foto: Juris Rozenbergs
Edgars Rinkēvičs: "Ilūziju ne par Staļina vai Putina Krieviju mums nav"
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Politika
2023. gada 29. janvāris, 07:11

Edgars Rinkēvičs: "Ilūziju ne par Staļina vai Putina Krieviju mums nav"

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātrī šomēnes sāka izrādīt "Kur pazuda valsts" - iestudējumu, kura centrā ir Kārlis Ulmanis. Ar izvērstām pārdomām par Ulmaņa situāciju, lēmumiem un to sekām pēc izrādes noskatīšanās soctīklos dalījās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iesakot šo iestudējumu piedzīvot ikvienam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvijas okupācija un Latvijas valstsvīru šaubīgā rīcība 1940. gada jūnijā ir viena no mūsu vēstures tumšākajām lappusēm. Tās centrā valsts pašpasludinātais vadonis Kārlis Ulmanis. Viņa personība turpina izraisīt interesi, skepsi un apbrīnu. Bet kā bija patiesībā? Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmanis būtu rīkojies citādi?" vēsta izrādes anotācija.

Dailes teātrī pirmizrāde “Kur pazuda valsts” par Latvijas okupācijas laiku

Dailes teātrī tapis dokumentāls detektīvs "Kur pazuda valsts" Toma Treiņa režijā. Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja ...

gallery icon
30

""Kur pazuda valsts" Dailes teātrī ir filigrāni līdzsvarota interpretācija par 1940. gadu. Mūsdienu Kārļa Ulmaņa jautājumi Tam Kārlim Ulmanim, zināšanas par to, kas notika līdz ar padomju okupāciju, iepretim tā laika naivajām cerībām, ka izdosies novērst ļaunāko – daudzu Latvijas pilsoņu asinsizliešanu – un kaut kā nosargāt valsts pamatus. Daudzi kāpēc tā un ne citādi, uz kuriem nav un laikam nebūs precīzu un izsmeļošu atbilžu," raksta Rinkēvičs.

"Noteikti ieteiktu visiem, kas interesējas par vēsturi, arī tiem, kas neko nezina par to, un arī tiem, kam jāveido mūsdienu Latvijas politika. Izrādē savijas gan smalka ironija, gan mūžīgā diskusija, kā bija vai nebija pareizi rīkoties pirms 83 gadiem, gan jaunības maksimālisms ar zināmu politikas cinismu. Rosina aizdomāties gan pagātnes, gan mūsdienu notikumu kontekstā," piebilst ministrs.

Izrādes "Kur pazuda valsts" pirmizrāde Dailes teātrī

Uz Dailes teātra izrādes "Kur pazuda valsts" pirmizrādi ierodas sabiedrībā pazīstamas personas; 2023. gada 6. janvārī

gallery icon
114

"Pirms 30 gadiem, studējot vēsturi, biju svēti pārliecināts, ka Ulmaņa valdības rīcība 20. gadsimta 30. gadu beigās un 1940. gadā bija nepareiza, kļūdaina, pat noziedzīga. Savā ziņā tad biju tikpat jauns maksimālists kā viens otrs 21. gadsimta cilvēks šovakar Dailē. Arī šobrīd domāju, ka tā bija kļūda, kaut simboliski, bet nepretoties padomju iebrukumam, taču, no sava pašreizējā darba raugoties, skaudrāk izprotu to fonu un vidi, kurā lielos starptautiskos satricinājumos jārīkojas valstu vadītājiem un diplomātiem: dažāda un pretrunīga informācija un viedokļi, lietas, kuras var un kuras nevar ietekmēt, racionālas un emocionālas izvēles. Tieši mūsu tautas traumatiskā pieredze toreiz liek mums skaidri un nepārprotami atbalstīt Ukrainu, jo ilūziju ne par Staļina vai Putina Krieviju mums nav."

"Un pēdējais – ceru, ka pēc 80 gadiem par mūsu laikmetu netaps jauna izrāde "Kur pazuda valsts". Tas ir mūsu paaudzes galvenais vēsturiskais uzdevums: mācīties no pagātnes un veidot nākotni tā, lai nosargātu Latviju šodien… arī tas ir vēl viens iemesls aiziet uz Dailes teātri. Paldies aktieriem un režisoram, visai radošajai komandai, bija lieliski!”

Dailes teātra iestudējuma "Kur pazuda valsts" komanda tiekas ar Levitu

Dailes teātra jaunāko Mazās zāles iestudējumu, dokumentālu detektīvu "Kur pazuda valsts" apmeklēja Valsts prezidents Egils Levits un prezidenta kundze Andra ...

gallery icon
71

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās