Sabiedrība
2022. gada 9. maijs, 13:18

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – "uzvaras" dienas svinētāji Krievijas kara ēnā ierodas pie sava pieminekļa. FOTO

Jauns.lv

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS karavīrus un svinētu tā dēvēto “uzvaras dienu”. Šogad jebkādi pasākumi parkā bija aizliegti, un notiekošo tur šobrīd uzrauga likumsargi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cilvēku plūsma uz Uzvaras parku sākās jau ap pulksten 9.00, taču atnākušajiem bija jārēķinās ar specifisku kārtību, kādā iespējams nogādāt savus ziedus līdz piemineklim.

Cilvēki piemineklim tika laisti klāt tikai no priekšas, stingrā Valsts policijas (VP) un Rīgas pašvaldības policijas (RPP) uzraudzībā.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Gājienam ar ziediem bija jāapraujas kādus 20 metrus no pieminekļa pakājes, kur pamīšus izvietoti galdiņi un žogs.

Puķes tad bija jāatdod tur esošajiem, speciāli norīkotajiem cilvēkiem, kuri tās aiznesa tālāk līdz piemineklim. Tad bija divas iespējas – projām no laukuma iet vai nu pa labi, vai pa kreisi.

Opciju paust neapmierinātību ar šādu kārtību, izkliegt kaut ko policistu virzienā daži atnācēji labprāt izmantoja.

Ziedu nolikšana šodien faktiski noritēja pēc tā paša principa, kas tika ieviests iepriekšējā gadā, Covid-19 pandēmijas apdraudējuma dēļ.

Kopumā līdz pulksten 12.00 Uzvaras parkā, atskaitot dažu iedzērušu personu skaļāku uzvedību, nekādi nopietnāki incidenti, provokācijas netika novērotas.

Ziedus kādā brīdī devās nolikt arī pašmāju prokremliskie politiķi un aktīvisti, kā arī Krievijas diplomāti, tostarp vēstnieks Mihails Vaņins.

Uzvaras laukumā skatāma fotogrāfiju izstāde "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!"

gallery icon
49

Starp ziedu nolicējiem vērojami arī Latvijas Krievu savienības un partijas "Saskaņa" pārstāvji, piemēram, Rīgas domes deputāts Jakovs Pliners (LKS) un Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S).  

Tāpat pie pieminekļa ieradās kādreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Pie pieminekļa bija ieradusies arī viena krieviski runājoša sieviete, kurai bija pie somas piesprausta Georga lentīte. Policija lika to noņemt, viņa to noņēma. Vēlāk sieviete nedaudz padiskutēja ar likumsargiem un devās prom.

Kā novēroja Jauns.lv, cilvēku skaits šogad bija ievērojami mazāks, nekā iepriekšējos gados, pirms Covid-19 pandēmijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tas daļēji skaidrojams ar virkni liegumu, kuri attiecībā pret 9. maiju un tā dēvētajiem “uzvaras svētkiem” ir stājušies spēkā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī.

Šogad 9. maijā un 10. maijā visā Latvijā noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums. Arī šīs prasības ievērošana tiks kontrolēta.

Tāpat tiek atgādināts, ka totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā ir sodāma.  

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.