foto: LETA
Daži Čaka ielā iestādītie kociņi jau nokaltuši
Aleksandra Čaka ielā puķu kastēs iestādīti kociņi.
Sabiedrība
2022. gada 26. jūlijs, 19:19

Daži Čaka ielā iestādītie kociņi jau nokaltuši

Jauns.lv

Daži Aleksandra Čaka ielā Rīgā labiekārtošanas projekta ietvaros iestādītie kociņi jau nokaltuši, ziņo LTV raidījums "Dienas ziņas". Tos plāno aizstāt ar jauniem.

Koku stādītāji stāsta, ka saules pusē esošās lapotnes nav izturējušas svelmi. Lieliem kokiem pilsētas nepatīkot un neesot viegli tos ieaudzēt.

Kopumā projektu, kurā līdztekus kokiem plānotas arī puķu kastes, atkritumu tvertnes un velo novietnes, plānots pabeigt līdz augusta beigām.

Koku stādīšana Aleksandra Čaka ielā

Šonedēļ Rīgas Centra apkaimes ielās sākti labiekārtošanas darbi, kuru gaitā vasaras sezonā divpadsmit ielu posmos tiks stādīti koki un uzstādīti ...

gallery icon

Ielas apzaļumošanas projekta ietvaros, kas sākās aprīlī, jūlija vidū gar malām parādījušās kastes ar vidēja izmēra kokiem un košumkrūmiem. Vērīgākie dabas draugi pamanījuši, ka daži koki nokaltuši, ziņo LTV.

Uzņēmuma "Labie koki" vadītājs Edgars Neilands stāsta, ka koki iestādīti pārāk vēlu - bija plānots tos stādīt pavasarī, taču projekta ilgās saskaņošanas dēļ tie iestādīti tikai aptuveni pirms nedēļas. Baltās akācijas, lai arī izturīgas un piemērotas pilsētām, līdz ar to bijušas vēl pārāk vājas, lai izturētu vasaras svelmi, Neilands norādījis LTV. Viņš koku apstākļus Čaka ielā raksturoja "kā mikroviļņu krāsnī".

foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Daži nesen iestādītie kociņi jau nokaltuši

Rīgas domes satiksmes departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods LTV norādīja, ka arī uz koku stādīšanu attiecas garantijas saistības, un dome sekos līdzi darbu izpildei garantijas termiņa laikā.

Savukārt ainavu arhitekte Helēna Gūtmane, kas strādājusi pie Čaka ielas projekta, LTV pastāstīja, ka sākotnēji bija plānots kokus stādīt gruntī, taču garo sarunu gaitā ar Rīgas domi vienojušies par kompromisa variantu –  sākotnēji mazākā skaitā stādīt kokus kastēs. Tad, ja būs otrā kārta, kokus stādīs gruntī, kas, protams, kokiem ir daudz labāks variants. 

"Es neesmu apmierināta ar to, ka uz ielas ir vienīgi apstādījumi augu konteineros," viedokli pauda Gūtmane. "Es ļoti ceru, ka pilsēta tomēr gribēs un varēs iestādīt kokus gruntī."

Saskaitīts, ka varētu būt jāpārstāda astoņas akācijas, ko izdarīt uz sava rēķina apsolījuši "Labie koki". 

Neilands stāsta, ka lielajiem kokiem nepatīkot pilsētas un tos neesot viegli ieaudzēt, taču tieši lielie koki ilglaicīgi dod vislielāko labumu pilsētai un tās iedzīvotājiem. 

Turpinot Aleksandra Čaka ielas labiekārtošanu, ielas posmā no Merķeļa ielas līdz Pērnavas ielai uzstādītas 36 dažāda veida puķu kastes, kā arī tiks uzstādīti deviņi soli, atkritumu urnas un 133 velosipēdu statīvi.

Aktīvisti Čaka ielā pieprasa cilvēcīgu un patīkamu vidi

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem" kopā ar Rīgas Centra attīstības biedrību un Avotu apkaimes biedrību rīkoja piketu Čaka ielā, lai prasītu tajā ...

gallery icon

Labiekārtošanas darbus veic firma "Ļ - Ko" un kopējā līguma summa ir 280 076 eiro.

Tāpat labiekārtoti tiks divi Elizabetes ielas posmi - no Eksporta ielas līdz Brīvības bulvārim un no Satekles ielas līdz Brīvības bulvārim.