Sabiedrība
2022. gada 11. maijs, 12:47

Ar divām "uzvaras dienām" par maz? "Latvijas Krievu savienība" mobilizē sekotājus vērienīgam mītiņam

Jauns.lv

Šī gada 9. un 10. maiju sabiedrība atcerēsies vēl ilgi, jo Latvija, šķiet, bija vienīgā valsts Eiropā, kurā sarkanarmiešu “uzvaru” svinēja divas dienas pēc kārtas. Ar to gan nav pieticis prokremliskajai partijai “Latvijas Krievu savienība” (LKS) – politiķi aicina savus sekotājus uz lielu protestu pie Rīgas domes (RD), nespējot piedot tai ziedu aizšķūrēšanu no pieminekļa.

“Neviens buldozers vai traktors nespēs nospiest mūsu atmiņu un godu! – ar šo sajūtu devāmies šodien no rīta no jauna nolikt ziedus pie Pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem. Ziedu vakarā pie pieminekļa jau ir milzīgs paklājs, kas raisa neviltotu prieku un lepnumu par visiem rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem, kuri šodien atraduši laiku, lai atkal atbrauktu un godinātu mūsu tēvu, vecvecāku piemiņu. Šāda “puķu pretošanās” ir cienīga atbilde uz varas iestāžu zemiskumu un patvaļu!” abu dienu notikumus komentēja LKS pārstāvis, Rīgas Domes (RD) deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Pēcāk partijas pārstāvis vēl piebilda, ka šo piektdien pie domes notiks vēl viens pasākums: “Atgādinām, ka piektdien, 13. maijā, plkst. 15.00 Rātslaukumā notiks mītiņš pret patvaļu, kas notika šā gada 9. un 10. maijā Rīgā!”

Ar “patvaļu” šeit Mitrofanova un viņa sekotāju izpratnē tiek domāta RD rīcība – agrā rīta stundā sašķūrēt ziedus ar traktoru un aizvest tos projām kopā ar atkritumiem, kurus “uzvaras dienas” svinētāji bija izkaisījuši parka apkārtnē.

No LKS paziņojuma noprotams, ka dome šo kārtējo PSRS godināšanai ieplānoto akciju ir atļāvusi.

Runājot par patvaļu, jāpiebilst, ka 9. un 10. maija notikumos Uzvaras parkā LKS vadība bija aktīvi dalībnieki.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Zināms, ka par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas – bijušos Rīgas domniekus partijas “Stabilitātei” līderi Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku, kā arī LKS pārstāvjus.

Drošībnieki jau brīdinājuši LKS par Krievijas ārpolitikas attaisnošanu

Kopš 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā un sāka pastrādāt tur kara noziegumus, LKS un tās pārstāvji ir vairākkārt izcēlušies ar aktivitātēm, kas izpelnījušās nosodījumu.

Partijas biedri tostarp kritizējuši izstādi Ukrainā cietušo piemiņai, kas izvietota Uzvaras parkā. Tā esot “atriebība krieviem” par visām iepriekšējām “uzvaras dienām”.

Aprīļa beigās mediji jau vēstīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) vērsies pie LKS ar aicinājumu novērst “turpmākas nelikumīgas darbības”, brīdinot, ka pretējā gadījumā VDD pret politisko spēku izmantos likumā noteiktos instrumentus.

Runa ir par atsevišķām LKS aktivitātēm, kuras partija ir izvērsusi pēdējā laikā, un kuras VDD ieskatā neatbilst demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

VDD vērtējumā partijas aktivitātes ir bijušas vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu. No plašākiem komentāriem VDD atturējās.

LKS līdzpriekšsēdētājs un Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs medijiem apstiprināja, ka partija ņems vērā VDD aicinājumu.

Zīmīgi, ka ap to laiku, kad medijos parādījās ziņas par LKS izteikto brīdinājumu, no “Facebook” pazuda kāds cits Alekseja Šaripova ieraksts, kuru pirms tam tālāk izplatīja arī Krievijas vēstniecības Latvijā oficiālais “Facebook” konts, un par kuru jau iepriekš vēstīja Jauns.lv.

Konkrētajā ierakstā bija stāstīts, ka kādas “nezināmas personas” apgānījušas pieminekli nacistu upuriem brāļu apbedījumā Ziepniekkalnā, kur apglabāti vairāk nekā 14 000 Sarkanās armijas karavīru un civiliedzīvotāju, kas gāja bojā no nacistu rokām 1941.-1945. gadā.

Savos notikušā aprakstos nedz Šaripovs, nedz arī vēstniecība neizteicās par to, kas redzams fotogrāfijās no notikuma vietas, proti –, ka sarkanarmiešu piemineklis apzīmēts ar krievu okupantu Ukrainā izmantotajiem “Z” un “V” simboliem.

Kā vēstniecība, tā arī pašmāju aktīvisti un antifašisti savos paziņojumos vainoja “latviešu nacionālistus”.