Sabiedrība
2022. gada 15. februāris, 17:24

VIDEO: pēc deviņu dienu protestēšanas policija no Rīgas pils priekšas aizdzen “brīvības konvoja” dalībniekus

Jauns.lv

Vēl 7. februārī uzsāktā protesta akcija “brīvības konvojs” bija iedvesmota no Kanādā notiekošajiem tālbraucēju protestiem pret valsts Covid-19 vakcīnu politiku. Latvijā tā nevienā brīdī neizvērtās kā iecerēta un nu – dienā, kad Latviju un bez šaubām arī Rīgas pili apciemo Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers – ir beigusies pēc policijas iejaukšanās.

Faktiski pirmā “brīvības konvojam” līdzīgā akcija sākās 7. februārī ap pulksten 12.00, kad aptuveni 150-200 cilvēki sapulcējās Brīvības bulvāra liepu alejā.

Sanākušajiem līdzi bija plakāti, svilpes, taures, kā arī pārnēsājama, mehāniska, ar roku darbināma sirēna.

Brīvības konvojs pie Rīgas pils. Trešā diena

Pirmdien arī Latvijas galvaspilsētā Rīgā pašmāju Covid-19 aktīvisti ar dažu politiķu iesaisti mēģināja uzrīkot savu “brīvības konvoju”, iedvesmojoties no kanādiešu ...

gallery icon
24

Iepretim valdības mājai aktīvisti bez apstājas svilpa, taurēja, izkliedza pa kādam sauklim un nemitīgi maiņās uzturēja sirēnas skaņu, griežot vecmodīgo aparātu.

Taču svarīgi, ka pirmais pasākums, kuru 7. februārī solīja kā pašmāju “brīvības konvoju”, bija paredzēts vakarā.

Tā pamatdoma – Latvijas kravas auto u.c. smagās tehnikas šoferi sabrauks pie Rīgas pils un prasīs nekavējoties atcelt visus saistībā ar Covid-19 izplatību ieviestos ierobežojumus.

Pasākumu aktīvi kūrēja bijušais politiķis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rindām Valentīns Jeremejevs.

Noņem plakātus, liek savākt mantas

Dežurējot maiņās, “brīvības konvoja” pēdējie palikušie dalībnieki šeit bija iekārtojuši tādu kā posteni, kurā sēdošajiem tiek sarūpēts gan ēdiens, gan dzērieni, un kuru uzdevums ir turpināt aktīvi pieprasīt valdībai un Saeimai atcelt Covid-19 ierobežojumus.

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
Šādi pirms nojaukšanas izskatījās protesta akcijas norises vietā izvietotā "brīvības konvoja" dalībnieku "virtuvīte". Aktīvisti šeit, protestējot maiņās, atradās deviņas dienas.

Protests faktiski turpinājās deviņu dienu garumā līdz šodien, pēcpusdienā pie aktīvistiem ieradās Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvji ar sliktām ziņām – plakāti ir jānovāc, pie sniega mūra iekārtotā “virtuvīte” ar produktiem arī, un pati akcija – jāpārtrauc.

Sekojošos demontāžas darbus klātienē esošie protestētāji ar sajūsmu, protams, neuztvēra, sūdzoties un paužot neizpratni, kādēļ tieši šodien likumsargi ir nolēmuši piespiest pārtraukt protestu pret Covid-19 ierobežojumiem.

Vairāki aktīvisti izteica minējumu, ka pie Rīgas pils izveidotā instalācija esot jāaizvāc, jo šonedēļ Latvijā viesojas Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

Pavisam drīz no sniega mūra tika noņemti arī plakāti – rīcība, ko klātesošie pavadīja ar ūjināšanu un kritiku likumsargu virzienā.

Kopumā gan “brīvības konvoja” protesta nometnes izjaukšana noritēja bez asākiem starpgadījumiem.

Aktīvisti, kuri vēroja notiekošo pauda apņemšanos nekādā gadījumā nepārtraukt protestēšanu.

Latvijā viesojas Vācijas prezidents

Pēc Valsts prezidenta Egila Levita ielūguma šodien un rīt Rīgā darba vizītē ieradās Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, lai kā goda viesis nolasītu referātu starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Latvijas Republikas Satversmei 100".

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, konference 16. februārī norisināsies Rīgas pilī.

Savukārt abu valstu prezidentu sarunās tiks apspriests plašs divpusējo un starptautisko tematu loks, tai skaitā Eiropas drošības jautājumi.

Šodien Vācijas prezidents Rīgas pilī tikās ar Levitu.

Pēc tikšanās gaidāma abu valstu prezidentu kopīga preses konference.

Savukārt 16. februārī Rīgas pilī Šteinmeiers starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Latvijas Republikas Satversmei 100" lasīs referātu "Kopējo konstitucionālo tradīciju atziņas demokrātiskai un brīvai Eiropai".

Pēc dalības konferencē Valsts prezidents un Vācijas prezidents kā Rīgas Vāgnera nama atjaunošanas projekta patroni apmeklēs Rīgas Vāgnera namu.

Tāpat abi prezidenti dosies uz "Rail Baltica" būvlaukumu, lai uzsvērtu projekta nozīmību Baltijas jūras reģiona savienojamībai nākotnē.

Vācijas prezidentu vizītē pavadīs dzīvesbiedre Elke Bīdenbendere.

Vizītes laikā šodien Vācijas prezidenta kundzei Bīdenbenderei un Valsts prezidenta kundzei Andrai Levitei Rīgas pilī paredzēta tikšanās ar biedrības "Riga TechGirls" pārstāvēm.