foto: Valmieras novada pašvaldība
Vidzemē slaktē taimiņus; postā aiziet pils, kurā tapa “Jaunās Vienotības” solījumi; uz Pāvilostu brauc neredzamais traktors: kriminālā province
Vidzemes pašvaldības policistu ķērienā tagad nav retums žebērkļi, ar kuriem maluzvejnieki slepkavo lašveidīgās zivis.
112
2022. gada 19. novembris, 05:48

Vidzemē slaktē taimiņus; postā aiziet pils, kurā tapa “Jaunās Vienotības” solījumi; uz Pāvilostu brauc neredzamais traktors: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lašu un taimiņu saudzēšanas periodā līdz pat gada beigām aizliegts tos ķert, bet Vidzemes puses pašvaldības policisti it bieži notver taimiņu slaktētājus un viņiem atņem žebērkļus. Jāatgādina, ka pat par vienu nelegālu noķertu taimiņu soda naudā var nākties samaksāt summu, kas rakstāma četriem cipariem.

Tikmēr Zemgalē degradējas pils, kurā “Jaunā Vienotība” sacerēja priekšvēlēšanu saulainos solījumus. Ja braucat gar Pāvilostu, jāuzmanās, lai neuzskrietu virsū neredzamajam traktoram, kā to nesen nācās piedzīvot kādam “mersīša” stūrētājam. Tikmēr kāds latvju divdesmitpiecgadīgs “brašulis” izpelnījies slavu visas Igaunijas mērogā, ietriecoties eglē Valgas pagastā.

Postā iet Mežotnes pils, kurā pieņemta “Jaunās Vienotības” programma

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Liela neskaidrība ir par vienas no Latvijas arhitektūras pērlēm – Mežotnes pili, kurā vēl pirms dažiem mēnešiem savus programmatiskos mērķus nosprauda valdošā mūsu valsts politiskā partija – “Jaunā Vienotība”.

“Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pērnā gada aprīlī lauza nomas līgumu ar SIA “CV-R” par Mežotnes pils nomu, jo uzņēmums bija iekrājis milzīgus parādus, tai skaitā arī nodokļu un nespējā vairs pili izmantot, kā to noteica nomas līgums, “viesnīcas kompleksa attīstīšanas, tūrisma  un viesmīlības pakalpojumu nodrošināšanas vajadzībām”. Tiek pieļauts, ka līdz tam noveda Covid-19 laikā noteiktie ierobežojumi. Tā nu hercoga Jēkaba laikā radusies muiža tūristiem jau ir slēgta pāris gadus, tajā nenotiek pasākumi un nevienam nav ideju, ko tālāk ar pili darīt.

Vienīgi šogad 16. jūlijā vairāki “Jaunās Vienotības” vadošie politiķi sociālajos tīklos dalījās ar fotogrāfijām no Mežotnes pils un tās apkārtnes, vēstot, ka tur pulcējušies, lai apstiprinātu partijas programmu un sarakstus Saeimas vēlēšanām. Viņi pili no VNĪ par 1300 eiro bija nofraktējuši uz vienu diennakti. Radies iespaids, ka 16. jūlijs šogad arī bija vienīgā diena, kad politiķi tā pa īstam bija noraizējušies, kas notiek aiz greznās celtnes fasādes sienām.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Liela neskaidrība ir par vienas no Latvijas arhitektūras pērlēm – Mežotnes pili, kurā vēl pirms dažiem mēnešiem savus programmatiskos mērķus nosprauda valdošā mūsu valsts politiskā partija – “Jaunā Vienotība”.

Tagad Mežotnes pils liktenis ir dūmakā tīts, raksta laikraksts “Bauskas Dzīve”: “Šoruden VNĪ aicināja Bauskas domi pārņemt Mežotnes pili, tomēr novada pašvaldība pašlaik nav gatava rūpēties par vēl vienu kultūrvēsturisku objektu.

Tā gatavojas sākt plānveidīgu Bauskas vecpilsētas sakopšanu un atbalsta citu novada pieminekļu restaurāciju, tālab pašlaik nav gatava rūpēties arī par Mežotnes pili un veidot tajā muzeju ar pašvaldības resursiem”.

Vienīgais, ko valsts var nodrošināt šī greznā arhitektūras pieminekļa labā ir minimāla uzkopšana un apsardze, kā arī apkure “minimālā režīmā”. Tagad pastāv bažas, ka pilī kurā vēl pirms pāris gadiem notika dažādi kultūras pasākumi un ceremonijas, tostarp arī kāzas, un kurā bija arī glauna viesnīca, pamazām var aiziet postā. “Bauskas Dzīve” raksta:

“Šādas situācijas nereti noved pie vērtīga kultūras mantojuma degradēšanas un bojāejas. Piemēri tam ir līdz graustam novestās Kaucmindes un Bornsmindes pilis. Šāda līmeņa kultūrvēsturiska objekta privatizāciju, zaudējot sabiedrības kontroli un, visticamāk, arī pieejamību, nedrīkst pieļaut”.

Vidzemes upēs ar dakšām dursta taimiņus

Vidzemes novadu pašvaldības policisti ziņo, ka pagājušās nedēļas nogalē lašu un taimiņu saudzēšanas periodā – šo zivju nārsta laikā, kas ilgst līdz gada beigām, notvēruši vairākus maluzvejniekus, kuri bija bruņojušies ar žebērkļiem – nelegāliem zvejas rīkiem (koka kātam piestiprinātiem smailiem dakšveida zariem ar atkarpēm (pretējā virzienā atliektiem asiem izcilņiem). Savukārt Valmieras novada pašvaldības policija informē:

“Aizvadītajās brīvdienās Valmieras novada pašvaldības policija pēc iepriekš izstrādāta plāna, pārbaudes rezultātā kādai personai uzrādot automašīnas bagāžas nodalījumu, atrada četras zivis – lašu dzimtas zivis taimiņus, kas nelikumīgi iegūti Strīķupē, kas iztek no Vaidavas ezera.

Tā kā ir konstatētas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, kā arī būtisks kaitējums dabai, ir uzsākts kriminālprocess, ko tālāk pēc kompetences izskatīs Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis”.

Taimiņu dūrēji iedzīvojušies pamatīgos naudas sodos, jo par vienu nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu, ja tas iegūts iekšējos ūdeņos, soda apmērs ir 715 eiro. Par pārkāpumu piemēro arī administratīvo sodu par makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem: fiziskām personām - no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām no 700 līdz 4300 eiro. Tādējādi maluzvejnieks, kurš Strīķupē ar žebērkli noķēris četrus taimiņus nopelnījis vismaz 3140 eiro lielu sodu.

Neredzamais traktors Pāvilostas pusē 

foto: Peter Alvey / Alamy/ Vida Press
beautiful atmospBraucot pa Ventspils-Liepājas šoseju, kādam “merša” vadītājam tumšā vakara stundā nācās uzskriet virsū “neredzamam traktoram”.heric view of a farmer and tractor silhouetted in the dawn light on a farm in the uk

Dienvidkurzemes novada Sakas pagastā rēnais 10. novembra vakars par ļaunu murgu pārvērtās kādam vieglās automašīnas “Mercedes” vadītājam, raksta Liepājas laikraksts “Kurzemes Vārds”: viņš ietriecās neapgaismotā traktorā ar žūpu pie stūres. Uz Ventspils šosejas transportlīdzeklis “Mercedes Benz Sprinter” bija sadūries ar traktoru ar piekabi, vēsta oficiālā policijas hronika.

Traktora vadītājs brauca no Sakas uz Pāvilostas pusi pa neapgaismotu ceļu, neraizēdamies par to, ka ne traktoram, ne piekabei nedeg neviena ārējās apgaismes ierīce. Mersedesa vadītājam, kurš brauca tai pašā virzienā, tumsā nebija ne jausmas, ka viņam pa priekšu brauc cilvēks ar tik zemām prāta spējām, vīrietim neatstājot ne mazāko iespēju izvairīties no sadursmes, vēsta “Kurzemes Vārds”. Par laimi viņš negadījumā nav cietis, tāpat ar izbīli ticis cauri sadursmes izraisītājs.

Traktora vadītāja izelpā konstatēts 1,56 promiļu reibums. Kā jau šādos gadījumos parasti notiek, dzērumam pie stūres komplektā klāt vadīšanas tiesību neesamība. Kur nu vēl daži sīkumi – traktors un piekabe bez gaismām, nereģistrēti, nav veikta tehniskā apskate, iztrūkst OCTA un nav valsts numurzīmju.

Pret dzērājtraktoristu par šo visu uzsākti deviņi administratīvo pārkāpumu procesi un viens kriminālprocess par braukšanu alkohola ietekmē un bez tiesībām.

Mūsējais taranē Igaunijas kokus Valgas pagastā

foto: Igaunijas policija
Kāds 25 gadus vecs latvju “brašulis” bija devies pie mūsu ziemeļu kaimiņiem pierobežā – Valgas pagastā, lai tur pārbaudītu vietējo ceļmalas koku “stiprumu”.

Savukārt kāds cits grādīgā cienītājs no Latvijas, kurš mīl sēsties pie stūres, ar savu “Audi A6” mazliet pabrauca arī no Latvijas teritorijas – uz Valgas pagastu, lai tur svētdienas rītā taranētu kādu ceļmalas koku. Par laimi tas vēl bija salīdzinoši agrs svētdienas rīts un uz lielceļa nebija baznīcēnu, kuri steidzās uz dievnamu, lai viņiem latvju “brašulis” nodarītu kādu skādi.

Tallinas laikraksts “Postimees” raksta, ka 6. novembrī pulksten 7.39 Valgas pagastā, autoceļa Veru-Valga 48. kilometrā kāds 25 gadus vecs Latvijas pilsonis ar alkohola reibuma pazīmēm straujā līkumā nesavaldīja automašīnu “Audi A6” un iebrauca pretējā braukšanas joslā. Rezultātā auto noslīdēja no ceļa un ietriecās kokā.

Pēc negadījuma vadītājs tika nogādāts Tartu Universitātes klīnikā, un pēc pirmās palīdzības sniegšanas viņu nodeva Latvijas mediķiem. Precīzi negadījuma apstākļi tiek noskaidroti izmeklēšanā, paziņoja Igaunijas policijas preses pārstāvis. Tiek arī skaidrots vai latvietis, kurš automašīnā bija viens, lietojis drošības jostu.