foto: LETA
"Gaidīt vairs nevar." Daugavpils iedzīvotāji vēstulē pieprasa atlaist pilsētas domi
Daugavpils dome fotografējas kopbildei pēc pirmā sēdes 2021. gadā
Novadu ziņas
2022. gada 22. novembris, 10:21

"Gaidīt vairs nevar." Daugavpils iedzīvotāji vēstulē pieprasa atlaist pilsētas domi

Jauns.lv

Jauns.lv redakcija saņēmusi vēstuli, kurā atsevišķi Daugavpils iedzīvotāji, dēvējot sevi par "Latvijas lojālajiem pilsoņiem", pieprasa atlaist Daugavpils pilsētas domi. Spriežot pēc vēstules autoru rakstītā, tā nosūtīta arī Latvijas Republikas Saeimai un Ministru kabinetam.

Vēstuli parakstījušie iedzīvotāji pauž, ka gaidīt vairs nevar, uzsverot, ka Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš "vairāk un vairāk pauž savu atklāti nelojālo un noziedzīgo nostāju attiecībā pret Latvijas valstiskumu, tās pozīciju un politiku šajos kara apstākļos".

"Rit karš, un kara apstākļos nevar atļauties darboties savā teritorijā personām, kuras apdraud Latvijas drošību," teikts vēstulē.

Iedzīvotāji norāda, ka jau iepriekš pauduši savu nostāju šajā jautājumā, vēršoties gan pie Latvijas prezidenta, gan premjerministra, gan atsevišķiem ministriem.

"Mēs izklāstījām to situāciju, kāda bija radusies pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām Daugavpils pilsētas domē. Minējām to, ka tika apturēti iepriekšējās domes iesāktie projekti, kuri bija saistīti ar Latvijas vēsturi, kultūru un tālāko pilsētas attīstību," teikts vēstulē.

Tomēr īpašs domes darbības regress esot sācies līdz ar Krievijas kara uzsākšanu Ukrainā. 

Ziedi un svecītes pie pieminekļiem Otrā pasaules kara padomju karavīriem Daugavpilī

Pēc Daugavpils mēra aicinājuma, pie nojaucamā pieminekļa sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem Daugavpilī nolikti ziedi un svecītes.

gallery icon

"Aizliegums Daugavpils pašvaldības iestādēm izkārt Ukrainas karogu uzreiz parādīja, kuru karojošo pusi atbalsta deputāti – Krievijas vai Ukrainas," norāda iedzīvotāji, vēršot uzmanību arī uz deputātu privātajiem sociālajiem tīkliem, kuros parādījušies Krieviju atbalstoša satura raksti un komentāri.

Cilvēki arī norāda, ka Daugavpils kā vienīgā Latvijas pilsēta atteikusies pārdēvēt pilsētas ielu nosaukumus un atteicās pildīt valdības lēmumu likvidēt PSRS okupāciju slavinošos pieminekļus, "aizbildinoties ar visādām tehniskām atrunām".

"Daugavpils pilsētas domes deputāti ar savu pretvalstisko rīcību diskreditē varu, savu valsti, savu pilsētu; katra diena kāpina pilsētas valstij nelojālo iedzīvotāju aktivitāti un agresiju," vēstulē norāda iedzīvotāji.

Kā "pēdējo salmiņu" viņi norāda Elksniņa "atklāto paziņojumu, ka Krima pieder Krievijai, ka notikumos Bučā vainīga NATO un diplomāti, ka karā nebūs uzvarētāju".

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

gallery icon

"Mūsu, lojālo Daugavpils iedzīvotāju, reaģēšana uz agresīvām izpausmēm sociālajos tīklos, ziņojot par to Valsts Drošības dienestam, pagaidām nedod rezultātus; mēs neredzam šo dienestu aktīvu rīcību. Šobrīd tikai Saeima var pieņemt lēmumu atlaist pretvalstisko Daugavpils pilsētas domi. Un to mēs savā atklātā vēstulē prasām," rakstīts vēstulē.

Starp vēstules parakstītājiem, kuri pieprasa Daugavpils pilsētas domes atlaišanu, ir arī Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks, Daugavpils Universitātes docents, mūzikas katedras vadītājs Gļebs Beļajevs, Daugavpils teātra aktieri Vadims Bogdanovs un Kristīne Veinšteine, Latvijas Universitātes un Daugavpils Universitātes profesors Indriķis Krams, studenti un uzņēmēji.