112
2023. gada 1. februāris, 12:36

VIDEO: pabeigta bijušā haritonovieša Genādija Vaļagina slepkavības izmeklēšana

Jauns.lv

Pirmdien, 30. janvārī, Valsts policijas (VP) amatpersonas nodeva Rīgas Austrumu prokuratūrai kriminālprocesu par pērn martā Rīgā, Pļavnieku mikrorajonā, izdarīto Genādija Vaļagina slepkavību, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret diviem Lietuvas pilsoņiem.

Kā zināms, pērnā gada 11. martā Rīgā, A. M. Keldiša ielā 16, pie bāra “Ugolok” tika nošauts vīrietis, kurš tobrīd atradās automašīnā, bet iespējamās vainīgās personas notikuma vietu pameta. 

Nozieguma vieta Pļavniekos, kur 2022. gada 11. martā nošauts bijušais haritonovietis Genādijs Vaļagins

gallery icon

Saņemot informāciju par notikušo, nekavējoties visā Latvijas teritorijā tika izsludināts plāns “Slazdi” un piesaistīti plaši policijas spēki, lai vainīgās personas aizturētu. Ropažu novada pašvaldības policija tajā pašā datumā aizturēja vienu iespējamo vainīgo personu.

Veicot plašas izmeklēšanas darbības, 2022. gada 29. augustā aizturēts arī otrs aizdomās turētais vīrietis. 

Par aizdomās turētajiem Krimināllikuma 118. panta 5. punktā paredzētā nozieguma izdarīšanā (slepkavība sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā) tika atzīti 1972. gadā un 1978. gadā dzimuši vīrieši, kas ir Lietuvas pilsoņi.

Šobrīd aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Kā norāda VP, par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu likumā ir paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

"Ņemot vērā, ka VP vairs nav procesa virzītājs un kriminālprocess vēl jānoved līdz notiesājošam spriedumam, VP šobrīd vēl nevar publiski sniegt detalizētāku informāciju par izmeklēšanas laikā konstatētajiem faktiem un noskaidroto notikušā gaitu," teikts policijas paziņojumā.

Neilgi pēc slepkavības, TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka slepkavība esot saistīta ar pazudušu kokaīna kravu. Pēdējos gados Vaļagins bijis iedzīvojies konfliktsituācijā. "Nekā personīga" esot zināms, ka viņam bija jānodrošina kokaīna tranzīts caur Latviju. Krava pazudusi, bet Vaļagins nav vēlējies atdot naudu.

Jau ziņots, ka likumsargu ieskatā Vaļagins bijis arī maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības organizētājs.

Pie Brāļu kapiem nošauts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus

gallery icon

Kas bija Vaļagins

Vaļagins ar iesauku “Dļinnij” (Garais) bija viens no senākajiem Haritonova līdzgaitniekiem un pirmo reizi viņa vārds izskanēja saistībā ar asiņaino kautiņu restorānā “Jūras pērle” 1988. gadā, kura laikā cieta hokejists Oļegs Znaroks un viņa tēvs. Toreiz Haritonova kompānija, kurā bija pieci cilvēki, ieskaitot Vaļaginu, izraisīja masveida kautiņu, kurā cieta 15 cilvēki, no kuriem pieci nonāca slimnīcā. Znarokam kautiņa laikā sagrieza seju un bija jāuzliek trīsdesmit šuves, taču cieta arī citi apmeklētāji un varietē mākslinieki. Arī Vaļagins nonāca slimnīcā, jo bija guvis grieztus ievainojumus no stikliem, taču no tās aizbēga, tomēr pēc kāda laika tika aizturēts Maskavā. Toreiz Haritonovam piesprieda 4,5 gadus, bet Vaļaginam 3,5 gadus cietumsoda.

Pēc iznākšanas no ieslodzījuma viņi kopā sāka nodarboties ar plaša mēroga reketu, bet no tā iegūto naudu ieguldīja benzīna tirdzniecībā un vēlāk arī cita veida uzņēmējdarbībā un nekustamajos īpašumos. Daudzi vēl atceras daudzās degvielas cisternas, uz kurām bija uzraksts “BRIH”, kas tika tulkots, kā “Brigada Haritonova”. Degvielu pamatā viņi ieguva no viegli uzpērkamajiem padomju armijas virsniekiem un vispārēja deficīta apstākļos šis bizness plauka un zēla un tolaik viņi tikai no tā esot pelnījuši 5 miljonus dolāru gadā. Vaļagins tika uzskatīts par Haritonova labo roku un pārvaldīja grupējuma naudas kasi un tieši viņam bija lieli nopelni noziedzīgi iegūtās naudas legalizācijā.

Vairāk par to, kas bija viens no Haritonova brigādes pamatlicējiem Vaļagins, lasi šeit.