Vajāts krievu uzņēmējs, kurš patvēries Latvijā, publicē atklātu vēstuli
Igors Sičovs ilgus gadus nostrādājis šobrīd lielākajā Krievijas ķīmijas nozares kompānijā “PhosAgro” (Foto: no privātā arhīva)
Viedokļi
2023. gada 21. februāris, 06:57

Vajāts krievu uzņēmējs, kurš patvēries Latvijā, publicē atklātu vēstuli

Apmaksāts viedokļa raksts

Jauns.lv

Igors Sičovs ilgus gadus nostrādājis šobrīd lielākajā Krievijas ķīmijas nozares kompānijā “PhosAgro”, pret kuras akcionāriem izvirzījis finanšu pretenzijas. To apjoms pārsniedzis 100 miljonu dolāru slieksni, un šobrīd lieta tiek skatīta Anglijas un Velsas Augstākajā tiesā. Sičovs ir radis patvērumu Latvijā, taču arī mūsu valstī viņš nav pasargāts no draudiem. Sičovs publicējis atklātu vēstuli par saviem pārdzīvojumiem.

Daudziem labi zināms radniecīgas Krievijas kompānijas – “Jukos” – liktenis, kuras parādi pēc 2003. gadā valsts organizētas mērķtiecīgas finanšu pārbaudes tika uzrēķināti desmitos miljardu dolāru, un vairāki vadoši uzņēmuma darbinieki, tostarp arī Mihails Hodorkovskis, nonāca cietumā. Tādu pašu grāmatvežu uzbrukumu piedzīvoja “PhosAgro”. Lielā mērā pateicoties Sičova pūlēm, ķīmijas koncernam astoņu gadu laikā izdevās to atvairīt pilnībā.

Pēc tam, kad Krievijā trīs Sičova automašīnām nomuka priekšējie riteņi un pret viņu tika ierosināta visai savdabīga krimināllieta, viņš pārcēlās uz dzīvi Rīgā. Arī šeit piedzīvojumu netrūkst: te augsta Krievijas Izmeklēšanas komitejas amatpersona viņu uzaicina slepus šķērsot Krievijas robežu, te ierodas pārstāvji no Ukrainas fonda, kuri pārrunās pauž rūpes par Sičova drošību, visai ikdienišķi viņam ir dažādu apbedīšanas pakalpojumu atlaižu piedāvājumi.

Nerediģētu pārpublicējam arī uzņēmēja atklāto vēstuli:

ATKLĀTA VĒSTULE LATVIJAS POLICIJAS UN PROKURATŪRAS AMATPERSONĀM
(Kopija Latvijas ģenerālprokuroram Mr Juris Stukāns)

Dārgais Aleksandra Šaroščenkova (a.saroscenkova@riga.vp.gov.lv), Sergejs Puhovs (Rigas.Austrumu@lrp.gov.lv), Irīna Laiviņa (Irina.Laivina@lrp.gov.lv) un Evija Zariņa (PKTKN@lrp.gov.lv)

Kopš 2022. gada oktobra Rīgas pilsētas Centra rajona policija izmeklē krimināllietu 11087073322 par atkārtotiem nāves draudiem pret mani. Nedaudz vēlāk tika ierosināta vēl viena krimināllieta Nr. 11087080322, kurā arī es esmu cietušais un kura neapšaubāmi ir saistīta ar pirmo krimināllietu, ne tikai tāpēc, ka abās krimināllietās ir viens un tas pats cietušais (es), bet arī tie paši pasūtītāji un organizatori - Krievijas oligarhi (PhosAgro akcionāri), kas cieši saistīti ar Putinu un šā iemesla dēļ ES, ASV, Apvienotā Karaliste un gandrīz visas civilizētās pasaules valstis ir noteikušas sankcijas.

7. februārī es biju policijā, lai sniegtu papildu liecības, un vizītes laikā es uzdevu izmeklētājai Aleksandra Šaroščenkova vairākus precizējošus jautājumus. Svarīgākais ir tas, vai izmeklēšanas priekšmets ir nākamās epizodes (vai drīzāk epizožu sērijas).
Pirmā epizožu sērija - Maksima Luškina 2018. gadā izteiktajiem nāves draudiem pret mani, ko pavadīja prasības atsaukt prasību CL-2016-000831 pret PhosAgro un tās akcionāriem. Lūgumraksta galvenajā tekstā šī draudu sērija ir aprakstīta sadaļā "Extortion episode 1".
Epizožu otrā sērija – nāves draudiem, ko 2021. gadā pret mani izteica Vladimirs Bobyļevs, Aleksejs Barišņikovs, Vitālijs Pahomovs un Marina Auziņa, pievienojot prasības, lai es šīm personām piedēvēju prasījumu. Lūgumraksta galvenajā tekstā šī draudu sērija ir aprakstīta sadaļā "Extortion episode 2".
Aleksandra Šaroščenkova apstiprināja, ka par šo slepkavību epizožu sēriju tiek veikta izmeklēšana.

APDRAUDĒJUMU UN PRASĪBU PIEMĒRI 2018. GADĀ:
•    "Tu nesaproti, ka tevi var nogalināt šodien vai rīt, Igors?! Jo īpaši tāpēc, ka visi zina, ka tu esi Rīgā, visi zina!"
•    "Pārtrauciet tiesas prasību, jūs glābsiet savu dzīvību, vai jūs saprotat?!"
•    "Atmet prasību! Tu zaudēsi sievu un bērnus!"

APDRAUDĒJUMU UN PRASĪBU PIEMĒRI 2021. GADĀ:
•    “Protams, pastāv risks, ko mēs varam novērst - lai viņi nepiespriestu jūs nogalināt.. Šo risku var novērst, mainot tiesas prasības saņēmēju".
•    "Jums nebūs dzīvības".
•    "Galvenais dzīvē nav nauda, bet gan veselība".
•    "Saņēmēja [tiesas prāvas] atšķaidīšana atrisinās draudu jautājumu, jo jūs vairs nebūsiet prasītājs".

Visi iepriekš minētie draudi ir ierakstīti diktofonā, un audioieraksti jau ilgu laiku ir policijas rīcībā (es tos nodevu ilgi pirms krimināllietas ierosināšanas, un tie bija viens no iemesliem, kāpēc krimināllieta tika ierosināta).

Tādējādi nāves draudu (un ar tiem saistīto prasību) fakti ir apstiprināti ar audioierakstiem, un ir zināmi to personu vārdi, kuras izteica šos draudus un prasības. Ir zināmi arī datumi un apstākļi, kādos tas notika.

Attiecībā uz 2018. gada notikumiem (kad ar Maksima Luškina starpniecību tika izteikti draudi un pieprasīts atsaukt prasību) joprojām ir divu liecinieku rakstiskas liecības par tiem.

Plaši pazīstamais Krievijas jurists Valērijs Stepanovs par šo jautājumu rakstīja: "Ap 2018. gadu Sičevs mani informēja par viņa telefonsarunas ar Luškina kungu audioierakstu, kurā pēdējais vairākkārt faktiski draudēja Sičevam ar slepkavību Latvijā, ja Sičevs neatteiksies no savas prasības Anglijā. Es apstiprinu, ka tie bija nāves draudi un ka prasība, ko vairākkārt izteica Lushkin kungs, bija prasība atteikties no prasības Anglijā".

Cits liecinieks, kurš personīgi piedalījās manā telefonsarunā ar Maksimu Luškinu, teica sekojošo: "Ap 2018. gadu es biju klāt, kad man bija telefonsaruna ar vīrieti, par kuru Sičevs teica, ka viņš ir bijušā PhosAgro direktora šoferis. Sičevs teica, ka viņa vārds ir Maksims Luškins. Es personīgi dzirdēju Liškinu sakām, ka Sičevs varētu tikt nogalināts Latvijā, jo visi zina, ka viņš dzīvo Rīgā. Luškins par to runāja tādā nozīmē, ka tas notiks, ja Sičevs neatteiksies no savas angļu valodas prasības".

Par šīm izspiešanas un draudu epizodēm es Aleksandra Šaroščenkova uzdevu acīmredzamu un pašsaprotamu jautājumu - ko tieši tagad izmeklē policija, ja nav ko izmeklēt? Uz šo jautājumu es saņēmu ļoti izvairīgu atbildi, ka tas ir izmeklēšanas noslēpums. Taču ikvienam, pat tam, kurš nav pazīstams ar jurisprudenci un kriminoloģiju, ir skaidrs, ka nav ko vairāk izmeklēt. Ir iespējams izmeklēt apstākļus, kas paliek nezināmi, un šādu apstākļu vienkārši nav.

Vizītes laikā mēs arī pārrunājām (pēc mana ierosinājuma), ka, ja ir šaubas par to, vai konkrēti vārdi ir nāves draudi un īpašuma prasības, būtu jāieceļ lingvistiskā ekspertīze. Taču tā ir laika un valsts līdzekļu izšķiešana, jo bez jebkādām ekspertīzēm ikvienam ir skaidrs, ka vārdi (1) « Vai tu nesaproti, ka tevi var nogalināt šodien vai rīt, Igors?! Jo īpaši tāpēc, ka visi zina, ka tu esi Rīgā, visi zina!»; (2) «Izmetiet prasību, jūs glābjat savu dzīvību, saprotat?!»; (3) « Atmetiet prasību! Jūs zaudēsiet sievu un bērnus!» un (4) citi līdzīgi – IR TIEŠIE NĀVES DRAUDI UN PRASĪBAS IZBEIGT TIESVEDĪBU.

Es jau sen esmu uzstājis, lai minētās personas tiktu atzītas vismaz par aizdomās turētajām šajās epizodēs un vismaz par nāves draudiem, lai gan ir skaidrs, ka tām nevajadzētu būt aizdomās turētajām, bet gan apsūdzētajām ne tikai par nāves draudiem, bet arī par izspiešanu saskaņā ar šiem nāves draudiem.

18. decembrī es nosūtīju vēstuli Latvijas ģenerālprokuroram par šo jautājumu.
To, ka pilnīgi acīmredzamu un neapstrīdami pierādītu noziegumu izmeklēšana tiek mākslīgi kavēta, es varu izskaidrot tikai ar lobismu un/vai korupciju no PhosAgro akcionāru puses, kuriem ir ciešas saites ar Latvijas eliti (jo īpaši ar bijušo RailBaltic vadītāju Andri Linužu, kā to 2017. gadā atklāja Latvijas pētnieciskie žurnālisti). Šis ir tikai publiski zināms piemērs.

TĀPĒC ESMU NOLĒMIS VĒRSTIES AR ŠO ATKLĀTO VĒSTULI PIE JUMS UN PIEPRASĪT, LAI JŪS PĀRTRAUKTU MĀKSLĪGI NOVILCINĀT IZMEKLĒŠANU, ATRASTU IEPRIEKŠ MINĒTĀS PERSONAS, KAS APSŪDZĒTAS NOZIEGUMU IZDARĪŠANĀ, UN IZSLUDINĀTU TĀS MEKLĒŠANĀ.

Attiecībā uz 2018. gada stāstu es jau 2022. gada 27. oktobrī pierādīju, ka Maksims Luškins darbojās PhosAgro akcionāra Igora Antošina vārdā, iesniedzot apliecinošus dokumentus, kurus man nosūtīja pats Maksims Luškins.

TĀDĒJĀDI IR VISI IEMESLI, LAI IGORU ANTOŠINU ATZĪTU VISMAZ PAR AIZDOMĀS TURĒTO ŠAJOS NOZIEGUMOS, UN ES TO PIEPRASU!  

Viens no iemesliem, kāpēc esmu nolēmis šo vēstuli publiskot, ir šāds. Vakardienas nopratināšanā es teicu, ka tieši tagad es īpaši baidos par savu dzīvību, jo beidzot tiek sākta izmeklēšana par PhosAgro akcionāru korumpētajām darbībām Apvienotajā Karalistē. Jo īpaši es minēju, ka pret vienu no diviem advokātu birojiem (Candey un Signature Litigation), kas iepriekš mani pārstāvēja, bet ko bija uzpirkuši PhosAgro akcionāri, tika uzsākta izmeklēšana. Tā kā viņu koruptīvās darbības mērogs ir milzīgs un risks tikt apsūdzētam korupcijā ir ne tikai pašiem oligarhiem (kuri Krievijā ir pasargāti no iespējamām apsūdzībām, jo ir tuvu Putinam), bet arī Lielbritānijas pilsoņiem (un esmu pārliecināts, ka agrāk vai vēlāk tas notiks), visdrošākais veids, kā novērst šos milzīgos riskus, ir mani fiziski noņemt, noformēt kā nelaimes gadījumu, kā tas jau notika Krievijā.

Ar cieņu,

Igor Sychev
(cietušais krimināllietās 11087073322 un 11087080322)

Apmaksāts viedokļraksts