foto: Latvijas valsts meži
Skolēnus aicina uz stundām mežā
Šī ir vērtīga iespēja zinības par mežu apgūt īstajā veidā un vietā.
Tava izglītība
2022. gada 11. septembris, 05:37

Skolēnus aicina uz stundām mežā

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Latvijas valsts meži atkal aicina skolēnus uz jaunu zināšanu apguvi viszaļākajā mācību klasē – mežā. Jau no piecu gadu vecuma līdz pat vidusskolas pēdējai klasei un arī studentiem ir iespēja piedalīties atraktīvās vides izglītības programmās.

Piecus līdz septiņus gadus vecos bērnus var pieteikt ekoprogrammai  Cūkmena detektīvi, kur viņi rotaļu veidā apgūst zināšanas par tīru vidi un meža pasauli. Var pieteikties vēl līdz 20. septembrim, zinoša pedagoga vadībā tiks atklāti dažādi meža noslēpumi. Aktīvākie bērnudārzi var arī sagaidīt paša Cūkmena apciemojumu.

Meistarklase dabā

Līdz 23. septembrim "Mammadaba" meistarklasei var pieteikt 1.–6. klases skolēnus. Tā ir vispusīga iespēja dabā atdzīvināt skolā apgūtās zināšanas. Programmā iekļautas arī praktiskās nodarbības, jo katram dalībniekam mācību gada laikā būs arī jāveic trīs savi meža meistardarbi.

Skolas, kuras aktīvi iesaistās, gada beigās var saņemt mācekļu vai meistaru diplomu un pieteikties programmai Skolas mežs – tad to rīcībā būs konkrēta valsts meža teritorija regulārām mācībām dabā.

Sesto klašu skolēni var arī doties LVM Meža ekspedīcijā, kas katru septembri norisinās lielo pilsētu tuvumā. Tiem, kas nav paspējuši pieteikties, arī citā mācību gada laikā ir iespēja doties uz kādu no trim regulārajām ekskursiju vietām – dabas parku Tērvetē, Latvijas valsts mežu Kalsnavas aborētumu un Vijciema čiekuru kalti.

Var iejusties mežinieka lomā

8. un 9. klašu audzēkņi var iejusties īstena mežinieka lomā ar digitālā mācību līdzekļa Mežotājs starpniecību. Tā ir interaktīva spēle, kas dod labu priekšstatu par mežu ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Starp skolām tiks rīkotas Mežotāja sacensības – skolēni dosies dabā un piedalīsies Skola 2030 starpdisciplinārajā nodarbībā Pētījums mežā, kurā sasaistīta ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas un tehnoloģiju apguve.

Mežotāju ir veidojuši Latvijas valsts mežu profesionāļi, Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte) speciālisti, un tā ir spēle, kas simulē mežkopja ikdienas darbu. Tā veikšanai dažādos reģionos izveidotas astoņas pētījumu vietas, un katrai skolai ir iespēja izvēlēties vēlamāko no tām. Starp citu, pedagogi var pieteikties ar šo programmu apguvi saistītos ikgadējos tālmācības kursos, tuvākie paredzēti 23. septembrī.

Katru gadu šajās jau no 2005. gada īstenotajās programmās piedalās vidēji 20 000 bērnu. Tās regulāri tiek uzlabotas un papildinātas, pielāgojot skolu programmām un izglītības saturam. Visa informācija atrodama Latvijas valsts mežu mājaslapā – sadaļā www.lvm.lv/skolam.