"Mākslai vajag telpu" atklāj savu jaunāko projektu - Vasaras māju. FOTO
20.septembrī māksliniece Džemma Skulme atzīmēs 90. dzimšanas dienu.
Kultūra
2015. gada 10. jūnijs, 12:00

"Mākslai vajag telpu" atklāj savu jaunāko projektu - Vasaras māju. FOTO

Jauns.lv

Otrdien, 9.jūnijā, fonds „Mākslai vajag telpu” prezentēja savu jaunāko projektu - Vasaras māju. Mākslas projekta mērķis ir aktualizēt Džemmas Skulmes daiļradi un atspoguļot to laikmetīgās mākslas kontekstā, atzīmējot mākslinieces 90 gadu jubileju.

Uz Vasaras mājas atklāšanu ieradās gan māksliniece Džemma Skulme, gan bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, komponists Zigmars Liepiņš, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, kino producents Andrejs Ēķis, dziedātāja Linda Leen un daudzi citi mākslas mīļotāji. Pirmo izstādi Vasaras mājas atklāšanas dienā bija gatavojusi māksliniece Paula Zariņa. Fonda „Mākslai vajag telpu” valdes priekšsēdētājs un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns uzrunā klātesošajiem teica: „Man prieks, ka esat tik kuplā skaitā atnākuši, lai arī laiks ārā nav tik silts, es ticu, ka kopējā enerģija mūs sasildīs. Šis projekts ir tapis ar vairākām domām, bet galvenokārt, ka mums Rīgā pietrūkst muzeja un tāpēc mēs pārnesam mākslu uz konteineriem. Domājot par to, kur izveidot radošo telpu, apskatījām vairākus variantus, tomēr izvēlējāmies Kalnciema ielu, jo šim rajonam ir izveidojusies īpaša radoša vilkme. Mūsuprāt, Kalnciema kvartāls šobrīd pulcē radošu un inteliģentu cilvēku publiku, kuriem šāds mākslas projekts būtu interesants un saistošs.”

Savukārt māksliniece Džemma Skulme Vasaras mājas atklāšanā klātesošos uzrunāja, teikdama, ka ir padarīta par šī pasākuma ikonu. „Manā vietā var būt virkne citu mākslinieku. Man vienkārši tā laime vai nelaime ir tie tuvojošies daudzie gadi. Jūs visi esat jauni un jūs nevarat iedomāties, cik nepatīkama sajūta, šurp braucot, un vēl ar spieķi. Es jutos kā latviešu vecmeistars Teodors Zaļkalns, kuru vadāja ar to spieķi apkārt līdz pat deviņdesmit sešu gadu vecumam,” savas izjūtas atklāja cienījamā māksliniece. „Šis ir tāds izaicinājums, jo tā cīņa par telpu ir notikusi daudzus, daudzus gadus, ka pat daudzi mākslinieki ir aizgājuši viņsaulē un atkal ir jauni cīnītāji. Ceru, ka mums visiem kopā izdosies,” atklāšanas uzrunā teica māksliniece. Savukārt izstādes kuratore Elīna Sproģe pastāstīja, ka Vasaras mājā notiks septiņu latviešu mākslinieku - Arņa  Balčus, Kristiana Brektes, Kristas Dzudzilo, Indriķa Ģelža, Raita Hroloviča, Darjas Meļņikovas, Paulas Zariņas - izstāžu sērija Džemma Skulme. Katra mākslinieka izstāde norisināsies divas nedēļas. To laikā katrs autors būvēs savu personisko dialogu ar Džemmas darbiem un meklēs veidus, kādos interpretēt Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā un attiecībā pret savu līdzšinējo radošo darbību.”

Vasaras māja būs radošā telpa, kas darbosies bijušās skaņu plašu rūpnīcas Melodija teritorijā, Kalnciema ielā 36/38. Tā būs uz laiku izveidota būve, kas kalpos par platformu mākslas norisēm, izstādēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošajām darbnīcām bērniem. Visu pasākumu apmeklēšana būs bez maksas.

Vasaras māja būs atvērta no 9. jūnija līdz 20. septembrim.


Kasjauns.lv/foto: Mārtiņš Ziders