Sabiedrība
2022. gada 17. maijs, 06:02

"Kā Staļina laikos!" - Krievijas propagandisti Latvijas politiķiem draud ar ledus cirtni pakausī

Jauns.lv

Par spīti tam, ka Krievijas uzsāktais agresīvais karš Ukrainā nebūt neiet tik spoži, kā Vladimirs Putins būtu iecerējis, kaimiņvalsts propagandisti turpina bravūrīgā manierē sēt dezinformāciju un draudēt rietumiem.

Ar īpaši skaļiem izteikumiem nesen izcēlies Krievijā translētā TV kanāla PBK HD politisko diskusiju šovs “Vremja Pokažet”.

Tā formāts ir Krievijas propagandas TV klasika – liela, vizuāli iespaidīga studija, dažādi politiskie, kā arī citu sfēru eksperti un raidījuma vadītāji, kuri iniciē karstas diskusijas starp šiem ekspertiem par Krievijā aktuālām tēmām, koncentrējoties uz Kremlim tīkamo versiju par notiekošo.

Dzīve metro stacijā. Ukraiņi jau vairākus mēnešus tur slēpjas no Krievijas bumbu uzlidojumiem

Kopš Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 24. februārī, daudzi ukraiņi patvērumu no okupantu bumbām rod metro stacijā.

gallery icon
10

TV seju Anatolija Kuzičeva un Olesjas Losevas vadītā raidījuma 13. maija izlaidumā īpaša uzmanība tika pievērsta Latvijā notikušajām 9. maija jeb “uzvaras dienas” svinībām un visam no tā pēcāk izrietošajam – tostarp arī diskusijām par Uzvaras parka okupantu uzslietā pieminekļa demontāžu.

Raidījuma ietvaros pat sazvanīta Uzvaras parkā par Krievijas karoga vicināšanu aizturētā jaunieša māte Svetlana Vasiļjeva.

Raidījumā arī vārdā nosaukts viņas dēls – Aleksandrs.

Šova vadītāji jautā sievietei, kā viņai iespējams palīdzēt, un izsaka sašutumu, ka “Latvijā Aleksandram draud pat piecu gadu ilgs cietumsods par Krievijas karoga demonstrēšanu”.

Draudi adresēti Golubevai un policijas priekšniecībai

Taču daudz skaļāk 13. maija raidījumā izskanēja publicista, radio “Komsomolskaja Pravda” ētera balss Sergeja Mardana teiktais.

Viņš, komentējot Latvijas politiķu kritisko attieksmi pret Krieviju, atgādināja Staļina metodes cīņā ar jebkādu opozīciju.

“[...] biedrs Staļins savulaik zīmēja sarkanās līnijas, kur vien gribēja. Un Bendera, nacisma pēcteči, kā arī citi PSRS ienaidnieki – kaut ārvalstīs dzīvojošie – baidījās. [...] šīm bailēm vajadzētu pārņemt arī ikvienu Latvijas politiķi, kurš balsoja par pieminekļa nojaukšanu. Iekšlietu ministrei, Rīgas policijas priekšniekam – jebkuram deputātam ir jāizjūt šīs bailes!” tiešraidē klāstīja Mardans.

“Viņiem ir jāsaprot – briesmīgā Krievija blakus – tas patiešām ir briesmīgi! Un nevis pārnestā nozīmē, bet tiešā – tas potenciāli ir ledus cirtnis tavā pakausī!” turpināja publicists.

No teiktā var noprast, ka raidījumā odiozais Mardans draudus veltīja nu jau bijušajai iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (AP), Rīgas pašvaldības policijas priekšniekam Jurim Lūkasam un Valsts policijas priekšniekam Armandam Rukam.

Pārējie šova dalībnieki šim paziņojumam vien māja ar galvu.

Piemineklim lemts pazust

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Par pieminekļa nojaukšanu drīz vien lēma arī Rīgas Dome.

Portālā Ziedot.lv uzsākta arī ziedojumu vākšana pieminekļa nojaukšanai, un līdz šim saziedoti jau vairāk nekā 250 000 eiro, ko atvēlējuši vairāk nekā 17 000 ziedotāju.

Šis jautājums īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā agresīvā kara pret Ukrainu.

Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985. gadam.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Savulaik piemineklis tika bojāts spridzināšanā. 1997. gada organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.

Notikumu dinamika sašūpo ministres krēslu

No amata, sekojot kritikai par policijas darbu 9. un 10. maijā, daļai sabiedrības svinot tā dēvēto “uzvaras dienu”, pirmdien atkāpās arī līdzšinējā iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Golubeva norādīja, ka "šajos laikos, kad visam Baltijas reģionam un arī Latvijai draud paaugstināts ārējais apdraudējums, īpaši svarīga ir stabila un pieredzējusi valdība".

"Valdības šūpošana šajā laikā ir absolūta bezatbildība un nāk par labu tikai Latvijas ienaidniekiem," sacīja politiķe.

Kamēr domē lēma par okupantu pieminekļa nojaukšanu, Rātslaukumā pulcējās cilvēki

Rātslaukumā šodien, pulksten 15.00 bija ieplānots “Latvijas Krievu Savienības” (LKS) protests pret ieceri nojaukt pieminekli Uzvaras parkā. Nesaņemot Rīgas domes ...

gallery icon
129

"Šajās dienās mēs redzējām, ka iekšlietu dienesti ir spējīgi ātri reaģēt uz jauniem izaicinājumiem, un šajā gadā to cilvēku skaits, kas gāja katru gadu pie okupācijas pieminekļa nolikt ziedus, ir samazinājies, salīdzinot ar pirms kovida laikiem, par 90%. Dienesti ir ātri analizējuši nedaudzās pieļautās kļūdas, nonākuši pie secinājumiem, atbrīvojuši no amata cilvēkus, kas ir vainīgi pavēļu netiešā, nepareizā izpildē, un attiecīgi ir nodrošinājuši, ka pretvalstiskie elementi redz, ka Latvijas valsts ir cita un ka tā ir spējīga savaldīt tos, kas nesaprot pašreizējo situāciju un nesaprot, ka Latvijā Krievijas kara slavināšana nav pieļaujama."

"Šodien uzzināju, ka, nesagaidot dienesta analītisko ziņojumu, ko es iesniedzu valdībā, premjers ir pakļāvies nacionāļu spiedienam un, nesagaidot pat ceturtā koalīcijas partnera – konservatīvo - vērtējumu, nav vairs gatavs atbalstīt manu darbu iekšlietu ministres amatā.

Šajos apstākļos, lai valsts drošība netiktu apdraudēta ar valdības nestabilitāti, esmu pieņēmusi lēmumu atgriezties Saeimā," sacīja Golubeva.

Par tālāko rīcību tiks lemts koalīcijā un apvienībā "Attīstībai Par!", paziņoja Golubeva.