foto: VAS "Valsts nekustamie īpašumi"
Stūra mājas aizsardzībai izstrādās īpašu likumu
Tetera nams (bijusī "Stūra māja")
Kultūra
2023. gada 31. janvāris, 12:00

Stūra mājas aizsardzībai izstrādās īpašu likumu

Jauns.lv

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes loceklis Andris Vārna informē, ka Stūra mājas aizsardzībai un atjaunošanai tiks izstrādāts īpašs likums.

VNĪ gatavojas iesniegt Būvniecības valsts kontroles birojam lūgumu izskatīt iespēju uz likuma izstrādes laiku pagarināt steidzamo būvdarbu īstenošanas termiņu.

Iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies Stūra mājas drūmajās cellēs

Latvijas Okupācijas muzejs piektdien, 13. janvārī, plkst.13.00 muzeja izstādē Stūra mājā Brīvības ielā 61 Rīgā rīkoja preses konferenci, kurā informēja ...

gallery icon

VNĪ norāda, ka kopš 2021.gada aicinājis valdību pieņemt lēmumu par nama saturisko piepildījumu, kas ļautu saglabāt Latvijas Okupācijas muzeja darbību Tetera namā, Brīvības ielā 61, Rīgā.

"Koalīcijas lēmums vieš skaidrību par nama nākotni – to ir nepieciešams saglabāt valsts pārvaldei un ar īpašo likumu noteiks Tetera nama aizsardzību, atjaunošanas nosacījumus un finansēšanas avotus," norāda VNĪ.

"Pieņemtais lēmums nenesīs nepieciešamos risinājumus jau rītdien, taču tas ļaus rast ilgtermiņa risinājumus un pēc būtības atrisinās nama nākotnes attīstības jautājumus. Lai nodrošinātu muzejam nepārtrauktu palikšanu Tetera nama telpās, lūgsim Būvniecības valsts kontroles biroju sniegt pagarinājumu steidzamo darbu izpildei. Vienlaikus regulāri tiks vērtēti arī drošības riski, lai nodrošinātu muzeja darbinieku un apmeklētāju drošību. Vajadzības gadījumā tiks meklētas alternatīvas nepieciešamā finansējuma piesaistes iespējas steidzamo remontdarbu izmaksu segšanai," norāda Vārna.

Bijusī VDK ēka, jeb "Stūra māja" pārtapusi muzejā

gallery icon

VNĪ nepieciešamajiem ārkārtas darbiem Tetera namā ir izstrādājusi būvniecības ieceri. Projektā ir iekļauta patvaļīgas būvniecības – nojumes – novēršana un iekšpagalma pārseguma atjaunošana, kas sniegtu iespēju turpināt ēkas ekspluatāciju un muzeja telpu izmantošanu līdz 2024. gada 7. maijam. Veicamo darbu provizoriskās izmaksas sastāda vismaz 300 tūkstošus eiro.

Kā iepriekš ziņots, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētā bīstamība Tetera namā jānovērš līdz 2024. gada 7. maijam. Šo darbu īstenošanai nepieciešami vismaz 400 tūkstoši eiro. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Stūra mājas baisās telpas

gallery icon

"Finansējums ļautu savest kārtībā iekšējā ugunsdzēsības ūdensvada sistēmu un elektroinstalāciju, kā arī aizdarināt neblīvās vietas ugunsdrošās konstrukcijās. Savukārt pilnvērtīgai ēkas ekspluatācijai un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai ir nepieciešami vismaz 14 miljoni eiro, kas nodrošinās tās pilnvērtīgu atjaunošanu un dzīvības atgriešanu tajā," teikts VNĪ paziņojumā.