Viedokļi
2023. gada 18. februāris, 07:24

Andrejs Ērglis par Levitu: “Nezinu, ko mēs gribam no prezidenta”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ārsts kardiologs Andrejs Ērglis šobrīd tā īsti konkrēti nevar atbildēt, ko mēs gribam sagaidīt no Valsts Prezidenta. Viņš teic, ka Latvijas tauta sava ziņā ir visnotaļ pašpietiekama un tādēļ grūti formulēt tās gaidas no prezidenta lomas. Tomēr viena no prezidenta pamatfunkcijām ir būt par “tautas psihoterapeitu”.

Latvijas tautai šogad priekšā nav nevienas vēlēšanas, kurās būtu jālemj valsts vai vietvaras liktenis, tomēr mūsu Saeimas deputātiem šīs vasaras sākumā būs jāizdara nozīmīga izšķiršanās: jāievēl jaunais Latvijas Valsts prezidents. Jauns.lv jautāja ārstam kardiologam Andrejam Ērglim, vai pašreizējais prezidents Egils Levits būtu pelnījis vēl četrus gadus atrasties savā darba kabinetā Rīgas pilī. Viņš mūsu nācijas prezidentu vēlētos redzēt kā tautas psihoterapeitu.

Andrejs Ērglis teic, ka, runājot par Latvijas prezidenta lomu, it kā pats ar sevi nonāk pretrunās: no viens puses viņš uzskata, ka Latvijai nav vajadzīgs tautas vēlēts prezidents, bet no otras puses viņš nekad nav teicis, ka “mums nevajag tautas prezidentu”:

“Mūsu tauta savā ziņā, lai cik tas arī banāli neskanētu, tomēr ir ļoti pašpietiekama. Tāpēc arī nezinu, ko mēs gribam (no prezidenta) – vai mēs gribam, lai vēl vairāk tiktu iedvesmoti?”.

Ārsts domā, ka prezidentam savā ziņā ir jābūt tautas psihoterapeitam. Vai tas Levitam ir izdevies, īsti nav skaidrs, tas jānoskaidro socioloģiskajās aptaujās. Bet vai viņam jādod vēl iespēja četrus gadus valdīt Rīgas pilī? Andrejs Ērglis uz to uzreiz nevar atbildēt:

“Uzreiz tā grūti teikt. Par to varēsim runāt, kad redzēsim, kas būs tie cilvēki, kas pretendēs uz šo amatu uz nākamajiem četriem gadiem. Mums vara noteikti ir jākritizē, bet, ja mums reiz ir prezidents un valdība, tad uz ārpusi mums viņi pietiekami arī jāciena, jo pretējā gadījumā, mēs lietas pagriezīsim ar kājām gaisā”.

Bet tā kā prezidentu Latvijā ievēl Saeima – tas ir koalīcijas partiju balsojums, tad pirmāk mums jāpajautā, ko vēlamies sagaidīt no koalīcijā esošajām partijām un tad jau var izkristalizēties atbilde uz to, ko mēs varētu sagaidīt no valsts prezidenta, spriež Andrejs Ērglis.

Kā ārsts kardiologs Andrejs Ērglis vērtē Egila Levita līdzšinējo darbību un izredzes vēl četrgadi pabūt Rīgas pils saimnieka lomā, skatieties Jauns.lv video.