foto: Valsts policija
Latvijas vēsturē lielākajā "kokaīna lietā", iespējams, iesaistītas VID amatpersonas
Konfiscētās narkotikas.
112
2022. gada 18. oktobris, 10:49

Latvijas vēsturē lielākajā "kokaīna lietā", iespējams, iesaistītas VID amatpersonas

Jauns.lv

Valsts policija oktobrī kriminālvajāšanai nodeva kriminālprocesu, kas izdalīts no iepriekš lietvedībā esošā kriminālprocesa tā saucamās “Kokneses kokaīna lietas”, kur tika izņemta līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā. Noskaidrotas arī četras valsts amatpersonas, kuras sekmēja nelegālās kravas virzību Latvijas teritorijā, informē Valsts policija.

Kriminālvajāšanai nosūtītais kriminālprocess tika ierosināts 2020. gadā par kokaīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā un lielos apmēros, un kokaīna pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai organizētās grupas sastāvā, kā arī par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka laika posmā no 2014. gada sākuma līdz 2019. gada 8. janvārim noziedzīgi iegūti līdzekļi tika pārvērsti citās vērtībās, mainīta to atrašanās vieta un piederība ar nolūku slēpt vai maskēt šo līdzekļu noziedzīgo izcelsmi. Par šādām noziedzīgām darbībām likumsargi lūguši uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām, kuru 695 000 eiro vērtajiem īpašumiem – privātmājai un automašīnai – tika uzlikts arests.

Tāpat, veicot izmeklēšanu, un sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvaldi, amatpersonas kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzina arī četras personas, kuras laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam bija valsts amatpersonas un strādāja Valsts ieņēmumu dienestā. Minētās personas, iespējams, bija iesaistītas noziedzīgā nodarījuma īstenošanā, sekmējot kokaīna ievešanu Latvijas teritorijā.

Saimniecība Koknesē, kur policija atrada 2 tonnas kokaīna

gallery icon

Kas ir "Kokneses kokaīna lieta"?

2019. gada 8. janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar 42 kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.

Konfiscētā narkotiskā viela tika nodota ekspertīzes veikšanai, kuras laikā tika apstiprināts, ka esošajā maisījumā kokaīna īpatsvars ir aptuveni 80%, kas nozīmē, ka tam ir ļoti augsta kvalitāte.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka izņemtā kokaīna krava nav bijusi paredzēta Latvijas tirgum, bet gan Latvija izmantota kā tranzītvalsts, lai nogādātu kravu uz citām valstīm.

Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas, paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti. Narkotikas bija paslēptas banānu kravā.