foto: Publicitātes foto
Ar krāšņu "Deju Vētru" godinās izcilo horeogrāfi Viju Vētru, kurai šogad aprit 100 gadu
Vija Vētra pērn - 2022. gada 16. jūnijā – uz Rīgas Latviešu biedrības skatuves 99. gadu vecumā.
Kultūra
2023. gada 2. februāris, 06:23

Ar krāšņu "Deju Vētru" godinās izcilo horeogrāfi Viju Vētru, kurai šogad aprit 100 gadu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Izcilās Ņujorkā dzīvojošās latviešu horeogrāfes un sakrālās dejas kustības aizsācējas Latvijā Vijas Vētras 100. jubileju sestdien, 4. februārī, viņas talanta cienītāji atzīmēs ar plašu koncertu “Deju Vētra” Rīgas koncertzālē “Ave Sol”. Savukārt klātienē pašu jubilāri godinās šovasar - lielkoncertā Rīgas Latviešu biedrībā 20. jūnijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koncertzālē “Ave Sol” pulcēsies dažādu paaudžu dejotāji, lai ar krāšņiem deju priekšnesumiem piedalītos Vijas Vētras fonda tradicionāli rīkotajā koncertā “Deju Vētra”, kas norisināsies par godu Vijas Vētras dzimšanas dienai 6. februārī un ievadīs 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubilejas svinību programmu, Jauns.lv informēja Vijas Vētras fonda pārstāve, eiritmiste Jūlija Jansone.

4. februāra koncertā “Deju Vētra 2023” būs redzama krāšņa un daudzveidīga programma, kuru veidos dejotāji no visas Latvijas: spāņu ritmu dejotāji, Vijai Vētrai tuvās indiešu kultūras un dejas tradīcijas sekotāji, skolas vecuma dejotāji un seniori – kopumā ap 150 dalībnieku.

Koncerts “Deju Vētra 2023”:

“Deju Vētras” koncerts jau notiks trešo gadu pēc kārtas un šogad tajā piedalīsies indiešu kultūras centra “Bharata” deju studija, Jūrmalas Kultūras centra BG deju studija, flamenko deju studijas “Sol Flamenco”, "Zambra” un Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrs “Altona” deju studija “Fandango”, Liepājas deju studija “Arabeska”, eksotisko deju centrs “Alegria”, deju skola “Colour Point”, senioru deju kopas “Sniegaroze” un “Preilene”, eksotisko deju studija “Soul Sisters” no Siguldas, eiritmiste Jūlija Jansone, odissi indiešu klasiskās dejas izpildītāja Aija Dvinska, soliste Līga Saukante un Agra Daņiļeviča deju skola “Dzirnas”. Koncerta sākums 4. februārī pulksten 16.00 (biļešu cena: 11,20 – 16,20 eiro).

Vija Vētra un Vestards Šimkus: improvizācija “Persephone” (2022. gada 16. jūnijs):

Koncerts “Deju Vētra” ik februāri kļuvis par tradīciju, kas aicina ar dejas priekšnesumu sveikt dzimšanas dienā Ņujorkā dzīvojošo latviešu dejotāju, sakrālās dejas kustības aizsācēju Latvijā un dejas pedagoģi Viju Vētru.

Viņa dzimusi 1923. gada 6. februārī Rīgā. Otrā pasaules kara laikā Vija Vētra mācījās Vīnes Mūzikas un tēlotājmākslas akadēmijā, kā arī Vīnes konservatorijas Baleta nodaļā. 1948. gadā viņa pārcēlās uz dzīvi Austrālijā, kur 1951. gadā Sidnejā atvēra deju studiju. Pēc uzturēšanās Rietumvācijā Vija Vētra 1967. gadā atvēra deju studiju Ņujorkā, dejoja baleta izrādēs un nodarbojās ar indiešu dejām. Kopš 1990. gada māksliniece katru gadu viesojas Latvijā ar deju meistarklasēm un koncertiem.

Vija Vētra iepērkas latviešu amatnieku tirdziņā

Vija Vētra iepērkas latviešu amatnieku tirdziņā.

gallery icon
35

Arī šī gada jūnijā Vija Vētra viesosies tēvzemē, un mēs viņu 100. dzimšanas dienā varēsim sveikt 20. jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā Lielajā zālē – deju lielkoncertā ar priekšnesumiem, kas īpaši veltīti Vijas Vētras lielajai jubilejai. Koncertā piedalīsies virtuozais pianists Vestards Šimkus un citi Latvijas mūziķi.

Ļaudis dodas baudīt cienījamās Vijas Vētras koncertu "Mūža deja"

gallery icon
92

Dejotājas Vijas Vētras 95 gadu jubilejas koncerts

18. jūnijā Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē notika dejotājas, horeogrāfes, lektores un pedagoģes Vijas Vētras 95 gadu jubilejas un ...

gallery icon
120
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās