Politika
2023. gada 17. janvāris, 14:30

FOTO: tiesā melošanā apsūdzēto Grevcovu. "Godīgi sakot, es no tā procesa nesapratu neko"

Jauns.lv

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien skatīja Krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) apsūdzēta 14.Saeimā ievēlētā deputāte Glorija Grevcova.

Grevcovai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trim mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Melošanā apsūdzētā deputāte Glorija Grevcova ierodas uz tiesu 17. janvārī

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien skata Krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) apsūdzēta 14.Saeimā ievēlētā ...

gallery icon

Grevcovas advokāts ir Vilis Sruoģis, kurš kandidēja uz 14. Saeimu no partijas "Stabilitātei!" saraksta, taču parlamentā ievēlēts netika. Sociālajos tīklos pirms vēlēšanām uzmanību izpelnījās videoklips, kurā Sruoģis visnotaļ izvairīgi atbildēja uz jautājumiem par karu Ukrainā, nosaucot to par "Krievijas operāciju Ukrainā".

17. janvāra tiesas sēdē Sruoģis paudis, ka CVK pēc partijas valdes priekšsēdētāja Alekseja Rosļikova rakstiska lūguma esot atteikusi labot kļūdu Grevcovas anketā. Šī atbilde pievienota lietas materiāliem. Tāpat lietā tika pievienota izdruka no Grevcovas sūtītā e-pasta, kurā viņa bija nosūtījusi aizpildīto CVK anketu. Pēc Grevcovas teiktā tas tika izdarīts 1.jūlijā. Sūtītajā e-pastā bija norādīts, ka pēdējā Grevcovas darba vieta ir bijusi SIA "Dolo", kur viņa strādājusi par palīgstrādnieci.

Grevcova tiesai pauda, ka saprot apsūdzību, taču savu vainu neatzīst.

Tiesā Grevcova norādīja, ka 2008. gadā viņa ieguvusi vidējo vispārējo izglītību Rekavas vidusskolā.

"Apzināti neiesniedzu nepatiesus datus. Man nebija tāda nodoma. Esmu publisks cilvēks, neslēpsim, slavena blogere - kas ir iemesls, kādēļ es iestājos partijā. Man nebija vajadzības melot par to, kas es esmu," sacīja Grevcova.

"1. jūlijā nedaudz pirms pusdienlaika man partijas līderis atsūtīja anketu. Ātri aizpildīju un aizsūtīju atpakaļ. Tas no manis bija viss, ko darīju ar anketām," minēja Grevcova. "Anketā nebija teikts, ka jānorāda pašreizējā darbavieta. SIA "Dolo" bija mana pēdējā darbavieta. Uz SIA "Dolo" pārstāves lūgumu mainīt informāciju atbildēju, ka nevaru to darīt. Apgalvojumi, ka esmu šai personai draudējusi, ir atklāti meli."

Grevcova tiesai uzstāja, ka viņa pati anketu esot aizpildījusi pareizi, taču, kad tā iedota parakstīšanai, nav pievērsusi uzmanību un nav pamanījusi neprecīzo informāciju. Viņas rīcībā gan neesot ziņu, ka kāds cits būtu anketu labojis.

Deputāte norādīja, ka anketu aizpildīšana noritējusi sekojoši - partijas "Stabilitātei!" Vidzemes saraksta līderis Amils Saļimovs atsūtījis anketu ar norādi to aizpildīt, Grevcova to aizpildījusi un nosūtījusi uz norādīto e-pastu. "Tālāk komanda strādāja," saka Grevcova, konkrēti nepaskaidrojot, kā ieviesusies kļūda.

"Godīgi sakot, no tā procesa nesapratu neko"

Kā novēroja Jauns.lv, Grevcova bieži kā atbildīgo par notikušo kļūmi piesauca partijas Vidzemes saraksta līderi Saeimas vēlēšanās Saļimovu.

Savas liecības laikā Grevcova plaši aprakstīja partijas biedru-kandidātu kavēšanos un nespēju laikus aizpildīt šos dokumentus. Uz tiesneša jautājumu, vai Grevcova pilnvērtīgi pārbaudījusi parakstītos gala dokumentus, deputāte atzina, ka to nav izdarījusi pilnvērtīgi, sakot, ka tā nu ir bijusi "dzīves skola".

"Godīgi sakot, no tā procesa [pirmsvēlēšanu dokumenti, gatavošanās vēlēšanām] nesapratu neko. Esmu parasts cilvēks. Tādu daudz apkārt,” sacīja apsūdzētā deputāte. To, kā anketa ar neprecīzajiem datiem nonākusi līdz CVK, Grevcova tā arī nevarēja izskaidrot. Palīdzību anketas aizpildīšanā viņa nevienam neesot prasījusi.

Skaidrojot, kādēļ anketā norādīta desmit gadus veca informācija par darbavietu, Grevcova skaidroja, ka domājusi, ka jānorāda pēdējā darba vieta.

Nopratinās Saļimovu

Pirms sēdes slēgšanas prokurors izteica lūgumu izsaukt uz tiesu nopratināšanai iepriekš jau vairākkārt pieminēto Grevcovas partijas biedru Amilu Saļimovu.

Grevcovas aizstāvim un Grevcovai nebija iebildumu pret prokurora lūgumu.

Tiesnesis lūgumu apmierināja.

Zināms, ka Saļimovs, kurš 14.Saeimas vēlēšanās startēja no partijas "Stabilitātei!" Vidzemes saraksta ar pirmo kārtas numuru, parlamentā ievēlēts netika, Grevcovai, kura bija pieteikta vēlēšanās Vidzemes sarakstā ar otro kārtas numuru, viņu apsteidzot.

Lietas skatīšana tiks turpināta 14. februārī.

Glorijas Grevcovas krimināllietas sēde 2022. gada 20. decembrī

Prokurors rosinās tiesu apturēt tiesvedību 14.Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietā, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu ...

gallery icon

Neskatoties uz apsūdzību, Grevcova patlaban varēs turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Latvijā ir trīs instanču tiesas.

Par ko Grevcova apsūdzēta?

Pērnā gada 7.oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272.panta saistībā ar deputātes iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. Veicot nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības un iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, 17.oktobrī kriminālprocess paātrinātā kārtībā nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniegusi ziņas par sevi, tai skaitā norādot informāciju sadaļā "Darba vieta un ieņemamie amati", kā arī "Izglītība". Šo ziņu sniegto patiesumu sagatavotajos dokumentos persona apliecināja ar savu parakstu, pēc kā parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 13.jūlijā iesniedza CVK.

Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

gallery icon

Kriminālprocesā nopratināti vairāki liecinieki, tostarp no dažādām iestādēm un institūcijām gūtas un ziņas informācija, kam ir būtiska nozīme kriminālprocesā. Viena persona kriminālprocesā atzīta par aizdomās turēto. Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas laikā gūtā informācija dod pamatu uzskatīt, ka persona ar savām darbībām izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru ir paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 272.pantā. Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, 17.oktobrī, atbilstoši Kriminālprocesa likuma 425.pantam, paātrinātā procesā kārtībā kriminālprocess nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts institūcijai.

14. Saeimas pirmā sēde

2022. gada 1. novembrī uz pirmo sēdi dodas 14. Saeimas deputāti.

gallery icon

Partijas "Stabilitātei!" deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā CVK apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to. Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), apstiprināja LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne.

CVK Grevcova sniegusi informāciju, ka 2013.gadā ieguvusi augstāko izglītību LSPA pedagoga specialitātē. Tomēr Āķe-Vīksne, atbildot uz jautājumu par šīs informācijas patiesumu, norādīja, ka LSPA arhīvā šāda informācija nav pieejama.

Persona ar šādu vārdu un uzvārdu neesot atrodama LSPA Studentu informatīvajā sistēmā, kas darbojas kopš 2004.gada. Tāpat Grevcova nav fiksēta ne absolventu sarakstā, ne studējošo sarakstā, akcentēja akadēmijas pārstāve.

14. Saeimā ievēlēto deputātu apmācības sēžu zālē

gallery icon

Grevcova plašāku atpazīstamību izpelnījusies ar savu darbību sociālajā vietnē "TikTok".

Partija "Stabilitātei" 14.Saeimas vēlēšanās ieguva 11 mandātus.