1dienas
21stundas
44minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kad aizliegs Ždanokas partiju?
foto: Sintija Zandersone/LETA
Cīņa pret Latvijas valsti ir Tatjanas Ždanokas mūža darbs.
Sabiedrība

Kad aizliegs Ždanokas partiju?

Kas Jauns Avīze

Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus par pilsonības atņemšanu kara noziegumu slavinātājiem, bet līdzīgs jautājumus rodas par partijām, kas apkalpo Latvijai naidīgu valstu intereses.

Kad aizliegs Ždanokas partiju?...

Latvijas Krievu savienības (LKS) ideoloģijas galvenais pamats ir cīņa par krievu valodu, divkopienu sabiedrību un vēlēšanu tiesību piešķiršanu nepilsoņiem. 

Visaktīvākā ir Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka, kuras darbībā jau kopš 2014. gada Krimas aneksijas un pseidorepubliku izveides Ukrainas austrumos vērojams nepārprotams atbalsts Krievijai.

Viņa personīgi ir viesojusies okupētajās teritorijās, līdzi aizvedot arī vairākus kreisi noskaņotus kolēģus, vairāki Krievijas kanāli Ždanokai pirms vēlēšanām nodrošināja pamatīgu auditoriju dažādos politiskos raidījumos. 

Ždanoka to pēc tam atstrādājusi, organizējot dažādas starptautiskas konferences, kuru dalībnieki nospiedošā  daudzumā ir tieši Krievijas pārstāvji.

Arī nesen viņa uzstājās Eiroparlamenta tribīnē, atkārtojot melus par astoņus gadus ilgušo genocīdu Donbasā un Krievijas “cēlo mērķi” likvidēt nacismu, pat nepieminot to, kas notiek patiesībā.

Arī citi šīs partijas biedri savos sociālajos tīklos pauž atbalstu Krievijas agresijai un manipulē ar aizliegtiem simboliem.

Šīs aktivitātes spiesti finansēt arī Latvijas nodokļu maksātāji – šogad janvārī LKS piešķirts valsts finansējums – 71 904,75 eiro.
Ilgus gadus šī partija, izmantojot Ždanokas iespējas Eiroparlamentā, nenogurstoši cīnās pret latviešu valodu.

Eiropas Savienības Tiesā Strasbūrā jau sakrājies ap 300 iesniegumu par krievu valodas ierobežošanu, bet tagad partija izcēlusies ar jaunu sasniegumu. 

Proti, ANO Cilvēktiesību komisija pēc 34 ģimeņu (ne tikai krievu, bet arī citu krieviski runājošo mazākumtautību pārstāvju) iesniegumiem ierosinājusi lietu par 2018. gada izglītības reformas neatbilstību cilvēktiesībām, un valdībai līdz septembrim ir jāiesniedz skaidrojumi. 

Likumā ir punkts, kas nosaka, ka partiju var likvidēt ar tiesas lēmumu, un tieši šādu procedūru uzsācis Valsts drošības dienests (VDD).

Atbilstoši Valsts drošības iestāžu likumam VDD ir tiesīgs izteikt fiziskām un juridiskām personām, tostarp arī partijām, oficiālu brīdinājumu par nepieļaujamību izdarīt likumpārkāpumus, kas vērsti pret valsts drošību un var tai kaitēt. 

VDD "Kas Jauns Avīzi" informē: "Dienesta vērtējumā partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās politikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu. VDD ir aicinājis partiju novērst nelikumīgās darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus."

Ko par šo situāciju saka politiķi Saeimā, lasiet jaunākajā "Kas Jauns Avīzes" numurā. Lasiet arī, kā Itālijas skolās ģeogrāfiju māca pēc kartes, kur Baltija iekļauta Krievijā; kā Putina fašisti ārdās Latvijā; kas sankciju ietekmē Krievijā kļūst par deficītu; Liepājā atklāta glezniecības vecmeistara Rozentāla mazmazmazdēla Anša izstāde; cik patiesi atainota vēsture seriālā par Emīliju Benjamiņu.