foto: Publicitātes foto
Kalniete: Eiropai jāpalīdz Ukrainai ne tikai ar ieročiem kaujas laukā, bet arī jāatbalsta tās ekonomika
Politika
2022. gada 19. maijs, 13:19

Kalniete: Eiropai jāpalīdz Ukrainai ne tikai ar ieročiem kaujas laukā, bet arī jāatbalsta tās ekonomika

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Eiropas Parlaments šonedēļ paātrinātā kārtībā izskatīja un šodien plenārsēdē nobalsoja par Eiropas tirdzniecības komisāra Valda Dombrovska priekšlikumu uz gadu apturēt ievedmuitas nodokļus visam Ukrainas eksportam uz ES. Tas atvieglos Ukrainas ražotāju un eksportētāju sarežģīto situāciju kara laikā. Eiropas Parlamentā šo ierosinājumu virzīja Starptautiskā tirdzniecības komiteja, kurā par Ukrainas jautājumiem atbildīga ir deputāte Sandra Kalniete.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupa: “Eiropas Savienība nekad iepriekš nav veikusi šādus tirdzniecības liberalizācijas pasākumus. Tas ir bezprecedenta gadījums gan mēroga, gan ātruma ziņā un spēcīgs politisks signāls Ukrainai. Eiropas atbalstam Ukrainai ir jābūt nepārtrauktam un efektīvam visos līmeņos un ar visiem mūsu rīcībā esošajiem instrumentiem — ne tikai ar ieročiem un sankcijām, bet arī tirdzniecībā, lai palīdzētu Ukrainas ekonomikai. Esmu pateicīga kolēģiem Eiropas Parlamentā, ka esam atbalstījuši Eiropas Komisijas priekšlikumu paātrinātā dokumenta izskatīšanas procedūrā un tas ir pieņemts jau šajā plenārsēdē.”

Eiropas Komisijas sagatavotais priekšlikums paredz uz gadu apturēt ES importa nodevas Ukrainas eksportam, tai skaitā rūpniecības produkcijai, augļiem un dārzeņiem, kā arī antidempinga maksājumu un aizsardzības pasākumu atcelšanu tērauda importam. Nedēļas sākumā deputātes Sandras Kalnietes ziņojums Starptautiskajā tirdzniecības komitejā tika atbalstīts ar pārliecinošu vairākumu.

ES un Ukrainas divpusējā tirdzniecība pagājušajā gadā bija sasniegusi visu laiku augstāko līmeni – vairāk nekā 52 miljardus eiro, un tirdzniecības apjoms ir dubultojies kopš 2016. gada, kad stājās spēkā padziļināts un visaptverošs brīvās tirdzniecības nolīgums starp ES un Ukrainu. Krievijas iebrukums ir būtiski iedragājis Ukrainas ekonomiku un tirdzniecību, tādēļ ievedmuitas nodokļu atcelšana šajos apstākļos ir vēl viens praktisks atbalsts Ukrainai.

“Ukraina šobrīd aizstāv visu Eiropu. Mēs dzīvojam mierā, mums nav jāslēpjas no bumbām pagrabos un mēs neesam spiesti bēgt no savām mājām. Mūsu morālais pienākums ir palīdzēt varonīgajai ukraiņu tautai visos iespējamos veidos,” uzsver Sandra Kalniete.

foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskajā grupā strādā 178 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Raksts tapis sadarbībā ar ETP grupu Eiropas Parlamentā