Kultūra
2015. gada 20. maijs, 23:00

Siguldā notiks Latvijā lielākais vides festivāls "Tīrai Latvijai!"

Jauns.lv

24.maijā no plkst.10 līdz 16 Siguldas Svētku laukumā notiks gada vērienīgākais vides un veselīgas atpūtas pasākums visai ģimenei - "Zaļās jostas" vides festivāls "Tīrai Latvijai!".

Kā informēja "Zaļās jostas" pārstāve Ilze Liepa-Balode, pasākumā vienuviet pulcēsies nozīmīgākās Latvijas vides organizācijas, dabas aizsardzības organizācijas, kā arī "zaļi" domājoši uzņēmumi un biedrības, piedāvājot pasākuma apmeklētājiem plašu vides izglītības izklaidējošu atpūtas programmu. Paralēli radošajām darbnīcām, konkursiem un citām aktivitātēm apmeklētājus priecēs Ralfs Eilands, grupa "Musiqq" un Jānis Lūsēns, kā arī bērnu un jauniešu vokālais ansamblis "Kolibri".

Festivāls "Tīrai Latvijai!" ir balva visiem "Zaļās jostas" ikgadējā izlietoto bateriju, makulatūras un nolietotās elektrotehnikas vākšanas konkursa dalībniekiem. Šie skolu un pirmsskolu jaunieši visa mācību gada garumā darbojās, lai samazinātu iespējamo vides piesārņojumu ar atkritumiem un ietaupīja dabas resursus. Konkursa laikā bērni un jaunieši paši mācījās uzņemties atbildību par savas dzīves kvalitāti un rīkoties videi draudzīgi ikdienā, kā arī ar savu piemēru iedvesmoja savus vecākus, draugus un pārējos apkārtējos. Šogad konkursa gaitā tika savāktas 1083 tonnas 310kg makulatūras, 26,507 tonnas savu mūžu nokalpojušu bateriju un 154 tonnas 436 kg nolietotās sadzīves tehnikas iekārtu. Pasākumā tiks sumināti konkursa uzvarētāji, kuri saņems balvas no pasākuma sponsoriem un atbalstītājiem.

"Zaļās jostas" festivāls "Tīrai Latvijai!" ir orientēts uz zaļa, ilgtspējīga un dabai un cilvēkam draudzīga dzīvesveida popularizēšanu, tāpēc visas dienas garumā paralēli pasākuma centrālajai daļai apmeklētājus gaidīs vairāk nekā 40 dažādas izziņas un radošās darbnīcas, paraugdemonstrējumi un sportiskas aktivitātes, kā arī pašmāju ekoloģisko un videi draudzīgo produktu demonstrācijas.

Pareizi šķirot atkritumus mācīs "Zaļās jostas" un "ZAAO" pārstāvji. Bērnus satiks Šķiromāns Zigis un kopā ar Ezīti Jostiņu pārbaudīt iemaņas PET pudeļu šķirošanas veiklībā. Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitologu biedrības "Dabas laboratorijā" būs iespēja iepazīt pļavas, Latvijas putnu daudzveidību un mācīties noteikt augu un dzīvnieku sugas. Savukārt Pasaules Dabas fonda Panda mācīs, kā ar īpaša kalkulatora palīdzību izmērīt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi un daudz ko citu.

"Amigo" teltī īpašās "Iniciatīvas laimīgām ģimenēm" laikā ikvienam būs iespēja izzināt un praksē izmēģināt dažādas idejas, kas veicina ģimenes kopā būšanu un ģimeniskas tradīcijas, kas ir laimīgas ģimenes pamati. Īpašs uzsvars tiks likts uz aktīvu atpūtu un veselīgu pārvietošanos. Pasākuma laikā apmeklētājus iepazīstinās ar elektrovelosipēdiem, ļaujot tos izmēģināt, izbraucot nelielu trasi. Bet mazie pasākuma viesi varēs doties izjādē ar mehanizētiem zvēriem. Piedzīvojuma parka "Tarzāns", "Strider Bikes" un Siguldas sporta departaments rīkos dažādas stafetes, ģimenes sacensības un paraugdemonstrējumus.

Godbijīgu attieksmi pret dzīvību un dzīvniekiem mācīs biedrības "Baltais Suns" un "Dzīvnieku pansija "Ulubele"", kuras piedāvās izglītojošu nodarbību par dzīvnieku aizsardzības tematiku, kā arī popularizēs dzīvnieku aizsardzību jauniešu vidū īpašā "Cilvēcības laboratorijā". Radošās un vides izziņas darbnīcas piedāvās arī citas Latvijas zaļākās organizācijas un iestādes - "Latvijas Valsts meži", "Līgatnes dabas takas", Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Dabas muzejs un daudzi citi.

Ar īpaši sarūpētiem pārsteigumiem gardēžus palutinās SIA "Skrīveru Saldumi" un Pūres "Šokolādes muzejs", kā arī par īpaši izdevīgu cenu tiks piedāvātas kompleksās pusdienas skolēniem.

Vides festivāls "Tīrai Latvijai!" ir jaunu ierosmju un atziņu avots. Tā ir kopā sanākšana, lai atskatītos uz padarīto, suminātu labākos un izjustu gandarījumu, ka to, kuriem rūp vides un pašu dzīves kvalitāte labākas nākotnes nodrošināšanai, ir tik daudz. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

LETA