Sabiedrība
2023. gada 7. februāris, 14:51

VIDEO: kliedz un izdzen no kabineta! Mirušās tuvinieces šokā par Austrumu slimnīcas morga darbinieka rīcību

Jauns.lv/TV3

Ogrienētes Maijas dzīve pāragri izdzisa onkoloģiskās saslimšanas dēļ. Viņai mēģināja palīdzēt Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Paleativās nodaļas mediķi, tomēr slimība šoreiz izrādījās stiprāka, vēsta TV3.

“Mamma no rīta devās ikdienas gaitās. Piezvanīja daktere, kura pateica, ka vecmāmiņas vairs nav. Protams, mammai šoks. Apzvanīja visus, tai skaitā mani. Es arī pametu visas lietas, kas bija ieplānotas,” pat traģiskās dienas notikumiem stāsta aizgājušās sievietes mazmeita Linda.

Emocionāli saticinātās tuvinieces – meita un mazmeita -, uzzinot par radinieces došanos aizsaulē, pēc iespējas ātrāk gribēja sakārtot formalitātes, lai tuvinieci guldītu mūžīgā mierā. Tajā pašā dienā viņas zvanīja Ogres kapsētai, kur grasījās apglabāt nelaiķi, lai noskaidrotu, kā rīkoties tālāk. Ogres kapsētas darbiniece ieteikusi aizvest uz slimnīcas morgu drēbes radinieces saģērbšanai, paskaidrojot, ka apbedītāji nevedīs nelaiķi kailu.

Nelaiķes tuvinieces paņēma kasti ar drēbēm un devās uz Austrumu slimnīcas morgu, taču tur viņas sagaidīja nepatīkams pārsteigums  - ārkārtīgi nelaipns darbinieks, kas emocionāli satricinātājām sievietēm bija šokējoši.

“Tajā brīdī mēs vēl nezvanījām apbedīšanas firmai. Aizbraucām uz RAKUS morgu, pasniedzām kasti ar drēbēm. Darbinieks pārlika tās maisā, izvilka veidlapu un pajautāja, no kurienes mēs esam. Mamma pateica, ka no Ogres. Tad viņš demonstratīvi aizmeta to lapu un teica – jūs esat no Ogres, kāpēc jūs tērējat manu laiku, jums ir apbedīšanas firma, kurai jāzvana, mēs šeit viņus neģērbjam.

Lika piecelties kājās un iziet. Lamādamies aizcirta durvis. Mēs palikām “uz pauzes”! Saskatījāmies un nodomājām – ko tas vispār nozīmē?!”

nepatīkamos brīžus atceras Linda.

Morga darbinieks patrieca ar visām līdzi paņemtajām drēbēm, norādot, ka tiek kavēts viņa pusdienlaiks.

“Teica, ko mēs vispār iedomājamies, kāpēc tērējam viņa laiku? Viņam, redz, jāiet pusdienās! Divas minūtes no pusdienlaika atņēmām! Šādās iestādēs vajadzētu strādāt cilvēkiem, kuriem ir spēcīga nervu sistēma un līdzjūtības sajūta, jo katru dienu nāk cilvēki, kuri zaudējuši tuvinieku. Jau tā esam sāpēs, salauztu sirdi un dvēseli, ar tukšuma sajūtu, bet tevi vēl nolamā kā, es nezinu, ko!,” atklāj Linda.

Slimnīca atvainojas

RAKUS pārstāve Ilga Namniece slimnīcas vārdā atvainojās nelaiķes tuviniecēm par piedzīvoto morgā.

"Esam veikuši pārrunas ar darbinieku. Ir nostrādājis cilvēciskais faktors un apstākļu sakritība, bet tas nav attaisnojums. Cilvēki grūtā brīdī, kad nomirst tuvinieks, kad ir dezorientēti, nezina, ko darīt, kur vērsties, jo tā nav ikdienišķa situācija, ir pelnījuši cieņpilnu dialogu, respektējot cilvēku emocionālo stāvokli," norāda RAKUS pārstāve Ilga Namniece.

RAKUS pārstāve Namniece norādīja, ka konkrētajā situācijā, nepieņemot drēbes no piederīgajiem, morga darbinieks rīkojies, ievērojot slimnīcā noteikto kārtību, jo tuvinieces ieradās bez miršanas apliecības un nevienojoties ar apbedīšanas firmu par nelaiķes transportēšanu. Bez šo formalitāšu sakārtošanas darbinieks nedrīkstēja pieņemt drēbes mirušā cilvēka saģērbšanai. Namniece gan uzsvēra, ka komunikācijai ar tuviniekiem, izskaidrojot kārtību, jābūt cieņpilnai, apzinoties, ka piederīgie ir emocionāli satriekti un, ka šādu formalitāšu kārtošana nav ikdiena.

Namniece piekrīt, ka nelaiķes tuviniekiem morga darbinieks situāciju varēja izklāstīt saudzīgāk.