foto: IMAGO/Bihlmayerfotografie
Budžeta komisija neatbalsta priekšlikumu aizliegt piemērot sodus par laikus neapmaksātiem rēķiniem
Radiators.
Sabiedrība
2022. gada 12. oktobris, 14:10

Budžeta komisija neatbalsta priekšlikumu aizliegt piemērot sodus par laikus neapmaksātiem rēķiniem

Jauns.lv

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien neatbalstīja opozīcijas deputātu priekšlikumu uz laiku aizliegt publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām piemērot līgumsodus par kavētiem maksājumiem par centrālās siltumapgādes pakalpojumiem un piegādāto elektroenerģiju.

Vienlaikus debatēs komisijā tika panākta vienošanās, ka jautājums par atbalstu iedzīvotājiem šajā apkures sezonā ir jāvērtē plašāk, tāpēc komisija vēstulē Ministru kabinetam aicinās valdību sekot mājsaimniecību maksātspējai šajā apkures sezonā un nepieciešamības gadījumā sagatavot trešo atbalsta pasākumu paketi. 

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns komisijas sēdē uzsvēra, ka opozīcijas deputātu sagatavotā "lēmumprojekta mērķis ir cēls", tomēr EM tam īsti nevar piekrist. 

Šaicāns uzsvēra, ka, pirmkārt, EM nav skaidrs, kāpēc lēmumprojekts paredz aizliegt piemērot līgumsodus par kavētiem maksājumiem tikai par centrālās siltumapgādes pakalpojumiem un piegādāto elektroenerģiju, jo cenas pieaug visiem resursiem, bet siltumapgādes un elektroenerģijas cenu pieauguma kompensācijai Saeima jau ir apstiprinājusi apjomīgus atbalsta pasākumus. 

Tāpat Šaicāns norādīja, ka siltumapgādē un elektroenerģijas ražošanā darbojas virkne privāta kapitāla uzņēmumu, uz kuriem šis lēmumprojekts neattiektos. Ierobežojot līgumsodu piemērošanu vieniem tirgus dalībniekiem, tiktu radītas priekšrocības citiem. 

Šaicāns arī piebilda, ka virkne publisko un privāto kapitālsabiedrību jau ir paudušas, ka šosezon nepiemēros līgumsodus. 

Turklāt piedāvātais lēmumprojekts nerisināšot galveno problēmu - nodrošināt iedzīvotājiem pakalpojumu, kas maksātspējas dēļ atsevišķām iedzīvotāju grupām varētu būt apdraudēts, uzsvēra Šaicāns. 

Savukārt Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs norādīja, ka ar šādu lēmumprojektu valdībai tiktu uzdots definēt apstākļus, kuros var nepildīt saistības. Viņaprāt, saistības var atlikt, uzņēmumi var labprātīgi atteikties no līgumsodu piemērošanas, taču normatīvajos aktos definēt saistību nepildīšanu nebūtu pareizi. 

Sagatavotais lēmumprojekts paredzēja aicināt Ministru kabinetu (MK) izstrādāt normatīvo regulējumu un veikt citas nepieciešamās darbības, lai aizliegtu publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām piemērot līgumsodus mājsaimniecībām (privātpersonām) par kavētiem maksājumiem par centrālās siltumapgādes pakalpojumiem un piegādāto elektroenerģiju.

Tika rosināts šādu kārtību attiecināt no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim.

Lēmumprojektu iesniedza deputāti Ralfs Nemiro (LPV), Ramona Petraviča (LPV), Māris Možvillo (AL), Kaspars Ģirģens (R), Ēriks Pucens (R), Ainārs Vilciņš (SV), Viktors Valainis (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS) un Edgars Tavars (AS).