foto: Evija Trifanova/LETA
Republikāniski kreisie dēli ar mammām. Vēlēšanas gaidot: “Republika”
Bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ir gatavs Latviju vadīt no “Republikas”. Tikai tie partijas reitingi nav diez ko augsti.
Politika
2022. gada 16. septembris, 06:03

Republikāniski kreisie dēli ar mammām. Vēlēšanas gaidot: “Republika”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

14. Saeimas vēlēšanu biļetenu čupiņas apakšā ar 19. numuru būs partijas “Republika” saraksts, kurā apvienojusies daļa izjukušās KPV LV biedru ar brāļiem Sandi un Kasparu Ģirģeniem un Saeimas deputātu Ēriku Pucenu priekšgalā. Puiši vēlēšanu listēs ierakstījuši arī savas mammas un vēl vienu otru radinieku.

Ja kaut cik nopietnas partijas savu fundamentu balsta uz kādu noteiktu klasisku ideoloģiju, tad “Republikā” tāda nav saredzama. Politoloģe Ilga Kreituse šo partiju Kuldīgas laikrakstā “Kurzemnieks” nosaukusi par “labākā savārstījuma paraugu”; tās nostādnes daudz neatšķiras no KPV LV savulaik proponētā: “Uzstādījumi gan ir diezgan labā formā uzrakstīti, bet nav saredzama pamatideja un ieguldījums Latvijas attīstībā. Ir tāds krievu teiciens “A mož proņesjot” – varbūt izdosies. Ko darīs pēc tam? Tad arī izdomās.”

Gatavs darbam un aizsardzībai!

foto: Eremeychuk Leonid / Alamy/ Vida Press
“Republikas” priekšvēlēšanu programmā ir kāds dīvains teikums, kad atgādina par padomjlaika pusmilitārajiem sportistiem.

Lasot partijas priekšvēlēšanu programmu, vēlētājs var priekā berzēt rokas: “nepieļaut deficīta veidošanos Latvijas tirgū” (te domāti energoresursi); brīvpusdienas visiem bērniem no bērnudārza līdz 12. klasei; minimālā pensija minimālās algas apmērā; mazāki nodokļi un tā tālāk. Vārdu sakot - debesmannā. Tikai – nav nekas par to, kur tad valsts to naudu dabūs, kāda ekonomiskā politika? Pārsvarā tiek runāts tikai par to, kur un kā naudu tērēt, kā samazināt nodokļus…

Ne vārda arī par ārpolitiku un mūsu dalību NATO un ES. Jā, stiprināsim mūsu aizsardzības budžetu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta, ražosim militārās preces. Bet kādā militārā aliansē?

Padomju laikus piedzīvojušajiem drebuļus pārņem programmas priekšpēdējais teikums: “Sagatavot un finansēt Latvijas nacionāla mēroga programmu “Vesels darbam un valsts aizsardzībai” (VDVA).” Uzreiz atmiņā padomju laika kārtība, kur visus dzina kārtot pusmilitārās GDA (“Gatavs darbam un aizsardzībai”) normas.

Jaunīksnējie partijas līderi nav piedzīvojuši laikus, kad visus dzina kārtot GDA normas, bet kopā ar viņiem sarakstos taču ir viņu mammas. Varēja taču pajautāt mammai, ko pieklājas un ko nepieklājas rakstīt!

“Ģimenes kartelis”

foto: Paula Čurkste/LETA
Brāļi Sandis Ģirģens (no kreisās) un Kaspars Ģirģens – partijas “Republika” līderi.

“Republikas” līderi uz 14. Saeimas vēlēšanām ir parlamentārietis Kaspars Ģirģens un viņa jaunākais brālis, bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kā arī Saeimas deputāts Ēriks Pucens. Brāļu Ģirģenu mamma, kafejnīcas “Krustpils ceļavējš” vadītāja, ir Zemgales saraksta 2. numurs, bet Pucena mamma Iveta Pucena, Viduskurzemes pamatskolas Kuldīgā skolotāja, - Rīgas saraksta priekšpēdējā - 38. vietā. Toties Rīgas sarakstu noslēdz Pucena māsasvīrs, bezdarbnieks Armands Kruglaužs.

Pašās augusta beigās “Republika” varēja svinēt savu pirmo gada pastāvēšanas jubileju. Pirmais republikāņu gads gan nav bijis bez pārdzīvojumiem. Viņu saskaņu satricināja bijušie saskaņieši, kuri pēc KPV LV izjukšanas pārmetās “Republikā”, bet nu aizbēguši uz “Attīstībai/Par!” – Vjačeslavs Dombrovskis (bijušais ekonomikas ministrs) un Evija Papule (kādreizējā Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts aģentūras direktore).

Brāļi Ģirģeni par to īpaši gaužas asaras nelēja, vismaz ne publiski. Tomēr mazliet dīvaini izklausījās Sanda Ģirģena toreiz kādā intervijā teiktais, ka ““Republika” tika izveidota, lielākoties pateicoties viņa un brāļa Kaspara Ģirģena atbalstītājiem”. Tātad, ne pateicoties kādai ideoloģijai, bet gan “brāļu atbalstītājiem” – tāds savdabīgs “ģimenes kartelis”.

Tomēr ne visai naudīgs “kartelis”. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs informē, ka līdz mēneša sākumam “Republika” līgumiem par politisko aģitāciju iztērējusi vien 1455 eiro, tai pašā laikā turīgākie konkurenti tērējuši simts un pat vairāk reižu vairāk. Ar šo summu “Republika” ir pēdējā vietā starp 16 partijām, kuras savai aģitācijai ir atvēlējušas naudu (trīs no 19 partijām sakās vispār aģitācijai nav iztērējušas ne centa).

Tas atspoguļojas arī socioloģiskajās aptaujās: ja jūlija pirmajā pusē “Republika” varēja cerēt pat uz 2,5% vēlētāju atbalstu, tad tagad tas ir tikai knapi pāri vienam procentam. Bet vēlētājam tomēr būtu vajadzīgs viens otrs skaidrojums par “Republikas” mērķiem, kas, piemēram, zaļi domājošiem izklausās pat visai biedējoši. Laikā, kad Eiropā domā par atomelektrostaciju slēgšanu, republikāņi proponē: “Uzstādīt jaunākās paaudzes mazu, drošu modulāru atomelektrostaciju.”

Sarakstu lokomotīves

foto: Zane Bitere/LETA
Saeimas deputāts Ēriks Pucens uz 14. Saeimu “Republikas” sarakstā startē kopā ar saviem tuvākajiem radiniekiem – māti Ivetu Pucenu un māsasvīru Armandu Kruglaužu.

Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta līderis ir bijušais iekšlietu ministrs, partijas “Republika” priekšsēdētājs Sandis Ģirģens, kurš ir arī partijas premjera amata kandidāts. Viņam seko Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sabīne Ulberte un biedrības “Kreisie patrioti” priekšsēdētājs Mārtiņš Krusts.

Interesi var izraisīt, kas tad tie tādi “Kreisie patrioti” ir, kas nu iestājas par Latvijas suverenitātes pamatu - sakārtotu valsts ārējo un iekšējo drošību (tā skan “Republikas” priekšvēlēšanu programmas pirmais teikums). Atbildi varam rast desmit gadus vecās ziņu lentēs, kad 2012. gadā, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, tika nodibināti “Kreisie patrioti”, kuru mērķis, pēc Krusta teiktā, bija “sociāli atbildīgas jeb kreisi ekonomiskas politikas īstenošana valsts pārvaldē, kas ir pamats labi pārvaldītai valstij, nacionālajai drošībai un ekonomiskajai izaugsmei”. Kopš 2013. gada par šo biedrību nekas dižs nebija dzirdēt, bet nu tā atkal uzpeldējusi uz politiskās skatuves.

Vidzemes sarakstā līderis ir partijas priekšsēža jaunākais brālis - 13. Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens, kuram seko Tiesu nama aģentūras Vidzemes nekustamo īpašumu daļas pārvaldnieks Elviss Ozols un Saeimas deputāta Kaspara Ģirģena palīdze Vita Timermane. 

Latgales vēlēšanu apgabala saraksta lokomotīve ir skandālos iepītais “Rēzeknes satiksmes” bijušais valdes loceklis Jevgēnijs Koršenkovs, kuram Daugavpils tiesa piesprieda “Rēzeknes satiksmei” nodarītos zaudējumus - 147 484 eiro, kuri radās neizdevīga dīzeļdegvielas iepirkuma rezultātā. Tiesvedība šai procesā vēl nav beigusies, jo iesniegta apelācija. Otrā Latgalē ir pašnodarbinātā Ilga Zalāne (sniedz SPA pakalpojumus Preiļu novadā), bet trešā - biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “Riseba” lektore Nataļja Seļivanova-Fjodorova.

Kurzemes saraksta lokomotīve ir parlamentārietis Edgars Pucens, kuram seko zemnieku saimniecības “Dzēses” izpilddirektors Egils Gusts un pašnodarbinātā Ilona Lielmane.  Nav kā lauksaimnieku aizstāvis 

Zemgales saraksta augšgalā ir uzņēmuma “Empower” (pēc uzņēmumu reģistra datiem nodarbojas par elektroapgādes sistēmu būvniecību) darbu vadītājs Normunds Barkāns, kuram seko brāļu Ģirģenu mamma – ēdinātavas “Krustpils ceļavējš” vadītāja Elza Ģirģena un zemnieks Jānis Bērziņš.