Ogrēnieši izies ielās, paužot atbalstu muzejam. Darbinieki esot saskārušies ar represijām no pašvaldības puses
foto: Edmunds Glūdiņš/publicitātes foto
Ogres Vēstures un mākslas muzejs atklāšanas dienā
Kultūra

Ogrēnieši izies ielās, paužot atbalstu muzejam. Darbinieki esot saskārušies ar represijām no pašvaldības puses

Jauns.lv

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība ceturtdien, 23. februārī, plkst. 18.00 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja plāno rīkot muzeja atbalsta akciju “Demokrātija ir trausla kā porcelāns”.

Ogrēnieši izies ielās, paužot atbalstu muzejam. Da...

Kā norāda Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāve Elīna Grīnhoda, Ogres novada pašvaldība šīs gada 17. februārī izdevusi rīkojumu turpmāk Ogres Vēstures un mākslas muzejam jebkādu savu publisko komunikāciju saskaņot ar pašvaldību.

"Rīkojums arī faktiski aptur muzeja darbību, neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu," norāda Grīnhoda.

Biedrībā atgādina, ka februāra sākumā Latvijas publisko telpu sašūpoja ziņas par nenotikušo porcelāna izstādi muzejā, aktualizējot tādus būtiskus jautājumus kā politikas un mākslas ne/nodalāmību, kultūras institūciju lomu mūsdienu sabiedrībā un vārda un izpausmes brīvību.

"Ziņa par Ogres novada domes priekšsēdētāja ieceri Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmās gadadienas priekšvakarā sarīkot Eiropas sankciju sarakstā Putinam pietuvinātā Pētera Avena porcelāna kolekcijas izstādi Ogrē vairs nav ziņu virsrakstos. Kamēr plašsaziņas līdzekļu uzmanību pievērsušas nākamās aktualitātes, Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieki, kuri atļāvās publiski paust savu nostāju pret izstādes ieceri, saskārušies ar negaidītām sekām - represijām no pašvaldības puses," norāda biedrībā. "Muzeja darbiniekiem atcelts atalgojuma palielinājums, kopš pagājušā gada augusta nav apstiprināts muzeja darba plāns, tiek liegta izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošana. Spēku samērs šajā konfliktā ir skaidri redzams ikvienam, tā ir Dāvida cīņa pret Goliātu. Situācijā ap Ogres muzeju tiek skarts kas daudz būtiskāks par pašvaldības attiecībām ar tās iestādi. Te ir runa par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju."

Biedrības pārstāve Grīnhoda pauž, ka, liedzot kultūras iestādei pašnoteikti komunicēt ar sabiedrību, tiek būtiski apdraudētas demokrātijas pamatvērtības, kuras aizstāv Latvijas Republikas Satversme: "Biedrība aicina iedzīvotājus nepievērt acis pret netaisnību, cenzūras un diktatūras izpausmēm mūsu valstī!"

Biedrība norāda, ka daudzkārt sastapusies ar Ogres novada iedzīvotāju atteikumiem paust publisku atbalstu muzejam, baidoties no represijām no pašvaldības puses, tādēļ dalība akcijā būs iespējama arī maskās, tādā veidā solidarizējoties ar tiem iedzīvotājiem, kuri līdz šim izvēlējušies klusēt, novērsties un neiesaistīties – aiz bailēm no publiskas izrēķināšanās un krišanas nežēlestībā.

Ogres Vēstures un m'akslas muzeja jaunais nams

Ogrē Valsts svētkos – 4. maijā – krāšņi tika atklāta jaunā muzeja ēka pašā pilsētas centrā – Brīvības ielas promenādē.

Biedrība ir iesniegusi pieteikumu Ogres novada pašvaldībā publiska pasākuma rīkošanai saskaņā ar likumu “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” un paļaujas, ka Ogres novada pašvaldība saskaņos iniciatīvas norisi.