Sabiedrība
2022. gada 22. oktobris, 14:23

"Pret obligāto dienestu!" Rīgā protestē pret Valsts aizsardzības dienesta ideju

Jauns.lv

Šodien Rīgas centrā sapulcējās protestētāji, kuri pēc tam devās gājienā pret obligāto militāro dienestu. Gājiens-sapulce bija pieteikta no plkst.14 līdz 16 no Brīvības laukuma līdz Oskara Kalpaka piemineklim.

Jauns.lv novēroja, ka netālu no Brīvības pieminekļa sapulcējušies pārdesmit cilvēki, kuri, turot plakātus, iestājas pret obligāto militāro dienestu. Vēlāk viņi devās gājienā, izsaucot dažādus saukļus. Viens no saukļiem skanēja šādi:  "Viens, divi trīs, no VAD esi brīvs!"

Pēc nelielām uzrunām klātesošie devās ceļā, pieturot pie Aizsardzības ministrijas. Klātesošajiem līdzi bija plakāti, kuri vēstīja par nevēlēšanos Latvijā ieviest obligātu dienestu. Viens no pasākuma runasvīriem Andžejs Muhovskis, pakāpjoties uz nelielas skatuvītes, uzrunā pauda, ka Latvijā ir daudz problēmu, trūkst resursu, bet cilvēkus plānots iesaukt armijā. Viņu arī neapmierina cilvēku politiskā pasivitāte. Arī karš Ukrainā esot pierādījis, ka labāk strādā profesionālā armija.

Kāda garāmgājēja gados klātesošos apsauca, uzsverot, ka viņi nav īpaši gudri, taču notikuma vietā dežurējošā policija palūdza kundzi pārstāt to darīt.

Aptuveni 50 cilvēki gājienā protestē pret Valsts aizsardzības dienesta ieviešanu

Šodien Rīgas centrā apmēram 50 cilvēki sapulcējušies gājienā pret Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu Latvijā. Sākotnēji cilvēki pulcējās pie Brīvības ...

gallery icon

Nonākot līdz piemineklim O.Kalpakam, VAD likumprojekta autora aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) pārstāvētās partijas līdzšinējais biedrs Sergejs Pogorelovs akcentēja, ka VAD ieviešanas ideja šķīrusi abu ceļus. Pogorelovu, kurš portālā "Manabalss.lv" vāc parakstus pret obligāta VAD ieviešanu, neapmierina iesauktajiem paredzētās atlīdzības apjoms.

Līdz pasākuma beigām palika tikai apmēram 30 cilvēki, pamatā jauni vīrieši.

Pasākuma mērķis esot protestēt, lai panāktu brīvprātīgā militārā dienesta saglabāšanu un nepieļautu obligātā militārā dienesta ieviešanu.

Gājienu pieteikusi kāda privātpersona un iecerēts, ka pasākumā piedalīsies 250 dalībnieki.

Pašvaldībai neesot informācijas, kas liktu ierobežot šī pasākuma rīkošanu.

Arī medijos līdz šim par rīkotājiem zināms vien tas, ka tā esot minētā “neformālu aktīvo pilsoņu kopa”.

Taču vēl vakardien uz kādu brīdi šīs “Rīko tikai savējie” kopas “Facebook” lapā bija pieejami divi video, kuros latviešu un krievu valodā kādi divi vārdos nenosaukti kungi stāstīja par gājiena jēgu.

Jauns.lv izdevās noskaidrot, ka videomateriālos redzamo vārdi ir Maksims Jakušins un Anžejs Dmuhovskis. Taču kopumā publiski par abiem pieejams itin maz informācijas.

Publiski izlasāms, ka Dmuhovskis ir studējis Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kā arī cita informācija par viņa iespējamām profesionālajām gaitām medicīnas nozarē.

Maksims Jakušins savukārt ir izpaudies kā dzejnieks un atbalstījis kustību “Dzīvesbiedri”.

Savos sociālajos tīklos Dmuhovskis par obligāto dienestu krievu valodā izsakās kā par “iesaukšanas verdzību”.

Tikmēr Jakušins vēl nesen internetā izpaudās, aizstāvot tā dēvēto “uzvaras pieminekli” kā nozīmīgu arhitektūras un mākslas objektu un tos, kuri ik gadu attiecīgajos datumos tur devās nolikt ziedus.

“Rīko tikai tavējie” – tā sevi portālā “Facebook” piesaka neskaidra statusa un izcelsmes kopa, kura sociālajā tīklā reģistrēta 19. septembrī.

Kopš tā laika šī lapa ir publicējusi atkārtotus aicinājumus šo sestdien, 22. oktobrī, pulksten 14:00 vienoties akcijā ar nosaukumu “Gājiens pret obligātā militārā iesaukuma ieviešanu”.

foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Gājiena dalībnieki skandināja dažādus saukļus, piemēram: "Viens, divi trīs, no VAD esi brīvs!"

VAD, bez šaubām, ir diskusijām un kritikai pakļaujama ideja.

Taču, lai arī teju visu pušu argumenti pret VAD ieviešanu tiek pasniegti daudzmaz vienādi (kā uzskats, ka ir efektīvāki ceļi Latvijas aizsardzības spēju veicināšanā), nav noslēpums, ka daļa pret dienestu noskaņoto vienkārši nevēlas šīs spējas veicināt.

Attiecīgi puslīdz anonīmas kopas rīkots protesta gājiens – kurš sākotnēji sociālajos tīklos reklamēts ar Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) kariķējošu, safabricētu fotoattēlu – domājams, pamatoti raisa neuzticību.

Likumprojektu skatīs nākamā Saeima

VAD likumprojekta skatīšana atstāta nākamajai, 14. Saeimai, kuras pilnvaras sāksies 1. novembrī.

Saeimas balsojošo deputātu vairākums pēc Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūguma nolēma no ceturtdienas sēdes darba kārtības izslēgt VAD likumprojektu un citus ar šo reformu saistītos likumu grozījumus. Likumprojektu skatīšana ceturtdien bija ieplānota vēl pirms 14.Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, Aizsardzības komisija aicinājumu par likumprojektu izslēgšanu nolēma izteikt arī pēc Aizsardzības ministrijas (AM) vadības pārstāvja komisijas sēdē paustā, ka, ņemot vērā iesniegtos ap 100 iesniegtos priekšlikumus, tajā skaitā, no Saeimas Juridiskā biroja, likumprojekta sagatavošanai vēl būtu nepieciešamas apmēram divas nedēļas.

Līdz ar to likumprojektus turpinātu skatīt 14. Saeima, atzīmējis komisijas vadītājs Juris Rancāns. 14. Saeimai būs jālemj par likumprojektu pārņemšanu skatīšanā.

Kā ziņots, kopā uz otro lasījumu VAD likumprojektā iesniegti ap 100 priekšlikumiem, no kuriem lielu skaitu iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs, kas iepriekš asi kritizēja sagatavotā likumprojekta kvalitāti.

Pirms pāris nedēļām iesniegto likumprojekta redakciju asi kritizēja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Tāpat vairāku iesaistīto ministriju pārstāvji norādīja uz vairākiem nepieciešamajiem uzlabojumiem, lai arī likumprojektu kopumā konceptuāli atbalsta. Arī atsevišķi deputāti norādīja uz trūkumiem likumprojektā.