foto: Paula Čurkste/LETA
"Kad viņi atrāpos uz ceļiem." Polijas prezidents Duda, viesojoties Latvijā, atklāj, kā ieteicis Zelenskim pieņemt Krievijas kapitulāciju
Uzrunājot Latvijā dzīvojošos poļus, Duda norādīja, ka kaimiņvalstis vēlētos dzīvot ar Krieviju mierā un brīvi attīstīties, tomēr tas nav iespējams, jo tā uzbrūk, aplaupa, nogalina un mēģina atņemt brīvību.
Sabiedrība
2023. gada 1. februāris, 14:32

"Kad viņi atrāpos uz ceļiem." Polijas prezidents Duda, viesojoties Latvijā, atklāj, kā ieteicis Zelenskim pieņemt Krievijas kapitulāciju

Jauns.lv

Polijas prezidents Andžejs Duda šobrīd atrodas vizītē Latvijā. Tiekoties ar vietējiem poļu kopienas pārstāvjiem, viņš atklājis, ka pārrunājis ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kā vajadzētu pieņemt Krievijas kapitulāciju.

Duda ieteicis Zelenskim Krievijas kapitulāciju karā pieņemt simboliskā vietā – Kijivas apgabala austrumu daļas pilsētā Perejaslavā, atsaucoties uz Polijas medijiem, ziņo Ukrainas aģentūra UNIAN.

“Es saku: “Volodimir, skatoties uz mūsu vēsturi, kā šķīrās kādreiz šie ceļi, es jūs lūdzu – kad jūs uzveiksiet Krieviju, kad krievi nāks šeit uz ceļiem parakstīt kapitulāciju, tad vediet viņus uz Perejaslavu, lai viņi paraksta ar jums mieru tur, lai pārsvītro visus tos padomju un Krievijas ietekmes gadus un gūstu no carisma laikiem līdz mūsdienām, laikam, no kura jūs pašlaik atbrīvojaties,” pauda Duda.

Valsts prezidents sagaida Polijas prezidentu pie Rīgas pils

Latvijā 2023. gada 1. februārī oficiālajā vizītē ieradās Polijas prezidents Andžejs Duda ar dzīvesbiedri Agatu Kornhauzeri-Dudu . Plānots, ka Latvijas prezidents ...

gallery icon

Polijas prezidents ar savu kundzi Agatu Kornhauzeri-Dudu ieradās Latvijā otrdien, 31. janvārī.

Rīgā viņš jau paguva tikties ar valstī dzīvojošajiem poļiem un pastāstīja viņiem par neseno sarunu ar Ukrainas prezidentu.

Uzrunā viņš norādīja, ka kaimiņvalstis vēlētos dzīvot ar Krieviju mierā un brīvi attīstīties, tomēr tas nav iespējams, jo tā uzbrūk, aplaupa, nogalina un mēģina atņemt brīvību.

Polijas prezidents Duda svinīgā ceremonijā noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

Latvijā oficiālā vizītē ieradies Polijas prezidents Andžejs Duda ar dzīvesbiedri Agatu Kornhauzeri-Dudu. Trešdienas pēcpusdienā pie Brīvības pieminekļa aizvadīta svinīgā ziedu ...

gallery icon

Kāpēc Duda ierosināja Perejaslavu

Pirms aptuveni četriem simtiem gadu – 1654. gada 18. janvārī – Hetmanis [Hetmanāts – kādreizējā Ukrainas kazaku valsts mūsdienu Centrālās Ukrainas reģionā] Bohdans Zinovijs Hmeļņickis Perejaslavā sasauca kopīgu militāro padomi, kuras rezultātā tika pieņemta Hetmanāta nonākšana Krievijas caristes pakļautībā.

Vairāki kazaku vecāko pārstāvji, virkne kazaku pulku un pilsētu, kā arī ukraiņu garīdzniecība atteicās pieņemt attiecīgo zvērestu.

1654. gada martā Perejaslavā tika noslēgta Hetmanāta un Krievijas caristes militāri politiskā savienība.

Tiekoties ar Polijas prezidentu, Valsts prezidents Egils Levits pārrunās nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai, apspriedīs drošības un enerģētikas situāciju Eiropā un citus aktuālus jautājumus.

Savukārt abu prezidentu dzīvesbiedres Andra Levite un Agata Kornhauzeres-Duda kopīgi apmeklēs Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari".

Vizītes otrajā dienā, 2. februārī, plkst. 11.15 Latvijas un Polijas prezidenti aizvadīs diskusiju ar ekspertiem par Latvijas un Polijas sadarbības iespējām aktuālo izaicinājumu risināšanā.