Sabiedrība
2022. gada 13. decembris, 16:33

VIDEO: "Komunisma beigu sākums!" poļi pie Brīvības pieminekļa piemin "Solidaritāti"

Jauns.lv

Apritot 41. gadadienai kopš karastāvokļa ieviešanas Polijā, otrdien arī pie Brīvības pieminekļa Rīgā Polijas vēstniecība rīkoja akciju "Brīvības gaisma".

Vēstniecība aicināja iedegt svecīti pie Brīvības pieminekļa kopā ar vēstnieci Moniku Mihališinu.

Poļus klātienē atbalstīja arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko un ASV vēstnieks Latvijā Džons Leslijs Kārvails.

Kā norāda vēstniecībā, 13. decembrī aprit 41. gadadiena kopš Polijas komunistiskā vadība ieviesa karastāvokli, kas Polijas neatkarības kustībai bija milzīgs trieciens.

Tomēr tā netika sakauta, un cīņa pret komunistisko diktatūru turpinājās.

Polija, kas ir kustības "Solidaritāte" šūpulis un vieta, kur sākās komunisma beigas, šo notikumu vienmēr atcerēsies, uzsver Mihališina.

Akcija "Brīvības gaisma" norisinās visā pasaulē, tajā tiek pieminēti visi karastāvokļa laikā bojāgājušie, kā arī visi tie, kas darbojās, lai Polija un viss reģions atkal atgūtu brīvību.

Savā uzrunā pie Brīvības pieminekļa Ukrainas vēstnieks Latvijā Miščenko norādīja, ka šeit simboliskos nolūkos iedegtas arī šobrīd Ukrainā tik ļoti vajadzīgās ierakumu sveces.

Miščenko uzsvēra, ka Krievijas tā laika metodes un attieksme pret kaimiņvalstīm nav mainījušās, un, ka sabiedroto valstu – tostarp Polijas – sniegtais atbalsts ukraiņiem šobrīd ir ļoti būtisks.