foto: ekrānuzņēmums no video
"Tādai valstij nav vietas ES!" Virkne Krievijas opozicionāru metušies krāgā Latvijai par "Doždj"
Jāpiebilst, ka žurnālistei Jūlijai Latiņinai, sociālajos tīklos diskutējot par NEPLP lēmumu, gadījies arī izplatīt nepatiesas ziņas.
Sabiedrība
2022. gada 7. decembris, 18:27

"Tādai valstij nav vietas ES!" Virkne Krievijas opozicionāru metušies krāgā Latvijai par "Doždj"

Jauns.lv

Uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu anulēt TV kanālam “Doždj” apraides atļauju ļoti ātri un ar visnotaļ uzbrūkošu retoriku reaģēja virkne Krievijas žurnālistu un aktīvistu, kuri uzskatāmi par viedokļu līderiem Vladimira Putina opozicionāru vidū.

Baltijas valstīs, Krievijā, Ukrainā un pat ārpus šīm valstīm NEPLP lēmums pēc trešā pārkāpuma liegt “Doždj” turpināt darbu un apraidi Latvijā izsauca plašu rezonansi.

Kopējā diskusijā šobrīd īpaši izceļas “krievu opozīcija”, ar ko tiek saprasti Krievijas žurnālisti, aktīvisti, publicisti u.c., kuri tā vai citādi ir zināmi ar pretošanos Vladimira Putina režīmam un Kremļa politikai.

Liela daļa šīs opozīcijas publiski ir asi kritizējusi kā NEPLP lēmumu, tā Latviju, brīžiem izsakoties īpaši uzbrūkoši.

Putinam bijusi taisnība par rusofobiju Latvijā

Starp zināmākajiem jāpiemin rakstniece, žurnāliste un populārā radiostacijas “Echo Moscow” ētera personība Jūlija Latiņina.

Par NEPLP lēmumu viņa sociālajos tīklos raksta: “Tas ir apkaunojums! Tas ir kaut kāds nenormāls, neticams apkaunojums. Vienā frontes pusē ar “Roskomnadzoru” [Krievijas mediju regulators]!”

Tikmēr Krievijas politiķis, bijušais “Novaya Gazeta” autors un Alekseja Navaļnija dibinātā “Korupcijas apkarošanas fonda” (KAF) pārstāvis Vladislavs Naganovs apgalvo, ka esot “laiks atvērt acis”, jo “Latvijas rusofobija neesot Putina izdomājums – tā esot realitāte jau daudzus gadus”.

“Civilizētiem ļaudīm Latvijā nav ko meklēt. Pašai Latvijai ar tādu valdību nav ko meklēt Eiropas Savienībā,” raksta Naganovs.

Ne mazāk skarbi izteikusies arī Alekseja Navaļnija cīņubiedrene – preses sekretāre Kira Jarmiša.

“Ir Putins, kurš sāka karu. Ir kanāls “Doždj”, kurš stāstīja patiesību par Putina karu. Licences atņemšana “Doždj” palīdz Putinam un nevis otrādi,” pauž Jarmiša.

Pleskavas apgabala aktīvists un Kremļa kritiķis Ļevs Šlosbergs tikmēr nosaucis notikušo par Latvijas politiskā provinciālisma piemēru.

“Šis atspoguļo dziļo Latvijas politisko provinciālismu, kurš robežojas ar pašizolāciju,” apgalvo Šlosbergs.

Savu pateicis ir arī Navaļnija līdzgaitnieks, KAF pārstāvis Leonīds Volkovs: “Un šodien, lūk, Putinam ir teju vai svētki. Dzīve viņam šobrīd sniedz ļoti maz iemeslu priecāties, taču šodien Kremlī atkorķēs šampanieti. Žēl. Lai nu šis būtu pēdējais tusiņš viņa ielā. Pietiks palīdzēt Putinam.”

Īpaši skarbs bijis arī Navaļnija līdzgaitnieks, politiķis un ekonomists Vladimirs Milovs.

Viņš paša nofimētā videoklipā izteica pieļāvumu, ka līdz šim Baltijas valstu teiktajā un brīdinājumos par Krieviju Rietumi neieklausījās tādēļ, ka "Baltija runājusi lūk šādi".

Milovs arī pauda, ka Latvijai "neesot pamata sodīt "Doždj" kanālu" un, ja "viņi to nesaprot, tad vecākie biedri paskaidros tuvākajā laikā".

Jāpiebilst, ka Latiņinai, sociālajos tīklos diskutējot par NEPLP lēmumu, gadījies arī izplatīt nepatiesas ziņas.

Viņa norādījusi, ka Latvija līdz šim ir uzņēmusi krietni mazāk Ukrainas bēgļus nekā Igaunija, bet “redz, aizlieguši “Doždj” kanālu”.

Patiesībā statistika liecina par pretējo.

Vienlaikus jāpiebilst, ka ārpus valsts netrūkst arī atbalsta lēmumam pārtraukt “Doždj” apraides iespēju no Latvijas.

“Doždj” īpašniece raud un lūdz Korosteļevu atgriezties

“Ja jums ir liecības, kā norit mobilizācija, kā mobilizētie dienē frontē – ja vēlaties mums pastāstīt, kādas problēmas ir Krievijas armijā – rakstiet mums uz e-pastu. Praktiski visiem atbildam. […] Ceram, ka daudziem karavīriem spējām palīdzēt ar aprīkojumu vai elementārām ērtībām. Jo tie stāsti, kurus stāsta karojošo radinieki, ir smagi,” aptuveni šādi ir iztulkojams “Doždj” nu jau bijušās ētera personības Alekseja Korosteļeva ēterā pateiktais 1. decembrī.

Viņa vadītajā raidījumā “Zģes i Sečas” (“Te un Tagad”) tika arī publicēts e-pasts, uz kuru esot jāsūta bēdu stāsti par krievu karavīriem – army@tvrain.tv.

Pastkastītes formāts latvieša acij varētu izskatīties īpaši slikti, zinot, ka vēl pirms lēmuma par licences anulēšanu Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sodīja, uzsverams – Latvijā reģistrēto mediju – “Doždj” par to, ka ēterā Krievijas armija tika nosaukta par “mūsu armiju” un Krima kartē piezīmēta Krievijai.

Notikušo sācis vērtēt arī Valsts drošības dienests (VDD) šonedēļ rosinot Gruzijā dzīvojošo un līdz šim strādājušo Korosteļevu iekļaut tā dēvētajā “melnajā sarakstā”.

VDD jau iepriekš brīdināja, ka Krievijas mediju ielaišana Latvijā rada zināmus riskus. Nu, sekojot Latvijas piemēram, šim kanālam apraidi ir liegusi arī Lietuva.

Taču Korosteļevs, iespējams, pie sava darba TV kanālā varēs atgriezties.

TV kanāla īpašniece un dibinātāja Nataļja Sindejeva ierakstījusi un izplatījusi emocionālu video, kurā nožēlo Alekseja Koresteļeva atlaišanu.

“Es vairāk tā nevaru. Visas šīs četras dienas jūtos šausmīgi. Viss, par ko pēdējos gadus esmu cīnījusies… Lai paliktu par cilvēku jebkurā situācijā, lai kas arī notiktu, es jūtos kā pretīga neliete,” asarās izplūstot, atklāj Sindejeva, “mēs kļūdas dēļ atlaidām no darba Ļošu (Alekseju Korosteļevu - red.). Tas bija pats briesmīgākais, ko mēs varējām izdarīt tajā situācijā. Vajadzēja viņu atcelt no tiešā ētera, “pārlaist situāciju”, bet mēs izdarījām visbriesmīgāko. Es vēlos labot šo situāciju un pateikt – Ļoša, piedod! Un vēlos atvainoties saviem mūsu skatītājiem, kas, protams, redzēja, cik mau****i mēs uzvedāmies.” Sindejeva atklāj, ka šo lēmumu daudzi nesapratīs un “ukraiņi nepiedos”.

“Bet kā, kā šim telekanālam dzīvot? Kā varam tālāk dzīvot, ja esam rīkojušies nodevīgi pret savu kolēģi? Un, jā, iespējams, ka pēc šī paziņojuma vairs nebūs TV kanāla. Nevienam tas vairs nebūs vajadzīgs,” klāsta Sindejeva.

Ar video starpniecību Sindejeva atvainojas atlaistajam Aleksejam Koresteļevam un vēl diviem atlaistajiem darbiniekiem un aicina viņus atkal pievienoties “TV Doždj”, norādot, ka atlaišana bijusi ļoti slikta kļūda.

Ukraiņi tik tiešām varētu nepiedot, ņemot vērā to, ka, kā ziņoja Jauns.lv – Korosteļeva sociālajos tīklos ir atrodamas arī citas, daudz skandalozākas epizodes, kurās viņš acīmredzami pauž atbalstu Krievijas bruņotajiem spēkiem Ukrainā.

Grūti citādāk ir saprast kādu ar 1. novembri datētu “Facebook” ierakstu, kurā Korosteļevs priecājas par sarkanarmiešu formastērpa elementos saģērbtiem 2. klases bērniem, kuri blakus Krievijas karogam dzied dziesmu “mobilizēto uzmundrināšanai cīņā ar ienaidnieku”.