FOTO: "Uzbrukumi ir regulāri." Stūra māju kārtējo reizi apskādē vandaļi, iepriekš nozagts Ukrainas karogs
“Šī nav pirmā reize, kad tiek izsisti Stūra mājas logi. Vēl pavisam nesen, 4. septembrī, tika izsists logs Stabu ielas pusē un nozagts Ukrainas karodziņš, kas bija izvietots vitrīnā. Arī tā nebija pirmā reize,” teikts muzeja sociālajos tīklos. (Foto: ekrānuzņēmums no "Twitter")
Sabiedrība
2023. gada 26. janvāris, 15:15

FOTO: "Uzbrukumi ir regulāri." Stūra māju kārtējo reizi apskādē vandaļi, iepriekš nozagts Ukrainas karogs

Jauns.lv

Tā dēvētā Stūra māja ir viena no Latvijas vēstures drūmākajām lapaspusēm. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas šī ēka Rīgas centrā kļuva par spilgtu liecību PSRS noziedzīgā režīma zvērībām un šajās dienās, kad Krievija – PSRS mantiniece – pret Ukrainu izvērš agresīvu karu, ir īpaši aktuāls vēstures piemineklis.

Latvijas Okupācijas muzejs sociālajos tīklos informējis par “kārtējo” uzbrukumu Brīvības ielas 61 vēsturiskajai ēkai.

“Vakar dienas vidū notika kārtējais uzbrukums muzejam. Stūra mājā pret Brīvības ielu vērstajā fasādē tika izsists vēsturisko durvju logs,” teikts “Twitter” ierakstā.

Par notikušo muzejs informējis Valsts policiju (VP) un plāno vērsties pie VAS „Valsts nekustamie īpašumi“ ar jautājumu par videonovērošanas sistēmas uzstādīšanu Stūra mājas fasādēs, kas vērstas pret Brīvības ielu un Stabu ielu.

Iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies Stūra mājas drūmajās cellēs

Latvijas Okupācijas muzejs piektdien, 13. janvārī, plkst.13.00 muzeja izstādē Stūra mājā Brīvības ielā 61 Rīgā rīkoja preses konferenci, kurā informēja ...

gallery icon

“Šī nav pirmā reize, kad tiek izsisti Stūra mājas logi. Vēl pavisam nesen, 4. septembrī, tika izsists logs Stabu ielas pusē un nozagts Ukrainas karodziņš, kas bija izvietots vitrīnā. Arī tā nebija pirmā reize,” teikts sociālajos tīklos.

“Šāds vandalisms ir nekas cits, kā spogulis sabiedrības attieksmei pret mūsu kultūrvēsturisko mantojumu. Spogulis, kurā diemžēl redzam neizpratni, nezināšanu un ignoranci. Stūra mājas ekspozīcijas uzdevums ir izglītot, saglabāt un atgādināt. Katru dienu mēs nododam bijušo ieslodzīto atmiņas desmitiem, simtiem (!) cilvēku – izvērtēšanai,” pausts muzeja ierakstā.

Stūra mājas nākotne neskaidra

Vēl 13. janvārī Stūra mājā Latvijas Okupācijas muzejs rīkoja preses konferenci, kurā informēja par situāciju muzeja projekta īstenošanā nomātajās telpās.

Pašreizējās situācijas attīstība var nozīmēt, ka jau pēc 1. marta muzejs šeit darboties nevarēs.

Muzejs saņēmis VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vēstuli ar brīdinājumu, ka darbības īslaicīgai saglabāšanai nomātajās telpās līdz 2023. gada 27. janvārim ir jāpieņem lēmums par ēkas turpmāko nākotni un jārod vismaz 300 000 eiro Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) konstatētās lietošanas bīstamības novēršanai.

Kā vēstulē norāda VNĪ, piesaistītais finansējums ļaušot saglabāt muzeja darbību ēkā Brīvības ielā 61 aptuveni uz gadu, kura laikā jāpiesaista vēl vismaz 400 000 eiro.

Ja finansējums un risinājums netiks rasts, Stūra mājai darbība būs jāpārtrauc 1. martā, informēja muzeja direktore Solvita Vība.

Pie Stūra mājas vairāk nekā 100 cilvēki piemin staļinisma un nacisma upurus

Par notiekošo lielu interesi izrādīja arī ārvalstu mediji. Piektdien Stūra mājā norisinājās konference "Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā ...

gallery icon

BVKB 2022. gada atzinums paredz novērst bīstamību pagrabos un neatļauto būvniecību pagalmā – savdabīgu nojumi, kura tur savulaik uzslieta bez saskaņošanas. Muzejs nav šīs konstrukcijas veidotājs, uzsvēra Vība.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) tikmēr atkārtoti apgalvojis, ka risinājumi noteikti tiks atrasti, kas muzeja direktorei devis cerību.

Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijai Stūra mājā ir jāpaliek un tā arī tur paliks, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē janvāra beigās uzsvēra ministrs.

Viņš pauda neizpratni, kāpēc aizvadīto mēnešu laikā "Stūra māja" tiek īpaši izcelta, neskatoties uz to, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvaldībā gadu desmitiem stāv tukšas ēkas bez konkrēta risinājuma.

"Skaidrs ir viens, ka ekspozīcijas daļai, kas ataino ēkas sāpīgo vēsturi, ir jāpaliek, un tā "Stūra mājā" arī paliks. Tikai kopā ar VNĪ mēs varam rast risinājumu, ko iesākt ar pārējām ēkas daļām," sacīja kultūras ministrs.

No 1. marta būs jāpārtrauc Tetera nama jeb "Stūra mājas" ekspluatācija, iepriekš informēja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Stūra mājas baisās telpas

gallery icon