foto: Valsts kanceleja.
Saeimā neiekļuvušie ministri - kādi ir viņu nākotnes plāni?
Saeimā neiekļuvusī Anita Muižniece, Gatis Eglītis un Artis Pabriks
Politika
2022. gada 3. oktobris, 19:57

Saeimā neiekļuvušie ministri - kādi ir viņu nākotnes plāni?

Jauns.lv/LETA

No Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā Ministru kabineta 14 locekļiem vairāk nekā pusei nav izdevies iekļūt nākamajā Saeimā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati.

No esošajiem Ministru kabineta locekļiem 14. Saeimā nav izdevies iekļūt "Attīstībai/Par" (AP) ministriem Artim Pabrikam (Aizsardzības ministrija), Danielam Pavļutam (Veselības ministrija), Kristapam Eklonam (Iekšlietu ministrija) un Artūram Tomam Plešam (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija).

"Attīstībai/Par!" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus gaida brīvā gaisotnē pie bāra letes

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" biedri pulcējušies "Zefīrs" telpās, Sporta ielā 2, lai sagaidītu 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

gallery icon
29

Arī valdošās koalīcijas spēks "Konservatīvie" nākamajā parlamentā nav iekļuvis, līdz ar to mandātus neiegūs pašreizējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns, izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, labklājības ministrs Gatis Eglītis un satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Eleganti vēlēšanu nakti pavada "Konservatīvie"

"Konservatīvie" vēlēšanu vakara pasākumu rīko "Rixwell Elefant Hotel", Kalnciema ielā 90.

gallery icon
44

"Jaunās vienotības" (JV) valde svētdien, 2.oktobrī, esot pieņēmusi lēmumu nevirzīt ministru amatiem deputātus, kuri nav ievēlēti 14. Saeimā, tātad finanšu ministra amatu pavisam noteikti zaudēs arī Jānis Reirs.

Savukārt Nacionālo apvienību pārstāvošais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards vēlēšanās nekandidēja.

Eklonam nepadarīta darba sajūta

Eklons norādīja, ka, piekrītot uzņemties ministra pienākumus, rēķinājies, ka viņam ir limitēts laiks iekšlietu nozarē.

foto: Valsts kanceleja.
Kristaps Eklons

"Šobrīd man ir nepadarīta darba sajūta, jo ir sāktas daudzas nozīmīgas lietas, kuras diemžēl nepaspēšu pabeigt, piemēram, Iekšējās drošības akadēmijas izveide, katastrofu pārvaldības centru izbūve, speciālo ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegāde un tamlīdzīgi," norādīja politiķis.

Eklons godprātīgi turpināšot pildīt ministra pienākumus līdz nākamās valdības izveidošanai, lai sāktos darbus labākajā veidā nodotu nākamajam ministram. Iekšlietu nozarē liela nozīme ir šīs jomas profesionāļiem, tāpēc Eklons ļoti cerot, ka nākamais ministrs būs ar pieredzi iekšlietās.

Eklonam patlaban esot pāragri spriest par tālākajiem nākotnes plāniem, jo priekšā vēl vismaz mēnesis intensīva darba iekšlietās. "Noslēdzoties šim dzīves posmam, sākotnēji noteikti veltīšu laiku savai ģimenei," norādīja Eklons.

Pabrikam patlaban nav konkrētu nākotnes plānu

Pabriks norādīja, ka pēc zaudējuma vēlēšanās jāskatās, kā izvērtīsies turpmākā dzīve un vai viņš būs kādam vajadzīgs. "Izvērtēšu situāciju un nedaudz atvilkšu elpu, jo man bijis vēlēšanu maratons un trīs gadus neesmu bijis atvaļinājumā," norādīja politiķis.

foto: Valsts kanceleja.
Artis Pabriks

"Man nevar būt plānu, jo es nezinu, kas dzīvē priekšā. Varbūt būšu daudziem vajadzīgs, varbūt kādam, varbūt nevienam," norādīja Pabriks.

No sevis pārstāvētā politiskā spēka Pabriks neplāno stāties ārā, lai gan vēlēšanu secinājumi ir jāizdara un jāizvērtē kļūdas.

Pabriks arī pauda cerību, ka viņa pēctecis amatā nesabojās līdz šim politiķa aizsāktos darbus aizsardzības nozarē.

Muižniece plāno atgūt spēkus

Izglītības un zinātnes ministres pozīcija tiks noslēgta bez nožēlas, jo darbā ir iegūta liela pieredze, kā arī darbības laikā valdībā tika pieņemti dažādi vēsturiski un lieli lēmumi, skaidroja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K), kura netika pārvēlēta 14.Saeimā.

foto: Valsts kanceleja.
Anita Muižniece

Muižniece skaidroja, ka līdz 1.novembrim viņa turpinās ministres darbu, bet pēc tam plānots ieturēt nelielu pārtraukumu, lai "atgūtu spēkus". Ministre uzsvēra, ka izglītība viņai vienmēr būs "sirds lieta".

Ministre pauda, ka partija joprojām uzskata, ka 13.Saeimas laikā tika izdarīts viss, kas bija partijas pārstāvju spēkos. Katra ministrija, kas ir bijusi partijas "Konservatīvie" pārziņā, esot paveikusi virkni svarīgu darbu.

Muižniece uzsvēra, ka no politikas partija neplāno aiziet. Partija plānojot analizēt pēdējo četru gadu darbību, ilgtermiņā stiprinot organizāciju, lai tālāk nākamajos kandidatūras piegājienos partija atkal varētu pierādīt vēlētājiem savu vērtību.

"Ir katram jāizdara savi secinājumi, kur varēja labāk rīkoties, kas bija veiksmīgi, un sekojoši sagatavoties nākamajam kandidatūras periodam," sacīja politiķe.

Eglītis: "Tālāk jau redzēs"

Partija "Konservatīvie" pēc neiekļūšanas nākamajā Saeimā neplāno pamest politisko laukumu, sacīja partijas valdes loceklis, labklājības ministrs Gatis Eglītis.

foto: Valsts kanceleja.
Gatis Eglītis

Runājot par savu nākotni pēc vēlēšanām, Eglītis norādīja, ka "tālāk jau redzēs", konkrētu plānu pagaidām nav. Vēl mēnesi viņš labklājības ministra amatā plāno pildīt savus pienākumus, sagaidīt jauno valdību, nodot vietu jaunajam ministram un izstāstīt par saviem iesāktajiem darbiem.

"Redzēs, kas būs tas jaunais [labklājības] ministrs. Mērķis šobrīd nodot viņam lietas un tālāk jau redzēs. Kopumā es varu teikt, ka kā ministrs strādāju pēc labākā godaprāta un centos palīdzēt tām grupām, kas ir Labklājības ministrijas uzraudzībā - pensionāriem, ģimenēm ar bērniem, bezdarbniekiem -, kā arī sniegt energoresursu [cenu pieauguma] atbalstu. Visi šie pasākumi tika veikti pēc labākās sirdsapziņas," sacīja Eglītis.