foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: “Sāk izskatīties pēc necieņas, nevis atbalsta,” Ukrainas draugi un Rīgas dome domā, kā uzturēt laukumu pretī Krievijas vēstniecībai
Par situāciju iesākts diskutēt “Facebook” grupā “Ukraiņi Rīgā (Latvija)”, kur ļaudis lielākoties komunicē ar mērķi risināt Rīgā dzīvojošo ukraiņu ikdienā interesējošus jautājumus.
Sabiedrība
2022. gada 2. jūlijs, 05:50

FOTO: “Sāk izskatīties pēc necieņas, nevis atbalsta,” Ukrainas draugi un Rīgas dome domā, kā uzturēt laukumu pretī Krievijas vēstniecībai

Jauns.lv

Kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka asiņaino un kara noziegumiem pārpilno karu pret Ukrainu, laukums blakus Kongresu namam – tieši pretī Krievijas vēstniecībai – ir bijis norises vieta neskaitāmām lielām un mazākām atbalsta akcijām. Taču piecu mēnešu laikā, laikapstākļiem krasi mainoties, tur sanestie pašdarinātie plakāti un instalācijas ir sagādājušas grūtu uzdevumu pilsētas apsaimniekotājiem.

Par situāciju iesākts diskutēt “Facebook” grupā “Ukraiņi Rīgā (Latvija)”, kur ļaudis lielākoties komunicē ar mērķi risināt Rīgā dzīvojošo ukraiņu ikdienā interesējošus jautājumus.

Kāda sociālo tīklu lietotāja, izmantojot fotogrāfijas, norādīja uz ainu laukumā pie Kongresu nama, kur kopš februāra beigām iedzīvotāji daudzas reizes ir pulcējušies, lai ar plakātiem, saukļiem un citu atribūtiku paustu atbalstu Ukrainas tautai un nosodītu Krieviju.

Ukrainas draugi un Rīgas dome domā, kā uzturēt laukumu pretī Krievijas vēstniecībai

Kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka asiņaino un kara noziegumiem pārpilno karu pret Ukrainu, laukums blakus Kongresu namam – tieši ...

gallery icon
76

Lietotāja norāda, ka, viņasprāt, šobrīd laukuma teritorija ir pagalam nepieņemamā izskatā.

“Plakāti, karogi un viss pārējais ir nolietojies, izbalējis un vienkārši sāk izskatīties pēc atkritumiem,” raksta sieviete, “Sāk izskatīties pēc necieņas, nevis atbalsta.”

Turpinājumā viņa norāda, ka ir acīmredzams – vajag vai nu visu šo savākt, vai arī nekavējoties atjaunot instalācijas un plakātus, savest kārtībā laukumu.

Rīgas dome spriež, kā saglābt plakātus un bērnu zīmējumus

Sieviete iesaka citiem grupas biedriem, Ukrainas atbalstītājiem sarīkot šajā vietā talku, un vairums komentāros viņai piekrīt – teritorija ir jāsakopj.

Ņemot vērā sarežģīto situāciju, kā arī apstākļus, ka tuvojas rudens un šī vieta, kā arī tajā atnestā atribūtika tiks pakļauta turpmākai laikapstākļu maiņai, Jauns.lv sazinājās ar Rīgas domi (RD), lai painteresētos, vai pašvaldībai ir rīcības plāns.

Zināms, ka konkrēto teritoriju apsaimnieko SIA “Rīgas meži”. Stratēģiskās komunikācijas un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ieva Bērziņa telefonsarunā ar Jauns.lv darīja zināmu, ka šī vieta tiek apsekota ik rītu.

Pretī Krievijas vēstniecībai dzied leģendāro ukraiņu dziesmu par sarkanajām irbenēm

Šodien Rīgas centrā norit kārtējā akcija, kuras ietvaros tiek nosodīts Krievijas agresīvais karš Ukrainā. Ļaudis sapulcējušies netālu no Krievijas vēstniecības ...

gallery icon
79

“Tiek savāktas izdegušās sveces, un citādi sekots līdzi laukuma stāvoklim. Taču jāteic, ka jau pirms kāda laika – aptuveni 2-3 nedēļas pēc Krievijas iebrukuma – saņēmām arī pārmetumus, ka šādi rīkojamies,” atklāja uzņēmuma pārstāve.

Bērziņa darīja zināmu, ka, uzrunājot kādu vietējo ukraiņu atbalsta grupu, reiz sarīkota talka.

“Līdzīgi uzrunājām ļaudis un Ukrainas vēstniecību vēl pirms Jāņiem. Šīs vietas uzturēšana ir svarīgs un vienlaikus sarežģīts uzdevums. Kļuva skaidrs, ka rast pieņemamu risinājumu nemaz nebūs tik vienkārši. Šobrīd tiek aktīvi spriests par to, kā pareizāk gādāt, lai cilvēku atnestie plakāti, tostarp arī bērnu zīmējumi, tiktu saglabāti un tos neizpostītu lietus un vējš,” informēja SIA “Rīgas meži” pārstāve.

Sievietes pie Krievijas vēstniecības Rīgā protestē pret okupantu pastrādātajām zvērībām Ukrainā

Rīgā pie Krievijas vēstniecības aizvadīta protesta akcija pret seksuālo vardarbību un kara noziegumiem Ukrainā, uz kuru bija sapulcējušās ap 100 ...

gallery icon
91

Ainu ievērojuši arī Kremļa propagandisti

Jāpiebilst, ka diemžēl ukraiņi un Ukrainas draugi Latvijā nav vienīgie, kuri ievērojuši stāvokli, kādā šobrīd ir laukums iepretim Krievijas vēstniecībai.

Zīmīgi, ka augstāk publicēto ierakstu “Facebook” nu ir pārpublicējuši arī tādu pašmāju sociālo tīklu resursi, kas kopš kara sākuma atklāti nostājas Krievijas pusē.

Šādos avotos aina pasniegta, kā neglaimojošs ukraiņu un Ukrainas atbalstītāju raksturojums.

Piesaukti arī pilsētas apsaimniekotāji, kuriem, kā vienā šādā ierakstā teikts, “esot bail jebko novākt kopš 10. maija notikumiem”.