Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Partijas biedru emocionālās aizstāvības runas nelīdzēja. Saeima piekrīt kriminālvajāšanas turpināšanai pret Grevcovu
foto: LR Saeima
Glorija Grevcova
Politika

Partijas biedru emocionālās aizstāvības runas nelīdzēja. Saeima piekrīt kriminālvajāšanas turpināšanai pret Grevcovu

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 12.janvārī, piekrita Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas ("Stabilitātei!") krimināllietas turpmākai iztiesāšanai.

Partijas biedru emocionālās aizstāvības runas nelī...

Pirms balsojuma Saeimas tribīnē kāpa vairāki Grevcovas partijas biedri, deputāti, kas ievēlēti Saeimā no partijas "Stabilitātei!".

Deputāte Svetlana Čulkova ("Stabilitātei!") pauda, ka "tiesu sistēmai šajā gadījumā būs laba izdevība pierādīt vai nu savu neatkarību, vai nu politisku angažētību".

14. Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllieta, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK).

Glorijas Grevcovas krimināllietas sēde 2022. gada 20. decembrī

Prokurors rosinās tiesu apturēt tiesvedību 14.Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietā, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu ...

"Ņemot vērā, ka Glorijas lietā nav cietušās puses, bet viņa tika ievēlēta ar ļoti lielu cilvēku atbalstu un joprojām tiek atbalstīta no vēlētāju puses, mūsu piedāvājums - ļaut Glorijai turpināt darbu visā tai piešķirtajā ievēlēšanas termiņā un atsākt tiesvedību deputāta pilnvaras izbeigšanas brīdi pēc nepilniem četriem gadiem. Konkrētais risinājums nekādā gadījumā neaizkavēs tiesiskumu, bet atbilstoši vēlētāju izvēlei ļaus mums maksimāli respektēt vēlētāju izvēli. Vēlētāju interešu saglābšana ir augstāka par nekavējošu vēlmi sodīt opozīcijas deputātus," kolēģes aizstāvībai sacīja Čulkova.

Savukārt no partijas "Stabilitātei!" ievēlētais Dmitrijs Kovaļenko Saeimas tribīnē piesauca "Artusa Kaimiņa partiju", kuru deputātiem "jau šādi izdevies iznīcināt".

Tikmēr deputāte Viktorija Pleškāne (Stabilitātei!) vērsa uzmanību, ka Latvijā esot "novērojami arī daudz nopietnāki neprecīzas informācijas gadījumi", kā piemēru minot eksprezidenta Valda Zatlera neprecīzi aizpildīto valsts amatpersonas ienākumu deklarāciju. "Viņam tika ļauts veikt labojumus valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, kura daļēji arī ir publiska. Valdis Zatlers samaksāja 250 latu sodu un viss," sacīja Pleškāne.

Kā pēdējais ar aicinājumu balsot "pret" krimināllietas turpmāku iztiesāšanu deputātus uzrunāja "Stabilitātei!" deputāts Aleksejs Rosļikovs, kurš pauda, ka Grevcova šajā sakarā esot pieļāvusi "parasto pārkāpumu, par kuru var samaksāt naudas sodu, un ar to būtu beigas".

14. Saeimas deputāti nodod zvērestu, 2022. gada 1. novembris.

Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

"Lūdzu, šodien balsojiet! Un jums nav nekādu pārmetumu par to, jums šodien rokās ir absolūta vara, bet saprotiet vienu lietu: rītdien lietas var pamainīties, un tad jūs jau nebūsiet tik braši, kā uz doto momentu, īpaši jaunie deputāti, kuri ir apreibināti ar to varu," sacīja Rosļikovs.

Noslēgumā kolēģus uzrunāja arī pati Grevcova, sakot, ka tic, ka tiesa pieņems pareizu lēmumu.

"Es ticu tam, ka Latvijā ir taisnīga tiesa. Es apsolu saviem atbalstītājiem, kuri vēlēšanās bija vairāk nekā 10 tūkstoši un sociālajos tīklos vairāk nekā 100 tūkstoši, ka es turpināšu savu darbu arī pēc tā, ka mani izdeva kriminālvajāšanai, un attaisnošu uz sevi liktās cerības," sacīja Grevcova.

Par Grevcovas krimināllietas turpmāku iztiesāšanu nobalsoja 80 deputāti, bet 9 - visi "Stabilitātei!" deputāti - nobalsoja "pret".

Pieci deputāti - pati Grevcova, kā arī "Latvija pirmajā vietā" deputāti Mārcis Jencītis, Kristaps Krištopans, Vilis Krištopans un Ainārs Šlesers - nenobalsoja.

Zināms, ka, neskatoties uz tiesas procesu, Grevcova patlaban varēs turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Reizē Saeimas Kārtības rullis nosaka, - ja stājas spēkā deputātu notiesājošs spriedums galīgajā instancē par noziedzīgu nodarījumu, tad parlamentārietis uzskatāms par izslēgtu no Saeimas. Latvijā ir trīs instanču tiesas.

Jau ziņots, ka jaunievēlētā partijas "Stabilitātei!" deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā CVK apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to. Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA).