Atvadīšanās no Mihaila Gruzdova

Piektdien, 17. februārī notika atvadīšanās no režisora un aktiermeistarības pasniedzēja Mihaila Gruzdova.

gallery icon
178
Kultūra
2023. gada 18. februāris, 10:14

FOTO: cilvēki atvadās no režisora Mihaila Gruzdova

Jauns.lv

Piektdien, 17. februārī, Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē pēdējā gaitā pavadīts teātra režisors, jauno skatuves mākslinieku pedagogs un bijušais Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Mihails Gruzdovs.

Atvadīties no Gruzdova bija ieradušies daudzi bijušie kolēģi no Latvijas teātriem. Viņu vidū bija  Dailes teātra direktors, aktieris Juris Žagars, aktieri Olga Dreģe, Lidija Pupure, Dace Everss, Inese Ramute, Regīna Devīte, Gints Grāvelis, Ģirts Ķesteris, Kārlis Arnolds Avots, Igors Šelegovskis, Mārtiņš Meiers, Ainārs Ančevskis, Raimonds Celms, aktrises Daiga Gaismiņa, Kristīne Nevarauska, un daudzi citi.

foto: Jauns.lv/Juris Rozenbergs
Atvadīties no Gruzdova bija ieradušies daudzi bijušie kolēģi no Latvijas teātriem.

Režisors zemes klēpī tika guldīts Mākslinieku kapu kalniņā Pirmajos Meža kapos.

Gruzdovs dzimis 1953.gadā Valmierā. Studēja Vahtangova teātra augstskolas režijas fakultātē, deviņdesmito gadu sākumā strādāja par Sanktpēterburgas studijteātra "Krustceles" režisoru, bija arī šī teātra galvenais režisors un pasniedza aktiermeistarību un režiju Sanktpēterburgas Teātra akadēmijā.

Kopš 1993.gada sāka iestudēt izrādes Latvijas teātros. Kopš 2001.gada Gruzdovs bija Latvijas Kultūras akadēmijas docents, aktiermeistarības pedagogs, kā arī maģistrantūras režijas meistarības docētājs.

Aktieru trupas aicināts un atbalstīts, Gruzdovs 2002.gadā kļuva par Dailes teātra māksliniecisko vadītāju. No 2005. līdz 2009.gadam Gruzdovs bija Dailes teātra galvenais režisors.

foto: Jauns.lv/Juris Rozenbergs
Mihails Gruzdovs apglabāts Mākslinieku kapu kalniņā Pirmajos Meža kapos.

Gruzdovs iestudējis izrādes arī citos Latvijas teātros, tostarp Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā teātrī, Liepājas teātrī, Valmieras teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Gruzdovs vairākkārt saņēmis gan "Spēlmaņu nakts" nominācijas, gan balvas par labākajām izrādēm.

Režisors 2008.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.