foto: LETA
Tuvākajā mēnesī plāno Latvijā uzsākt karā cietušo Ukrainas militārpersonu un iedzīvotāju rehabilitācijas procesu
Palāta AS "Latvijas Jūras medicīnas centrā".
Sabiedrība
2022. gada 28. jūlijs, 13:25

Tuvākajā mēnesī plāno Latvijā uzsākt karā cietušo Ukrainas militārpersonu un iedzīvotāju rehabilitācijas procesu

Jauns.lv/LETA

Tuvākajā mēnesī plānots Latvijā sākt karā cietušo Ukrainas militārpersonu un iedzīvotāju rehabilitācijas procesu, mēnesī sniedzot palīdzību līdz 40 cilvēkiem, ceturtdien preses konferencē no Ukrainas sacīja Latvijas Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban, atsaucoties Ukrainas Veselības ministrijas aicinājumam, Ukrainā tiek nogādāts Latvijas ziedojums ar zālēm un medicīnas ierīcēm, kas nepieciešamas karā ievainotajiem.

Ziedojumu kravā nosūtīti dažādi medikamenti un medicīniskās ierīces - mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, pacientu monitori, perfūzijas sūkņi, vakuumsūkņi un cits nepieciešamais medicīniskais aprīkojums lauka hospitāļa vajadzībām, lai nodrošinātu karā ievainoto cilvēku ārstēšanu - vairāk kā 1,5 miljonu eiro vērtībā.

Dūrītis atzina, ka šis ir līdz šim lielākais medikamentu un medicīnisko ierīču ziedojums Ukrainai no Latvijas, bet pie tā arī neplāno apstāties.

Viņš norādīja, ka, pateicoties nevalstiskajām organizācijām, ir atrisināts jautājums, kādā veidā pacienti pēc akūtas ārstēšanas fāzes var tikt nogādāti Latvijā. Tāpat viņš pavēstīja, ka universitātes slimnīcas tuvākajā laikā plāno palīdzēt arī akūtajā ārstēšanās procesā, proti, ievainotajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, militārpersonām nodrošināt rekonstruktīvas ķirurģiskas operācijas, kurās Latvijas medicīnas personāls ir augsti kvalificēts.

Pēc viņa paustā, šobrīd Latvijas valdība ir iezīmējusi 300 000 eiro finansējuma piešķiršanu Ukrainas militārpersonu un ģimenes locekļu rehabilitācijai Latvija. Savukārt tām medicīnas iestādēm Latvijā, kas strādā ar Ukrainas karadarbībā cietušajiem, tiks piešķirts papildu finansējums un papildu kvotas pakalpojumu sniegšanā, lai šie cilvēki varētu pietiekoši ātri saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Vienlaikus tiek plānots arī nodrošināt pieredzes apmaiņu ar Ukrainas mediķiem par rehabilitācijas procesa īstenošanu attiecībā uz dažādu protezēšanas pielietojumu, kur Latvijas speciālistu pieredze var izrādīties noderīga, sacīja Dūrītis, piebilstot, ka Latvija cer uz sadarbību ar Ukrainas krīzes situācijā iesaistītajiem mediķiem un Ukrainas Katastrofu medicīnas centra mediķiem.

Jau vēstīts, ka, atsaucoties Ukrainas Veselības ministrijas aicinājumam, šonedēļ Ukrainā VM un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāvji nogādās ziedojums ar zālēm un medicīnas ierīcēm.

Vizītē Ukrainā ir devušies VM parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP), Veselības ministra biroja vadītāja Vladislava Marāne un NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga un NMPD Ārkārtas situāciju gatavības nodaļas vadītājs Juris Raudovs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās