Ārkārtas situācija un plūdi Pļaviņās: applūdusi Aiviekste, slēgti ceļi

Applūdušās Aiviekstes dēļ slēgts ceļa "Gostiņi -Spridzēni" posms zem dzelzceļa tilta un pašvaldība ir sagatavojusies iedzīvotāju evakuācijai no plūdu zonas, ...

gallery icon
Novadu ziņas
2023. gada 9. janvāris, 08:40

FOTO, VIDEO. Plūdi Pļaviņās: pašvaldība gatavojas iedzīvotāju evakuācijai. Slēgti ceļi, sarūpētas telpas evakuācijai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Applūdušās Aiviekstes dēļ slēgts ceļa "Gostiņi -Spridzēni" posms zem dzelzceļa tilta un pašvaldība ir sagatavojusies iedzīvotāju evakuācijai no plūdu zonas, informē Aizkraukles novada pašvaldība. Vietvaras publicētajās fotogrāfijās redzams, ka ceļa posms zem tilta vārda tiešā nozīmē pārvērties par upes gultni, bet no krastiem izgājusī upe ar ledus bluķiem un vižņiem “okupējusi” plašas sauszemes teritorijas.

Vietvara pašvaldības ceļa “Gostiņi - Apvedceļš – Spridzēni” vietā aicina apbraukšanai izmantot ceļu “Dankeri – Silmalas” un ievērot izvietotās ceļa zīmes. Par satiksmes atjaunošanu uz ceļa pašvaldības sola ziņot.

Evakuācija Pļaviņās:

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (“Latvijas attīstībai”) sociālajos tīklos svētdien, 8. janvārī,  informē: “Daugavā pie Pļaviņām ir izveidojušies vižņi lielos apjomos. Straumes ātrums upē ir tik liels, ka vižņi tiek dzīti arvien blīvāk un dziļāk tur, kur tie jau ir sablīvējušies, nevis krājas garā upes posmā vienmērīgā, relatīvi plānā kārtā upes virsū.

Veidojas liels korķis vairāku kilometru garumā. Valsts un municipālā policija dežūrē, lai nepieciešamības gadījumā ātri reaģētu.
 
No krastiem izgājusi Aiviekste, appludinot vairāku māju pagalmus. Ledus Daugavā sakustējās un nosprostoja Aivieksti, tādējādi apgrūtinot ūdens ieplūšanu Daugavā”. 

Novada Civilās aizsardzības komisija Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) klātbūtnē iepazinās ar situāciju upes krastā un sprieda par iespējamiem rīcības scenārijiem. Nepieciešamības gadījumā palīdzība iedzīvotājiem tiks sniegta. 
Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums. 

Vietējais ziņu portāls staburags.lv raksta: “Svētdienas rītā ap pulksten 10.00 strauji kāpis ūdens līmenis Aiviekstē pie Pļaviņām. Līdz ar to iedzīvotāji, kuru māja atrodas netālu no krasta, evakuējušies. Dienas vidū palu ūdeņi skalojās mājas pagalmā. 

Ledus sanesumi Pļaviņās:

Andris Ambainis, Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs stāsta, ka pie Daugavas pietekas Aiviekstes grīvā izveidojies ledus “korķis”. Svētdien VUGD Pļaviņu posteņa darbinieki palīdzēja evakuēties Aiviekstes krastā esošās “Pūķu” mājas iemītniekiem. Pirms aizsprostojuma Aiviekstes grīvā krājas ūdens, un brīdī, kad dabas veidotais aizsprosts lielo ūdens masu nespēs noturēt, tas, visticamāk, atvērsies, un līdz ar to strauji celsies ūdens līmenis Daugavā. Jēkabpils pašvaldības kolēģi viņu informējuši, ka virzienā uz Pļaviņām peld vižņi, kas savukārt var izveidot aizsprostojumu Daugavā, iepretī dolomītu karjeram.

Situācijai līdzi seko Pļaviņu apvienība, un nepieciešamības gadījumā piesaistīs vietējā VUGD posteņa darbiniekus. Aiviekstes pagasta pārvaldes telpas laikus sagatavotas evakuēto iedzīvotāju uzņemšanai”.

Aizkraukles novada mērs Leons Līdums sociālajos tīklos uz jautājumu: “Kādi būtu iespējamie rīcības scenāriji?” atbild: “Radikālākais - evakuācija no applūstošajām vietām, mājām”.

Jāteic, ka vietējiem tas, ka Aiviekstes dēļ applūst vietējie lauki, māju pagalmi un ceļi jau ir “pierasta lieta” – tā notiek teju katru gadu. Tā, piemēram, plūdu dēļ ceļa posms zem dzelzceļa tilta bija slēgts gan pērnā gada februārī, gan arī vairākas reizes 2018. gadā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka svētdien pie Aizkraukles novada un Jēkabpils novada robežas, netālu no Pļaviņām, no krastiem izgājusi Aiviekste, appludinot vairāku māju pagalmus.

VUGD preses pārstāve Ilze Dāme-Birziņa informēja, ka 8. augustā pulksten 9.41 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Krustpils pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju strauji applūda viena dzīvojamā māja. Notikuma vietā tika konstatēts, ka applūdusi vienstāva dzīvojamā māja, kurā ir četri cilvēki. VUGD darbinieki, izmantojot laivu, evakuēja divus cilvēkus, bet vēl divi no evakuēšanās atteicās.

Jēkabpils novadā applūdis ceļš “Kalnsētas-Grīvas kapi”:

Jēkabpils novada pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva pastāstīja, ka Jēkabpils pusē no Daugavas patlaban nav plūdu apdraudējuma un ūdens līmenis ir krities, savukārt Daugavā ieplūstošajās upēs, tostarp Aiviekstē, ūdens līmenis ir augsts, tomēr arī tas mazliet sāk kristies.

Jau ziņots, ka visā valstī joprojām ir spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums. Svētdien Jēkabpils pusē plūdu dēļ arī slēgts vietējais autoceļš Straumēni-Bībāni, informē valsts SIA “Latvijas valsts ceļi”.

foto: Aizkraukles novada pašvaldība/”Facebook”
Plūdu dēļ slēgts autoceļa “Gostiņi-Spridzēni” posms Pļaviņās zem dzelzceļa tilta.

Pirmdien, 9. janvārī, lai risinātu ārkārtas situāciju Aizkraukles novada atkal pulcēsies Civilās Aizsardzības komisija uz kopīgu sēdi.

Ādažos applūdusi privātmāju teritorija 2023. gada janvārī

Ādažos, ceļoties ūdens līmenim Gaujas upē, applūdusi privātmāju teritorija.

gallery icon

Plūdi un vētras postījumi Latvijas novados

Stiprais vējš, sniega kušana un ledus iešana visā Latvijā izraisījusi plūdus. Pārsvarā stihijas posta darbus var novērot Kurzemē, Vidzemē un ...

gallery icon

Plūdi Jēkabpilī – Aizupes ielā

Jēkabpils novada pašvaldība informē: “17. februārī, laika apstākļu ietekmē, Donaviņas upe appludinājusi brauktuvi Aizupes ielā un divu māju iedzīvotājiem nav ...

gallery icon