foto: Zane Bitere/LETA
Sociālajos tīklos karstas diskusijas par NEPLP vadītāja Āboliņa tvītiem par Ukrainu un Putinu
NEPLP vadītāja Ivara Āboliņa "Twitter pagātne" pamanīta arī ārpus Latvijas.
Sabiedrība
2022. gada 7. decembris, 12:40

Sociālajos tīklos karstas diskusijas par NEPLP vadītāja Āboliņa tvītiem par Ukrainu un Putinu

Jauns.lv

Drīz pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma anulēt TV “Doždj” apraides atļauju, sākotnēji krievvalodīgajā presē tika pievērsta uzmanība NEPLP vadītāja Ivara Āboliņa “Twitter” saturam no 2013. un 2014. gada. Tolaik viņš rakstiski kritizējis Ukrainu un slavējis Putina runas spējas un lomu Krievijā.

Konkrētajos “Twitter” ierakstos, sarunājoties ar citiem tā laika portāla lietotājiem, tiek, piemēram, apgalvots, ka “Ukraina nebūs stabila un demokrātiska valsts” (28.02.2014.).

Vēl 2013. gada vasarā tiek rakstīts: “Apskaties uz šodienu. Lai kāds nebūtu Putins, viņš satur Krieviju kopā, pasargā no haosa”.

Kādā citā tā laika tvītā Āboliņš cildina Putina oratora dotības, norādot, ka “rietumu pieķemmētie nulles var iet atpūsties. Diemžēl.”

Uzmanību šiem NEPLP vadītāja tvītiem sākotnēji tika pievērsta medija “Tvnet” krievu versijas publikācijā. Pats Āboliņš medijam skaidroja, ka viņa tā laika viedoklis ir bijis balstīts tolaik pieejamajā informācijā, ir bijis kļūdains, un absolūti nesaskan ar pašreizējo nostāju.

Pieprasa pat atkāpšanos no amata

Taču lieki piebilst, ka konkrētie tvīti ir izsaukuši sašutumu un sociālajos tīklos Āboliņa “Twitter pagātne” un taisnošanās tiek apspriesta, kā arī šķeļ sabiedrību viedokļos tikpat intensīvi, cik nesenais NEPLP lēmums “Doždj” sakarā.

Daļa šo tvītu izcelšanu dēvē par “nomelnošanas kampaņu”, ir tādi, kas neslēpj savu izbrīnu par Āboliņa pagātnes izteikumiem un ir arī tādi, kas apgalvo, ka saprot NEPLP vadītāja viedokļa un nostājas maiņu.

Daži neslēpj, ka sašutums par Āboliņa pagātnes tvītiem ir liels un viņuprāt, par ko tādu vajadzētu atstāt NEPLP priekšsēdētāja amatu:

Žurnāliste Olga Dragiļeva norāda, ka Āboliņa skaidrojumos iztrūkst specifikas par to, kāda tad bijusi informācija, uz kuru 2014. gadā paļāvies pašreizējais NEPLP vadītājs:

Tikmēr ne mazums "Twitter" lietotāju skarbi kritizē nevis Āboliņu, bet gan to, ka šādi tvīti izcelti un aktualizēti tieši pēc NEPLP lēmuma par "Doždj":
 

NEPLP vadītāja Āboliņa "Twitter pagātne" uzmanību izpelnījusies arī ārpus Latvijas - tostarp Krievijā.

Medija "Financial Times" Maskavas biroja vadītājs Makss Sedons raksta, ka "izrādās, ka Āboliņš pagātnē bijis diezgan prokrievisks":

Jau ziņots, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi anulēt apraides atļauju patlaban Latvijā strādājošajai Krievijas neatkarīgajai TV programmai "Doždj".

Lēmums par apraides licences anulēšanu pieņemts saistībā ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai.

Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) vērtē, vai pastāv tiesisks pamats atcelt piešķirtās vīzas ar tiesībām uz nodarbinātību Krievijas neatkarīgās TV programmas "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") darbiniekiem.

Neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā pēc tam, kad Krievijas Valsts dome pieņēma likumu par "viltus ziņām".

Līdz ar kanāla darbības apturēšanu tā galvenais redaktors un vairāki citi redakcijas darbinieki pameta Krieviju.

"Doždj" 18. jūlijā pakāpeniski atsāka darbu, strādājot tostarp no studijas Rīgā.