112
2022. gada 8. aprīlis, 12:48

Internetā pārdod Vidusāzijas aitu šķirnes suņus ar apgrieztām ausīm; PVD soda īpašnieku

Jauns.lv

Caurskatot sludinājumu portālā ss.com ievietotos dzīvnieku pārdošanas sludinājumus, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklāja, ka vairākos sludinājumos tiek piedāvāti suņi, kuriem, iespējams, ir kupētas ausis un astes. Lai pārbaudītu informāciju, PVD veica pārbaudes piecās dzīvnieku turēšanas vietās Ķekavas, Cēsu un Talsu novados, konstatējot Vidusāzijas aitu šķirnes suņus ar kupētām jeb apgrieztām ausīm un astēm.

PVD atgādina, ka Dzīvnieku aizsardzības likums aizliedz izdarīt ķirurģiskas operācijas mājas (istabas) dzīvniekam, izņemot atsevišķu šķirņu suņus, lai pārveidotu tā ārējo izskatu, izņemot gadījumus, kad operācijai ir ārstniecisks nolūks.

"Suņu ausu un astu kupēšana, kas veikta neārstnieciskos nolūkos, saskaņā ar likumu, tiek traktēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku," norāda PVD.

foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Lai gan dzīvnieku turēšanas apstākļi visās to turēšanas vietās bija labi un ievērotas arī citas labturības prasības, inspektori konstatēja 44 gan pieaugušus Vidusāzijas aitu šķirnes suņus, gan kucēnus ar apgrieztām ausīm un astēm. Tikai vienā gadījumā dzīvnieka īpašnieks varēja pierādīt, ka trim dzīvniekiem ausis un astes kupētas ārstnieciskos nolūkos.

Visos pārējos gadījumos dzīvnieku īpašnieki apgalvoja, ka gan pieaugušie suņi, gan kucēni ievesti Latvijā no Krievijas vai Baltkrievijas jau kupēti, tomēr nevarēja uzrādīt nedz veselības sertifikātus, kas nepieciešami, lai dzīvnieku ievestu Eiropas Savienībā, nedz dokumentus, kas apliecinātu, ka manipulācija patiešām dzīvniekiem veikta vēl esot izcelsmes valstī, bet vienā gadījumā, veicot vairākas pārbaudes, izdevās pierādīt, ka neatļautās manipulācijas veiktas Latvijā.

foto: Pārtikas un veterinārais dienests

“Pārsteidzošākais ir tas, ka visi šie dzīvnieki ir vesti pie dažādiem veterinārārstiem Latvijā gan lai tiem ievadītu mikroshēmu, gan lai tos vakcinētu, taču veterinārārsti ir izlikušies neredzam, ka dzīvniekiem ir veikta aizliegta ausu un astu apgriešana”, saka PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis, kura vadītās pārvaldes inspektori veica pārbaudes divās dzīvnieku turēšanas vietās Cēsu novadā, tostarp vietā, kur izdevās pierādīt, ka dzīvnieku ausu un astu kupēšana notikusi Latvijā, “Dzīvnieku īpašnieki apgalvo, ka pēc šādiem kucēniem esot lielāks pieprasījums un tie arī gūst labākus panākumus izstādēs. Tas nozīmē, ka šīs cietsirdīgās, nevajadzīgās, cilvēku iegribu vadītās operācijas pasūtītājs ir ne tikai dzīvnieka tirgotājs, bet arī pircējs.”

foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir uzsācis administratīvo pārkāpumu procesus.

Divos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem dzīvnieku īpašniekam ir piemēroti naudas sodi – vienā gadījumā 850 eiro, bet otrā gadījumā 1 000 eiro. Pārējos gadījumos lēmumi par sodu vēl nav pieņemti. Par pārkāpumiem sods tiks piemērots arī veterinārārstam, kurš vienā no gadījumiem suņiem veicis neatļautu operāciju. Informācija par šo veterinārārstu tiks nodota arī Latvijas Veterinārārstu biedrībai, kas veic veterinārārstu sertificēšanu.