Sabiedrība
2022. gada 24. novembris, 12:28

Ūdeni mīlošais mednieks

Reklāmas projekts

Kaut arī pasaulē lielākais kaķis – tīģeris – tiek uzskatīts par lielisku mednieku, kurš ir tērpts izcilā maskēšanās tērpā un prot meistarīgi pielavīties medījumam zāles vai krūmāju aizsegā, tomēr veiksmīgas tam ir tikai apmēram desmitā daļa medību. Ja tādas notikušas, tad karaliska maltīte garantēta. Gadā tīģerim nepieciešami apmēram 50 lielie medījumi. Taču tas arī nozīmē, ka aptuveni 450 medībās var gadīties kādi misēkļi.

Ticis pie maltītes,  tīģeris kārtīgi ēd un vienā reizē spēj notiesāt līdz pat 30-40 kg gaļas. Pārējo neapēsto barību, tas noslēpj, apkašņājot ar zāli un dažādiem gružiem, lai pie tās atgrieztos nākošajās dienās. Tad mielošanās turpinās, ja vien kāds cits gaļasēdājs nav atradis šo paslēptuvi un paspējis to iztukšot. Pēc kārtīgas ēšanas, tīģeris var bez problēmām kādas dienas badoties. Dabas principiem pielāgojas arī zooloģiskie dārzi, tādēļ vismaz vienu dienu nedēļā lielajiem plēsīgajiem dzīvniekiem ir “atslodzes diena”.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošie Amūras tīģeri (Panthera tigris altaica) Augusts un Taiga 5 dienas nedēļā saņem vai nu liellopa gaļu vai vistas gaļu 6-9 kilogramus reizē (tēviņam 9 kg, mātītei 6 kg) un trīs reizes nedēļā pa vienai olai. Kaut arī lielajam plēsējam Augustam pāršķelt tās čaumalu ir tīrais nieks, viņam labāk patīk, ja vakariņās pasniedz olu ar jau ieplēstu čaulu. Feinšmekers! Vienu reizi nedēļā abi lielie kaķi saņem pa trusim. Lai arī porcija sanāk mazāka, toties tīģeriem ir iespēja plucināt iegūto medījumu un arī apēst kažoka gabalus. Šīs ķermeņa daļas ir ļoti nepieciešamas plēsēju gremošanas trakta sekmīgai darbībai. Savukārt svētdiena tiek atvēlēta gavēnim.

Dabā Amūras tīģeru galvenais medījums ir staltbrieži un meža cūkas. Retāk plēsēju nagos nokļūst citu sugu brieži un stirnas, taču nesmādē arī dažādus zaķveidīgos un pat zivis. Ja pietrūkst citu medījumu, tad tīģeri var izsekot arī lāčus, biežāk pusaugu lācēnus. Citu pasugu tīģeri, kas dzīvo siltākos Āzijas reģionos pārtiek arī no eksotiskākiem medījumiem.

Atšķirībā no citiem kaķiem, tīģeriem ļoti patīk ūdens un tie labprāt mīl gan plunčāties, gan arī itin ātri var pārpeldēt vairāku kilometru platas ūdenstilpes. Savu “ūdenskaķa” dabu gada siltajā laikā lieliski demonstrē arī Rīgas Zooloģiskā dārza atraktīvais tīģeris Augusts. Tam ļoti patīk spēlēties ar lieliem priekšmetiem, kas tik viegli nepadodas dzīvnieka lielajam spēkam un asajiem zobiem – lielām mucām.