Rīgas Operas festivālā piedalīsies nozīmīgi operas žanra solisti
Operdziedātāja Maija Kovaļevska.
Kultūra
2015. gada 2. jūnijs, 21:23

Rīgas Operas festivālā piedalīsies nozīmīgi operas žanra solisti

Jauns.lv

Katrā Rīgas Operas festivāla izrādē no 5.jūnija līdz 18.jūnijam piedalīsies operas žanrā nozīmīgi solisti, šodien preses konferencē par festivālu stāstīja Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāla izrādēs piedalīsies Maija Kovaļevska, Inga Kalna, Liene Kinča, Asmika Grigorjana, Hiromi Omura, Murats Karahans, Dmitro Popovs, Ēriks Fennels, Kosma Ranuers un citi.

Liepiņš norādīja, ka festivāls šogad ir veltīts komponista Džakomo Pučīni daiļradei, tāpēc tiks izrādītas gandrīz visas viņa nozīmīgākās operas. Īpaši Liepiņš izcēla operas "Vīlas" un "Džanni Skiki", kuras pirmizrādi piedzīvoja 8.maijā. "Vīlas" ir Pučīni pirmā opera, bet "Džanni Skiki" - pirmspēdējā. Liepiņš stāstīja, ka šādi ir izveidots "melnā humora komplekts operā". To arī tik bieži nevarot redzēt uz operu skatuvēm.

Paralēli festivāla norisei - līdz 7.jūnijam - "Lattelecom" televīzijā atgriezies televīzijas kanāls "360TV Kultūra", kas šoreiz veltīts operas mākslai. Kā stāstīja "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, šis kanāls turpinās Latvijas iedzīvotājus iepazīstināt ar operas mākslu. Kanālā tiek izrādītas gan dokumentālās, gan mākslas filmas par operu, kā arī ekspertu diskusijas, kuras vada Jānis Ozols, Marta Selecka un Dita Rietuma. Šajā kanālā būs iespēja arī redzēt Galā koncertu "Viva Puccini", uz kuru biļetes jau ir izpirktas.

LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš stāstīja, ka festivāls ir dinamisks notikums, jo pēc kārtas tiek izrādīti vairāki iestudējumi. "Pučīni pārstāv verisma novirzienu mūzikā, kas prasa no māksliniekiem gan vokālu, gan emocionālu slodzi, tāpēc būs jārēķinās arī ar slodzes sabalansēšanu," stāstīja Ozoliņš, norādot, ka tādēļ vienu lomu divās atsevišķās operas izrādēs dziedās dažādi solisti. Piemēram, Skarpiju operā "Toska" vienā izrādē atveidos Samsons Izjumovs, bet otrā - Egils Siliņš. Ozoliņš tādēļ aicināja skatītājus doties uz vienas operas iestudējuma abām izrādēm, baudīt mūziku un nekautrēties paust savas emocijas.

Ozoliņš izcēla izrādes "Madama Butterfly" iestudējumu, kura pirmizrāde notika 1925.gadā, titullomu dziedās japāņu soprāns Hiromi Omura. Diriģents norādīja, ka viņa izrādē varētu ienest vairāk autentiskuma un dabīguma.

Kovaļevska, kura pēc aptuveni desmit gadu pārtraukuma dziedās Mimī lomu operā "Bohēma", stāstīja, ka atgriešanās Rīgā pēc ilgāka laika ir ļoti saviļņojoša. "Latvijas Nacionālās operas publika ir mana mīļākā publika, jo tā ir mana pirmā publika, kas ir mani izaudzinājusi. Tās ir mājas," uzsvēra dziedātāja. Viņa priecājas arī par iespēju dziedāt Mimī lomu, jo tā ir viena no viņas mīļākajām lomām.

Operas "Bohēma" izrādes notiks 5.jūnijā un 12.jūnijā. Dzejnieka Rūdolfa lomu izrādē atveidos tenors Murats Karahans, kurš šosezon debitēja arī Vācu operā Berlīnē. "Bohēmas" izrādes festivālā diriģēs poļu diriģents Tadeušs Voicehovskis.

Iestudējumu "Vīlas. Džanni Skiki" varēs noskatīties 11.jūnijā un 18.jūnijā. Pučīni pirmajā, pasaulē reti iestudētajā operā "Vīlas" galvenās lomas dziedās izcilais latviešu soprāns Inga Kalna un amerikāņu tenors Ēriks Fennels. Abās operās piedalīsies zviedru baritons Kosma Ranuers. Viņu būs iespējams dzirdēt Guljelmo lomā operā "Vīlas" un titullomā operā "Džanni Skiki". Guljelmo dziedās arī Samsons Izjumovs, bet Džanni Skiki lomā iejutīsies Armands Siliņš. "Vīlas. Džanni Skiki" iestudē diriģents Modests Pitrens un režisors Viesturs Kairšs.

Operas "Manona Lesko" izrādēs 6.jūnijā un 14.jūnijā titullomu dziedās Asmika Grigorjana, Kavaliera de Grijē lomā būs Murats Karahans un Sergejs Poļakovs, bet Lesko lomā Jānis Apeinis un Rihards Mačanovskis. Iestudējumu veidojuši diriģents Ozoliņš un režisore Ināra Slucka.

Liene Kinča, kas jau iepriekšējā sezonā sāka strauju starptautisko karjeru, festivālā dziedās titullomu operas "Toska" izrādēs 10.jūnijā un 16.jūnijā. Pie diriģenta pults stāsies Ozoliņš. Kavaradosi lomā iejutīsies Andris Ludvigs un Georgs Onjani, bet Skarpiju atveidos Samsons Izjumovs un Egils Siliņš. Režisora Dmitrija Bertmana interpretācijā operas trešā cēliena darbība daļēji notiek neierastā vidē - galvenās varones zemapziņā.

Operas "Madama Butterfly" izrādēs 13.jūnijā un 17.jūnijā titullomu dziedās japāņu soprāns Hiromi Omura, kura šo lomu dziedājusi Vācu operā Berlīnē, Izraēlas operā, Monreālā, Malagā, Kordobā, Santanderā, Mecā, Lozannā, Polijas Nacionālajā operā, Savonlinnas operas festivālā, Sidnejas operā un Melburnas Mākslu centrā. Pinkertona lomā - Andris Ludvigs, bet Šarplesa tēlā iejutīsies Jānis Apeinis.

7.jūnijā festivāla Galā koncerta "Viva Puccini" pirmajā daļā skanēs Pučīni vienīgais garīgās mūzikas darbs "Messa di Gloria", ko interpretēs diriģents Jānis Liepiņš, solisti, LNO koris un orķestris, savukārt otrās daļas programmā būs ievērojamā komponista operu skaistākās melodijas, ko diriģenta Ozoliņa vadībā dziedās Kovaļevska, Kalna, Kinča, Omura, Popovs, Karahans un citi.

LETA  /Foto: Ieva Čīka/LETA