foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
Drošībnieki piefiksē arī tos, kuri “Z propagandu” izplata un karu attaisno ārpus Latvijas
Arī Ukrainā par Rīgā dzimušo Šahnazarovu zina. Ukrainas nevalstiskā organizācija “Mirotvorets”, kas identificē un apkopo informāciju par valsts drošību un neatkarību apdraudošām personām, savos sarakstos ievietojusi arī Šahnazarovu.
Sabiedrība
2022. gada 2. jūnijs, 06:06

Drošībnieki piefiksē arī tos, kuri “Z propagandu” izplata un karu attaisno ārpus Latvijas

Jauns.lv

Pirms kāda laika sociālajos tīklos tika pamanīts kāds Krievijā aktīvs, bet Rīgā dzimis un audzis žurnālists vārdā Mihails Šahnazarovs. Interneta lietotājos sašutumu izraisīja Šahnazarova radītais saturs, kuru caurstrāvo ņirgāšanās par Baltijas valstīm un atbalsts Krievijai, kā arī tās postošā kara ietvaros lietotā “Z” simbola izmantošana.

Publiski par Mihailu Šahnazarovu ir zināms pietiekami daudz.

Dzimis Rīgā 1967. gada 28. augustā, dzīves pirmo daļu saistījis ar sportu, tad bijis uzņēmējs, bet tad – pievērsies žurnālistikai.

Datubāzē “Lursoft” vēl ir atrodamas dažas kompānijas, kurās Šahnazarovs reiz saimniekojis, būdams Latvijā.

Šeit viņš pirms kāda laika vairākus gadus paguvis vadīt ietekmīgās krievvalodīgo avīzes “Vesti Segodnja” sporta nodaļu un darbojies krievu medijā Mixnews.lv un radio “SWH+”.

Kadri no filmas "Sievietes bez vīriešiem" - par kara plosītās Ukrainas sieviešu dzīvi Latvijā

gallery icon

Dzīvo Krievijā, bet “sirds sāp” par Latviju

Šahnazarova uzturētie sociālo tīklu konti ir pilni ar prokremliskiem vēstījumiem, Maskavas realizētās politikas atbalstīšanu un Baltijas valstu apsaukāšanu par dumjām un neveiksmīgām.

Šie vēstījumi bieži vien tiek nodoti, izmantojot humoru, kas būtībā ir Kremļa propagandas klasika.

Kritizēt vienu valsti un mīlēt citu, pēc būtības, nav aizliegts, taču Šahnazarovs Latvijas interneta lietotāju uzmanību izpelnījās tieši pateicoties tam, ka savā “Telegram” kanālā, kura nosaukumu varētu tulkot kā “Iho Moskvi” (parodija par “Eho Moskvi”), teju vai katru ierakstu beidz ar “Z” burtiem un sistemātiski ņirgājas par Ukrainu tieši tur notiekošā kara kontekstā.

“Z”, cita starpā, atrodams pat Šahnazarova uzturētā “Telegram” konta profila bildē.

Konta saturs pievēršas tieši Latvijas un Igaunijas iekšējām norisēm. Šahnazarovs tur ir kritiski komentējis gan mūziķa Ralfa Eilanda rīkoto gājienu 20. maijā, gan arī skarbi izteicies par to, ka Rīgā tiek pieļauta Ukrainas bruņoto spēku bataljona “Azov” karoga publiska demonstrēšana.

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
Savā ar "Z" burtu apzīmogotajā "Telegram" kanālā Šahnazarovs itin bieži pievēršas pret Krievijas politiku vērstām aktivitātēm, kuras notiek Baltijas valstīs. Nepamanīts nav palicis arī mūziķa Ralfa Eilanda rīkotais gājiens 20. maijā.

Par pašiem “Azov” karavīriem Mariupolē Šahnazarovs pirms laika rakstīja kā par savstarpēju ķildu un narkotiku atkarību pārņemtu militāru formējumu. Tādu ainu Krievijas propagandas kara žurnālistiem esot atklājušas Mariupolē atrastās dienasgrāmatas.

“Z propagandistus” piefiksē arī ārpus valsts robežām

Šādas aktivitātes sociālajos tīklos no Latvijas teritorijas, bez šaubām, ir pelnījušas ne vien sabiedrības nosodījumu, bet arī vietējo drošības iestāžu uzmanību.

Taču te ir viens āķis – gan Šahnazarova personīgie sociālie tīkli, gan arī publiski pieejamā informācija liecina, ka viņš šobrīd uzturas ārpus Latvijas. Konkrēti – Krievijā.

Policisti Uzvaras parkā uzrauga un aiztur aktīvistus, kas plānoja doties gājienā pret padomju pieminekļa nojaukšanu

Daži cilvēki Uzvaras parkā pulcējas uz tiesas aizliegto Latvijas Krievu savienības plānoto protesta gājienu pret padomju pieminekļa Pārdaugavā iespējamo nojaukšanu

gallery icon

Te attiecīgi vietā jautājums: vai Latvijas drošības iestādes piefiksē šāda veida gadījumus, un vai par iespējamu Krievijas agresīvā kara attaisnošanu var saukt pie atbildības tos, kuri šobrīd nedzīvo izcelsmes valstī un ar šādu propagandu nodarbojas ārpus tās.

Valsts drošības dienests (VDD) informē, ka var gan.

“Atbildot uz Jūsu jautājumiem, informējam, ka saskaņā ar Krimināllikuma 4. panta pirmo daļu gan Latvijas nepilsoņi, gan ārzemnieki, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, par citas valsts teritorijā vai ārpus jebkuras valsts teritorijas izdarītu nodarījumu neatkarīgi no tā, vai tas izdarīšanas vietā atzīts par noziedzīgu un sodāmu, ir saucami pie kriminālatbildības Latvijas teritorijā saskaņā ar Krimināllikumā paredzēto,” teikts dienesta atbildē.

Saskaņā ar Krimināllikuma 4. panta trešo daļu arī ārzemnieki, kuriem nav pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijas Republikā un kuri izdarījuši citas valsts teritorijā smagus vai sevišķi smagus noziegumus, kas vērsti pret Latvijas Republikas vai tās iedzīvotāju interesēm, neatkarīgi no tās valsts likumiem, kuras teritorijā izdarīts noziegums, saucami pie kriminālatbildības saskaņā ar Krimināllikumu, ja tie nav saukti pie kriminālatbildības vai nodoti tiesai saskaņā ar nozieguma izdarīšanas vietas valsts likumiem.

“Papildus varam apstiprināt, ka VDD ir informēts par konkrētās personas aktivitātēm interneta vidē. No plašākiem komentāriem dienests atturas,” teikts VDD rakstiskajā atbildē.

Arī Ukrainā par Rīgā dzimušo Šahnazarovu zina.

Ukrainas nevalstiskā organizācija “Mirotvorets”, kas identificē un apkopo informāciju par valsts drošību un neatkarību apdraudošām personām, savos sarakstos ievietojusi arī Šahnazarovu.

“Centrs “Mirotvorets” lūdz likumu sargājošās iestādes minēto publikāciju uztvert kā iesniegumu par šo personu, kura veic apzinātas darbības pret Ukrainas nacionālo drošību, mieru, drošību un starptautiskajām tiesībām un kārtību, kā arī citus pārkāpumus,” teikts nevalstiskās organizācijas vietnē.