foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Kāpēc Kasparu Dimiteru par rašistus slavinošajām dziesmām nesodīs? Atbild Valsts drošības dienests
Kaspara Dimitera aktivitātes nav savienojamas ar Latvijas nacionālās drošības interesēm, atzinis Valsts drošības dienests.
Sabiedrība
2023. gada 27. janvāris, 05:39

Kāpēc Kasparu Dimiteru par rašistus slavinošajām dziesmām nesodīs? Atbild Valsts drošības dienests

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valsts drošības dienests (VDD) Jauns.lv norāda, ka dziesminieka Kaspara Dimitera aktivitātes - Krievijas agresijas Ukrainā atbalstītāju heroizēšana - “nav atbilstoša Latvijas nacionālās drošības interesēm, jo tādējādi daļā sabiedrības tiek izplatīti Kremļa propagandai raksturīgie vēstījumi”. Tomēr vienlaikus tajos nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs, un Kaspars Dimiters par savām rašistus slavinošajām peršām nevar tikt saukts pie kriminālatbildības.

Jauns.lv jau rakstīja, ka VDD ir izvērtējis neseno Kaspara Dimitera garadarbu - paša sacerētu un iedziedātu dziesmu krievu valodā, kurā paziņo "jā, esmu latvietis, bet dvēselē – krievs”, un izdzied, ka viņa dvēseles dzimtene ir Svētā Krievzeme, kā arī cildina Krievijas impēriju un PSRS, kas “glāba visus ar uzvarām”, un piemin Ameriku, kurai “mēs visi te esam utis”. VDD par šo dziesmu norādīja:

foto: Zane Bitere/LETA
Valsts drošības dienests kopš pērnā gada 24. februāra, kad Krievija izvērsa pilna mēroga karu pret Ukrainu, uzsācis 34 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.

"Varam apstiprināt, ka minētā, sabiedrības rezonansi izraisījusī Kaspara Dimitera dziesma VDD ir zināma. VDD vērtējumā, ņemot vērā Krievijas veiktos noziegumus pret Ukrainu un tās civiliedzīvotājiem, publiska simpātiju paušana agresorvalstij Krievijai nav atbilstoša nacionālās drošības interesēm, vienlaikus minētajā gadījumā nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.”

Bet tai pašā laikā skandalozais bards jau iepriekš ir publicējis savus garadarbus, kas “piemin” Krievijas agresijas attaisnotājus un kaujiniekus - pērnā gada jūlijā likvidētajam Krievijas algotnim Andrejam Ivančukam ar iesauku “Kubaņ”, bet vēlāk arī “krievu pasaules” ideologa Aleksandra Dugina meitai Darjai, kuru nezināmas personas nogalināja 2022. gada 21. augustā, uzspridzinot tēva automašīnu, kurā viņa bija pie stūres. Darja Dugina bija aktīva Krievijas propagandas mašīnas darbiniece, kura cītīgi gāja tēva pēdās, nežēlojot laiku un pūles Krievijas pastrādāto noziegumu attaisnošanai. Savukārt dziesmā, kas bija veltīta krievu okupantam “Kubaņam”, kopā tika sapīts karš un kristietība, Kaparam Dimiteram daudzinot “Kubaņu” kā sava veida kristīgo kareivi. “Kur Kubaņs, tur kalašs kā kvēpināmais trauks”, salīdzinot krievu triecienšauteni ar kristiešu rituālos izmantotu atribūtu.

Kaspara Dimitera balāde, godinot Ukrainā iznīcinātu "kristīgu" okupantu:

Kaspars Dimiters jau sen ir pazīstams ar Kremlim un Krievijai labvēlīgiem uzskatiem, un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā skaidri noteicis, kurā pusē viņš ir. 

Jauns.lv VDD jautāja, vai saistībā ar Krievijas īstenoto militāro agresiju Ukrainā viņš nebūtu saucams pie kriminālatbildības, jo Latvijas Krimināllikuma 74.1 pants “Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana” paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu. Savukārt 77. pants “Aicinājums uz agresīvu karu” paredz sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat astoņiem gadiem. VDD par augstākminētajām rašistu “varoņiem” veltītajām Kaspara Dimitera dziesmām Jauns.lv informēja:

Kaspara Dimitera atbalsts “krievu pasaules” ideologa Aleksandra Dugina meitas Darjas piemiņai:

“Varam apstiprināt, ka VDD ir informēts par Kaspara Dimitera līdzšinējām publiskajām aktivitātēm. VDD vērtējumā, ņemot vērā Krievijas veiktos noziegumus pret Ukrainu, Krievijas agresijas atbalstītāju nepamatota heroizēšana nav atbilstoša Latvijas nacionālās drošības interesēm, jo tādējādi daļā sabiedrības tiek izplatīti Kremļa propagandai raksturīgie vēstījumi. Vienlaikus šajos gadījumos nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Atgādinām, ka Latvijā kriminālatbildība ir paredzēta par tādām personu publiskām aktivitātēm kā genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publiska attaisnošana un slavināšana (Krimināllikuma 74.1 pants), aicinājums uz genocīdu (71.1 pants), aicinājums uz agresīvu karu (77. pants), nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana (78. pants), terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu un terorisma draudi (79.6 pants) un aicinājums vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību (81. pants).

VDD interneta vidē ik dienas fiksē un vērtē simtiem komentāru un videomateriālu, kur pausts atbalsts agresorvalstij Krievijai un ietverti Krievijas interesēm atbilstoši vēstījumi. Katrs šāds gadījums tiek vērtēts individuāli. Lemjot, vai konkrētajā gadījumā pret personu uzsākams kriminālprocess, VDD ņem vērā ne tikai publicēto saturu, bet arī daudzus citus faktorus, piemēram, kontekstu, situāciju, personas nolūku, motivāciju, aktivitāšu sistemātiskumu, apjomu un radīto kaitējumu.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā aizvadītā gada 24. februārī VDD kopumā ir uzsācis 34 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.”

Kaspars Dimiters nosvin 60. dzimšanas dienu

Dziesminieks Kaspars Dimiters 1. maijā nosvinēja 60 gadu jubileju Cēsu pils parkā.

gallery icon

Kaspars un Līga Dimiteri ar dēliem

gallery icon

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".