Labdarības izstāde-izsole “Kara bērniem”

Rīgā, Mazajā ģildē, līdz 3. novembrim skatāma Ukrainas mākslinieču labdarības izstāde “Kara bērniem”. Šī ir jau otrā Marijas Volinas nodibinātā ...

gallery icon
29
Kultūra
2022. gada 16. oktobris, 08:04

Rīgā dzīvojošā kijiviete Marija izsola gleznas, lai palīdzētu Ukrainas kara bērniem

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Karš Ukrainā kardināli mainījis tagad Rīgā dzīvojušās kijivietes Marijas Volinas dzīvi. Līdz šī gada februārim viņa nodarbojās ar nekustamā īpašuma biznesu, pamīšus strādājot gan Ukrainas, gan Latvijas galvaspilsētā. Kad rašisti sāka bumbot viņas dzimteni, Marija palika Rīgā un rokās ņēma mākslinieka otu, lai ar to palīdzētu karā cietušajiem bērniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas varētu izklausīties mazliet absurdi, bet tā tas nebūt nav. Marija nodibinājusi starptautisku fondu “Patrons of Ukraine” (tulkojumā no angļu valodas – “Ukrainas atbalstītāji”), kurš uzņēmies rūpi par ukraiņu kara bērniem un rīko mākslas darbu labdarības izsoles, kurās iegūtie līdzekļi tad arī veltīti viņu ģimeņu atbalstam.

Ar gleznām pret kara postu

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Marija Volina kopš šī gada februāra pārcēlusies uz dzīvi Latvijā un šeit nodibinājusi fondu “Patrons of Ukraine”, kas palīdz ukraiņu kara bērniem.

Tagad Rīgā, Mazajā ģildē, līdz 3. novembrim skatāma Ukrainas mākslinieču labdarības izstāde “Kara bērniem”. Šī ir jau otrā Marijas nodibinātā fonda labdarības izstāde Rīgā (pirmā notika šī gada maijā Eiropas Savienības mājā). Izstādes noslēgumā Rietumu bankā notiks izsole, kurā iegūtie līdzekļi tad arī tiks atvēlēti fonda aprūpē esošajām ģimenēm.

Šobrīd fonda aprūpē ir piecas ukraiņu ģimenes, kā arī divi ģimenes bērnu nami, kuros mīt vairāk nekā 20 bērnu. Šo daudzbērnu ģimeņu mājas apšaudēs tika nopostītas, vienā gāja bojā tēvs, kurš centās dzēst šāviņa izraisītu ugunsgrēku uz mājas jumta. 

“Atkarībā no gleznas esam noteikuši procentus no pārdošanas cenas, kurus virzīsim labdarībai – no 30% līdz 100%. Turklāt pircējs pats varēs izvēlēties, konkrēti kurai ģimenei viņš vēlas palīdzēt,” stāsta Marija Volina. Tiek piedāvātas divu mākslinieču gleznas - Zinaīdas Haidukas (1937-2012) un pašas Marijas darbi.

Zinaīdas Haidukas daiļradi raksturo ainava un klusā daba. Viņas izteiksmīgās, dekoratīvās gleznas ir radījušas interesi kolekcionāru vidū, tās būs arī cienījamas lietišķo vai dzīvojamo telpu rotas. Bet Marijas Volinas darbi veltīti karam Ukrainā un bēgļu problemātikai, tie pieskaitāmi modernā avangarda žanram: mākslinieces darbs “The Children of war” (“Kara bērni”) ir kļuvis par izstādes galveno darbu. Izsoles gleznu sākumcena ir no apmēram 850 eiro (Marijas Volinas gleznas) līdz 2500 eiro (Zinaīdas Haidukas darbi), bet, protams, to gala vērtību noteiks noslēdzošā izsole.

Karš mainīja visu

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Marijas Volinas darbs “Paldies Latvijai” sveicina skatītāju, viņam ienākot izstādē “Kara bērniem” Mazajā ģildē.

Sarunā ar “Kas Jauns Avīzi” Marija atklāja, ka fonds un šī izstāde ir starptautisks projekts: “Uz Latviju atbraucu jau pirms diviem gadiem kā nekustamo īpašumu biznesmene. Bet kopš kara sākumā pilnībā pārcēlos uz šejieni. Sapratu, ka ukraiņiem ir ne tikai svarīgi saņemt palīdzību, bet arī pašiem kaut ko ieguldīt. Tā radās mans starptautiskais projekts. Piemēram, tikko atbraucu no Polijas, kur mums arī bija palīdzības pasākums Ukrainai.

Kara sākums man pilnībā visu izmainīja. Tagad esmu pievērsusies mākslai un labdarībai. Līdz tam tā īpaši ar labdarību nenodarbojos. Bet, kad manā acu priekšā gāja bojā man pazīstami cilvēki, tika sagrautas viņu mājas, sapratu, ka man ar savu mākslu, esot Eiropā, jāpalīdz saviem tautiešiem. Pati esmu no Kijivas, bet mani vecāki no Irpiņas, pilsētas, kura pirmā cieta no krievu uzbrukuma.

Tai pašā laikā jāsaka, ka mana tēva dzimtas saknes nāk no Baltijas valstīm un te jūtos kā mājās. Esmu pateicīga, ka tāda maza valsts kā Latvija palīdz Ukrainas bēgļiem. Zinu, ka te nav viegla dzīve, tāpēc jo īpaši uzteicu un cienu jūsu devumu Ukrainai. “Paldies Latvijai” – tā sauc gleznu, kura uzrunā skatītāju, viņam ienākot izstāžu zālē.”

Marija savas emocijas pauž sociālajā tīklā “Facebook”: “Tas bija ļoti biedējoši, kad sākās karš. Tas ir vēl biedējošāk, kad es atrodos blakus cilvēkiem, kuri mēģina mainīt manas domas, sakot: “Ukraina pati ir vainīga, ka to sāka bombardēt.” Tas ir no sērijas, kad, piemēram, meitene svārkos pati ir vainīga, ka maniaks viņu izvaro un nodur.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Un tagad… Tagad sāp vēl vairāk. Ir ļoti sāpīgi apzināties, cik daudz bēdu, iznīcības un nāves jāpiedzīvo ukraiņiem, īpaši, kad Krievijas Federācijā tiek izsludināta mobilizācija.”

Māksla pret labdarību

Marija uzsver, ka viņa negrib vienkārši prasīt palīdzību, bet gan pretī vēlas piedāvāt mākslu: “Māksla pret labdarību.” Izstādē tiek piedāvāti divu mākslas virzienu darbi – klasiskā un mūsdienu. Viņa pati nav studējusi mākslu, glezniecību apguvusi pašmācībā:

“Esmu, kā saka, amatiere, manas gleznas ir manas emocijas, dvēseles attēlojums. Sāku zīmēt pusgadu pirms kara. Piemēram, tad tapa glezna “Slazds”. No kurienes es tad varēju zināt, ka būs karš…?”

Par vienu no ģimenēm, kurai palīdz Marijas nodibinātais fonds “Patrons of Ukraine”, viņa stāsta:

“Augustā satiku daudzbērnu Ceļuhinu ģimeni un pavadīju daudzas stundas pie viņiem ciemos. Ģimene jau otro reizi pārdzīvo karu, un desmit bāreņi otro reizi zaudējuši gan tēvu, gan mājas...

Mans fonds piedalās jaunās Ceļuhinu mājas iekārtošanai Ivanofrankivskas apgabalā (ģimene uz turieni pārbēga, kad tika sagrauta viņu māja Luhanskas apgabalā). No sirds vēlamies palīdzēt ģimenei, lai bērni augtu normālos apstākļos. Diemžēl daudzi zina, kā ir pārvietoties bez nekā, ar mazām mugursomām un sākt dzīvi jaunā vietā...

Nepieciešams veikt mājas telpu remontu, iegādāties gāzes katlu apkurei, iegādāties sadzīves tehniku, santehniku un mēbeles. Fonda konts Latvijā:
PATRONS OF UKRAINE
LV52HABA0551053270608

Jebkura palīdzība un dalība tiek novērtēta! Pasaule sākas ar vienu ģimeni”.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi"