foto: Valsts policija
Izbraukā Melnā ezera purvu, kaķēns Liepājā atrod policijas meklētu vīrieti, atrod iespaidīgu munīcijas arsenālu: kriminālā province
Pagājušajā mēnesī Valsts policija Aizkraukles un Dienvidkurzemes novados diviem pagrīdes kolekcionāriem un melnā tirgus darboņiem konfiscēja ievērojamu munīcijas arsenālu; vairums ieroču bija vēl no Otrā pasaules kara laika.
112
2022. gada 15. oktobris, 07:38

Izbraukā Melnā ezera purvu, kaķēns Liepājā atrod policijas meklētu vīrieti, atrod iespaidīgu munīcijas arsenālu: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājā kādu policijas meklētu vīrieti Jēzus vecumā aizturēja ar kaķēna palīdzību. Iereibušais brašulis ņaudētāju gribēja atbrīvot no dzīvnieku ķērāja sprosta, bet rezultātā pats nokļuva lamatās. Nepaveicās arī diviem ieroču un munīcijas „melnajiem kolekcionāriem”: Aizkraukles un Dienvidkurzemes novados likumsargi viņiem izņēma pamatīgu pārsvarā no Otrā pasaules kara laika saglabājušamies šaujamo arsenālu.

Savukārt Vidzemes policisti aizvadītās nedēļas laikā tvarstījuši pārlieku steidzīgus autobraucējus, bet Kurzemes pusē policisti kopā ar dienesta suņiem skolās pie jauniešiem atraduši iespaidīgu smēķu krājumu. Toties „Rīgas meži” satraukušies par to, ka ar močiem tiek izbraukāta Melnā ezera purva taka Olaines pagastā.

Kaķēna pestīšana kunga prātā esošajam labdarim rada milzu nepatikšanas

foto: Liepaja.lv
Liepājā kādu pārāk iedzērušu 33 gadus vecus liepājnieku pamatīgi iegāzis kaķēns, kuru “labdaris” gribēja izpestīt no dzīvnieku ķērāja būra.

Liepājas pašvaldības policija vēsta, ka otrdienas, 11. oktobra, pēcpusdiena visai apmākusies izrādījās kādam iedzērušam “taisnības cīnītājam”, kurš no dzīvnieku ķērāja nagiem centies izglābt kaķēnu Liepājā, Pasta ielā:

“11. oktobrī ap pulksten 14.30 Liepājas pašvaldības policijā tika saņemta informācija, ka Pasta ielā strādājošam dzīvnieku ķērājam traucējot vairākas personas. Šīs iereibušās personas izteica pretenzijas par dzīvnieku ķērāja darbu, kā arī atvēra būri, kurā bija ievietots notvertais kaķis. Ierodoties notikuma vietā fakts apstiprinājās.

Pārbaudot personas datus, tika konstatēts, ka viena no personām, 1989. gadā dzimušais vīrietis nav deklarējis savu dzīvesvietu, kā arī atrodas Valsts policijas meklēšanā. Vīrietis tika aizturēts un nogādāts Valsts policijā lietas apstākļu tālākai noskaidrošanai.”

Tērauda kumeļu “jājēji” posta Melnā ezera purvu

foto: Rīgas meži
Enduro ātruma cienītāji papostījuši Melnā ezera purva dabas liegumu Olaines pagastā, ar močiem traucoties pa gājējiem paredzētām koka laipām.

Galvaspilsētas pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži” sūrojas, ka tērauda kumeļi dricinātāji izpostījuši Melnā ezera apkārtni Olaines pagastā:
 
“Motobraucēji! Pavisam nav labi, tādēļ lūgums dažiem indivīdiem būt atbildīgākiem pret dabu! Pēdējās dienās motociklisti mūsu Tīreļu mežniecībā pamatīgi “izvagojuši” Melnā ezera purva dabas liegumu! Un turklāt pavisam brutāli – neievērojot dabas lieguma zīmi, un tā, ka zeme gājusi pa gaisu.

Sola rudenīgi labas brīvdienas un paredzams, ka moči mežā varētu būt vairāk. Tādēļ braukšanai pa mežu aicinām izmantot speciāli izveidotās Enduro moto takas “Rīgas mežu” teritorijās – Tīreļu mežniecībā (netālu no Loka ceļa un Priežu ielas, pie Jaunmārupes) un Gaujas mežniecībā (pie sporta kompleksa “333” Ropažu novadā). Atgādinām, ka mūsu mežos izvietotas arī novērošanas kameras, to atrašanās vietas mainām un informāciju par pieķertajiem dabas postītājiem nododam kontrolējošajiem dienestiem!” 

Dienvidkurzemē un Aizkrauklē atrod iespaidīgu munīcijas arsenālu

foto: Valsts policija
Pagājušajā mēnesī Valsts policija Aizkraukles un Dienvidkurzemes novados diviem pagrīdes kolekcionāriem un melnā tirgus darboņiem konfiscēja ievērojamu munīcijas arsenālu; vairums ieroču bija vēl no Otrā pasaules kara laika.

Valsts policija informē, ka tā Dienvidkurzemes un Aizkraukles novados pie diviem iepriekš nesodītiem vīriešiem atrada ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču, to būtiskās sastāvdaļas, munīciju un spridzināšanas ietaises, tostarp arī sprāgstvielas četru kilogramu apjomā:

“Līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija norāda, ka 1968. un 1972. gadā dzimušie vīrieši nelegālos šaujamieročus turēja kolekcionēšanas nolūkā, bet dažus eksemplārus – realizēšanai melnajā tirgū. Par abiem gadījumiem sākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana.

Aizkraukles un Dienvidkurzemes novados no nelikumīgās aprites kopumā izņēma 17 dažāda veida šaujamieročus, 14 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas, 4600 vienības ar munīciju, 11 spridzināšanas ietaises, 4 kilogramus sprāgstvielas un 82 senlietas. Izņemtie šaujamieroči pārsvarā ir no Otrā pasaules kara laika, bet tostarp izņemti arī mūsdienīgāki ieroči, kā arī izņemtā munīcija lielākoties atbilst šobrīd aktuālai. Saistībā ar notikušo abos kriminālprocesos izmeklēšana turpinās, tostarp skaidrojot nelikumīgo priekšmetu izcelsmi.

Par abiem gadījumiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu un munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu bez attiecīgās atļaujas. Par šādu likumpārkāpumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.”

Tāpat Valsts policija informē, ka šī gada sešos mēnešos par nelegālu šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu, munīcijas, sprāgstvielu vai sprāgstvielu ietaišu apriti valstī sākti 148 kriminālprocesi, kuru laikā no apgrozības izņemti vairāk nekā 130 šaujamieroči, teju 25 000 munīcijas vienību un ap 220 kilogramiem sprāgstvielu.

Nepilngadīgajiem kurzemniekiem skolās konfiscē smēķus

foto: Valsts policija
Valsts policisti, veicot 450 skolēnu pārbaudi kādā Ventspils skolā, pie 11 zinību apguvējiem atrada pamatīgu smēķēšanas produktu arsenālu.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde ziņo, ka pirmdien, 10. oktobrī, kādā mācību iestādē Ventspilī tika pārbaudīti 450 jaunieši un konstatēti 11 pārkāpumi:

„Ventspils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Kinologu nodaļas Kurzemes grupas kinologiem un dienesta suņiem Marko, Yaro un Enzo, veica profilaktisko pasākumu mācību iestādē Ventspilī ar mērķi pārbaudīt, vai nenotiek nelikumīga narkotisko vielu aprite – lietošana, glabāšana un realizācija.

Ņemot vērā to, ka kādas mācību iestādes deviņi jaunieši pēdējā laikā ir nonākuši policijas redzeslokā par, iespējams, narkotisko vielu lietošanu, policijas amatpersonas pēc savas iniciatīvas un arī mācību iestādes pieteikuma veica pārbaudes skolā, lai novērstu apreibinošo vielu apriti.
 
Kopumā tika pārbaudīti 450 jaunieši, un policijas dienesta suns norādīja uz vienu jaunieti, kura, iespējams, atradusies apreibinošo vielu ietekmē. Lai to noskaidrotu, viņa tika nogādāta medicīnas iestādē ekspertīzes veikšanai.

Pie citiem skolēniem tika atrastas cigaretes, to skaitā arī elektroniskās cigaretes. Kopumā ir uzsākti 11 administratīvo pārkāpumu procesi pret jauniešiem vecumā no 15 līdz 17 gadiem. Desmit administratīvo pārkāpumu procesi uzsākti par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu glabāšanu, ja to izdarījis bērns, savukārt viens administratīvais process uzsākts par, iespējams, apreibinošo vielu lietošanu. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 eiro.”

Lai novērstu atkarību izraisošo vielu apriti, šādas pārbaudes notika iepriekš un notiks arī turpmāk, atgādina policija.

Savukārt pagājušajā nedēļā Valsts policijas Liepājas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonas ar kinologiem un trīs policijas dienesta suņiem, kā arī sadarbībā ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības policijas pārstāvjiem devās uz skolām veikt pārbaudes. Kopumā pie nepilngadīgajiem tika atrastas trīs elektroniskās cigaretes un divas cigarešu paciņas. Par šiem gadījumiem tika uzsākti pieci administratīvo pārkāpumu procesi. Materiāli pēc piekritības tiks nosūtīti Dienvidkurzemes novada pašvaldības dministratīvajai komisijai lēmuma pieņemšanai. 

Vidzemē „sašņorē” ātrumpārkāpējus

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde ziņo, ka pēdējās dienās aizturējusi vairākus pārāk steidzīgus šoferīšus.

Valmieras novadā ar 123 kilometriem stundā:

* Svētdien, 9. oktobrī, ap pulksten 7.40, veicot satiksmes uzraudzību, Valmieras novada Strenču pagastā uz autoceļa „Inčukalns – Valmiera – Igaunijas robeža (Valka)”, 94. kilometrā policisti fiksēja automašīnu “Audi”, kas brauca Valmieras virzienā ar ātrumu 123 kilometri stundā, apdzīvotā vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 50 kilometri stundā. Veicot automašīnas vadītāja pārbaudi, likumsargi konstatēja, ka pie “Audi” stūres sēdies 1994. gadā dzimis vīrietis. 

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, ja tas izdarīts apdzīvotā vietā, piemēro naudas sodu no 540 līdz 680 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz gadu. Šajā gadījumā par pārkāpumu 1994. gadā dzimušajam autovadītājam piemērots naudas sods 540 eiro apmērā, kā arī transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz 12 mēnešiem. 

Cēsu novadā ar 156 kilometriem stundā:

* Savukārt Cēsu novadā policija apturēja autovadītāju, kurš brauca ar 156 kilometriem stundā. 5. oktobrī ap pulksten 18.00 Satiksmes uzraudzības rotas inspektori, pildot dienesta pienākumus Līgatnes pagastā uz autoceļa „Rīga – Sigulda – Igaunijas robeža”, 68. kilometrā fiksēja automašīnu “BMW”, kas pārvietojās virzienā uz Rīgas pusi ar ātrumu 156 kilometri stundā vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 90 kilometri stundā. Veicot automašīnas vadītāja pārbaudi, likumsargi konstatēja, ka pie “BMW” markas automašīnas stūres sēdies 1971. gadā dzimis vīrietis.

Šajā gadījumā par pārkāpumu autovadītājam piemērots naudas sods 360 eiro apmērā, kā arī transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz sešiem mēnešiem.