Kultūra
2022. gada 4. oktobris, 05:28

Izsolīs izcilu latviešu mākslinieku darbus. Cik tie maksā?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Atzītu latviešu mākslinieku – gan vecmeistaru, gan mūsdienu – šedervus, kā arī citas kultūras vērtības (plakātus, lietišķās mākslas priekšmetus un grāmatas) otrdien, 5. oktobrī, pārdos izsoļu nama/galerijas “Jēkabs” tiešsaistes izsoļu platformā. Kopumā tiks piedāvātas 390 lotes.

Glezniecības tehniku izsolē pārstāvēs tādi izcili mākslinieki kā Jānis Pauļuks, Rūdolfs Pinnis, Auseklis Baušķenieks, Jānis Ferdinands Tīdemanis, Laimdots Mūrnieks, Jāzeps Pīgoznis, Normunds Brasliņš un citi.

Izsoles izcilāko darbu vidū ir Rūdolfa Piņņa (1902-1992) 1968. gadā gleznotā abstraktā ainava “Rudens mežs” (sākumcena – 2500 eiro). Piņņa dabas mīlestība ir materializējusies veselā meža tēmai veltītā gleznu ciklā, kur, abstrahējoties no tieša dabas tēlojuma, mākslinieks ir pietuvojies tās iekšējam kodolam. Mākslinieka ekspresīvā krāsu palete gleznā “Rudens mežs” atklājas pilnā krāšņumā, ar enerģiskiem otas un paletes naža triepieniem iemūžinot dabas pirmatnējo spēku.

Abstrahēts dabas tēlojums raksturīgs arī izcilā vecmeistara Jāņa Pauļuka (1906-1984) daiļradei. Izsolē mākslinieks ir pārstāvēts ar gleznu “Saulainā diena pludmalē” (sākumcena – 6950 eiro), kurā redzama viņam raksturīgā kompozīcijas dinamika un brīvais, virtuozais krāsas triepiens. Gleznas priekšplānā viegli ieskicētas sieviešu figūras, aiz kurām iegleznots atpūtnieku pūlis. Ar rotaļīgo triepienu palīdzību cilvēku figūras ieskicētas tikai tiktāl, lai ļautu skatītājam apjaust to klātbūtni, vienlaikus saglabājot kompozīcijas gaisīgo vieglumu.

foto: Publicitātes foto
Galerijas/izsoļu nama “Jēkabs” jaunākajā izsolē visaugstāk novērtētie ir Ausekļa Baušķenieka darbi (attēlā – viņa “Riteņbraucēju” sākumcena ir 7950 eiro).

Vecmeistaru glezniecības kontekstā jāizceļ arī Ausekļa Bausķenieka (1907-2010) 1959.gada glezna “Riteņbraucēji” (sākumcena – 7950 eiro). Baušķenieka mākslas galvenais avots ir cilvēks darbībā. Fabuliski saasinātā ikdienas norišu skatījumā mākslinieks ir ievijis groteskas un satīras elementus. Viņa gleznās atklājas mākslinieka talanta daudzveidība – zīmējuma, formas un telpas pārvaldīšana, kompozīcijas prasme, kā arī novērotāja un raksturotāja spējas.

Savukārt Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa (1897-1964) gleznā “Sievietes portrets” (sākumcena – 2950  eiro) redzams mākslinieka iemīļotais trauksmainais otas triepiens un spēcīgās krāsu kombinācijas.

Tonālās glezniecības meistara Valda Kalnrozes (1894-1993) daiļradei raksturīgas fakturētas, pastozas, sudrabaini pelēcīgas kompozīcijas eļļas tehnikā, papildinātas ar spožiem spektra krāsu akcentiem. Viens no centrālajiem motīviem Kalnrozes daiļradē ir jūra. 1979. gada gleznā “Jūra” (sākumcena – 1600 eiro) ar sev raksturīgās triepiena tehnikas un krāsu kompozīcijas palīdzību mākslinieks ir panācis dabai tuvinātu, bet vienlaikus gandrīz abstraktu noskaņu, izceļot ziemeļu piejūras klimata skarbumu.

Izcilās grafiķes Neles Zirnītes (dz. 1959) oforts “Valdnieks” (sākumcena – 350 eiro) ir iekļauts pasaules labāko grafikas darbu katalogā “The Best of Printmaking”. Tajā cilvēka ķermenis reprezentē dvēseles čaulu, bet fonā atainotais pilsētas skats norāda uz civilizācijas ietekmi uz vidi, padarot 1988. gadā tapušās grafikas tematu aktuālu arī šodien.

Latvijas mākslas klasiķa, pazīstamā ainavu gleznotāja Jāzepa Pīgožņa (1934-2014) 1989.gada glezna “Meža miers” (sākumcena – 1100 eiro) ir raksturīgs mākslinieka ainavu glezniecības paraugs. Telpisko dziļumu tajā mākslinieks ir panācis ar dažādu, silti un vēsi zaļo toņu kombinācijām, skaidri iezīmējot ainavas nelīdzeno reljefu. Kontrastējot latviešu ainavistu darbos bieži sastopamajai ziemeļnieciski pelēkajai krāsu gammai, Pīgožņa gleznas krāsu paletē dominē vitalitāte un izteikts dzīvesprieks, parādot, cik dažāda var būt Latvijas ainava, atkarībā no gadalaika.

Izsolē būs pieejamas arī Ilmāra Blumberga un citu autoru grafikas un tušas zīmējumi, kā arī Džemmas Skulmes, Kurta Fridrihsona, Jāņa Brektes un citu autoru akvareļi. Tiks izsolīta arī plakātu kolekcija. Lietišķās mākslas priekšmetu piedāvājumā ir izceļama Iļģuciema stikla fabrikas trauku kolekcija, kurā ietilpst gan trauku komplekti, gan atsevišķi dažādās stikla apstrādes tehnikās tapuši trauki.

Visaugstāk šajā izsolē novērtētie darbi ir Ausekļa Baušķenieka “Riteņbraucēji” (sākumcena – 7950 eiro) un “Mēness meitas” (abu (sākumcena – 7950 eiro), kā arī Jāņa Pauļuka “Saulaina diena pludmalē” (6950 eiro), bet vispieticīgāk dažādi dizaina un lietišķās mākslas paraugi, kas savulaik bija arī masu produkcija: piemēram, par desmit eiro var iegādāties kādu retu grāmatu, pelnu trauku, olu trauciņu vai pudeles korķi.

foto: Publicitātes foto
1932. gadā izdotais “Latvju tautas daiņu” XI sējums ar nerātnajām latviešu tautasdziesmām ar variantiem un zinātniskiem apcerējumiem šobrīd novērtēts par 120 eiro.

Izolē tiek piedāvāta arī viena otra visnotaļ pikanta lieta. Piemēram, 1932. gadā izdotais “Latvju tautas daiņu” XI sējums ar nerātnajām latviešu tautasdziesmām ar variantiem un zinātniskiem apcerējumiem šobrīd novērtēts par 120 eiro. Ir arī vairāku aktu gleznojumi: Aleksandras Beļcovas (1892 - 1981) “Akts. Sēdošā” (audekls/eļļa, 100x70 cm) sākumcena ir 2000 eiro, bet Imanta Reinholda (1942 - 2020) “Muguriņa” (1988., kartons/eļļa, 36,5x31 cm) sākumcena ir 180 eiro.

Galerijas „Jēkabs” 10. mākslas izsoles piedāvātie darbi

gallery icon

Mākslas izsolē Rietumu bankā piedāvātie darbi

Sestdien, 2021. gada 22. maijā, plkst. 12.00 Rietumu bankā “Mākslas Vēstniecība” tiks organizēta lielākā mākslas darbu izsole Baltijā.

gallery icon