foto: Balvu novada pašvaldība
Ziemeļļatgalē – Stompaku purvā atklās atjaunoto partizānu bunkurbaznīcu
Ceļš uz Stompaku nacionālo partizānu nometnes vietu.
Novadu ziņas
2022. gada 11. februāris, 06:49

Ziemeļļatgalē – Stompaku purvā atklās atjaunoto partizānu bunkurbaznīcu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Grūti pieejamā vietā – dabas liegumā “Stompaku purvi” – Balvu novadā pēc pāris nedēļām, 2. martā, atklās baznīcu-bunkuru, kurā pirms 77 gadiem uz dievlūgšanām pulcējās nacionālie partizāni. To pēc 93 gadus vecās vietējās iedzīvotājas Domicellas Pundures, kura tur iepazinās ar savu nākamo vīru, atmiņām atjaunojuši “Latvijas valsts meži”.

Stompaku purvi ir ievērojami ne tikai ar savām unikālajām dabas bagātībām, bet arī ar varonīgo pagātni. Tur Otrā pasaules kara laikā bija ierīkota viena no lielākajām nacionālo partizānu apmetnēm Baltijā ar 24 bunkuriem un vairākām virszemes būvēm, kurā sev patvērumu un kaujas nometni bija raduši ap 400 Latvijas brīvības cīnītāju.

foto: Latvijas valsts meži
Stompaku bunkurbaznīcas rekonstrukcijas vizualizācija.

Norādes uz Latvijas nacionālo partizānu nometnes vietu atrodas ceļa Balvi–Viļaka malā. Nometne tika apsargāta un tās priekšpostenī pastāvīgi dežurēja partizānu grupa. 1945. gada 12. janvārī partizānu vienībai pievienojās Šķilbēnu katoļu draudzes prāvests Ludvigs Štagars. Sakarā ar to nometnē tika uzcelts bunkurs, kurā ierīkoja baznīcu, kur noturēja dievkalpojumus un veica citas svētdarbības.

Lielākā daļa nometnes iemītnieku bija kaujasspējīgi nacionālie partizāni, taču daudziem pievienojās ģimenes locekļi. kuriem draudēja arests. Starp viņiem bija arī tagad 93 gadus vecā Domicella Pundure, pēc kuras atmiņām nu atjaunots baznīcas bunkurs. Viņas tēvam Jānim, bijušajam aizsargam un policistam, Latviju reokupējot Sarkanajai armijai, neatlika nekas cits kā ar ģimeni paslēpties mežā. Stompaku purva nometnē Domicella nodzīvoja divus mēnešus. Pārsvarā uzturoties tikai savā dzīvojamajā bunkurā. Vienīgā vieta, uz kuru jaunā meitene devās regulāri bija blakus esošais baznīcas bunkurs. Šajā Latvijas nacionālo partizānu nometnē viņa arī iepazinās ar savu nākamo vīru.

foto: Aizsardzības ministrija.
Stompaku purvu baznīcas-bunkura vietu vēl pirms svētvietas rekonstrukcijas apmeklē aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

1945. gada 2. martā notika slavenā Stompaku kauja, kad partizānu nometnei uzbruka čekas karaspēks. Kaujas notika visu dienu, partizāni sīksti pretojās, un uzbrucēji cieta lielus zaudējumus. Nākamajā naktī partizāni ar kauju pārrāva nometnes aplenkumu un aizgāja neuzvarēti. Par tā laika notikumiem Stompaku purvā vēstīja vien vēsta pāris ierakumi un balts krusts baznīcas vietā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pērn “Latvijas valsts meži” šajā piemiņas vietā nolēma atjaunot baznīcu-bunkuru. Nu tas ir izdarīts un 2. martā gaidāma tās atklāšana.

Stompaku purvā atjauno baznīcas bunkuru:

Partizānu nometne atrodas uz purva salas, kurai piekļūt pat ar mazu transportlīdzekli nav iespējams. Tāpēc baļķus un cementa maisus uz to baznīcas bunkura atjaunošanai ar rokām nesa zemessargi. Vizuāli bunkurbaznīca būs 2-2,4 metrus augsta guļbūve – tāda, kāda tā reiz bijusi. Baznīcas-bunkura atjaunošana “Latvijas valsts mežiem” izmaksājusi 40 tūkstošus eiro, bet lai attīstītu visus teritoriju, iespējams, vajadzētu pat nepilnu miljonu eiro, lēš Zemkopības ministrijas pārstāvis Jānis Eglītis.

foto: Balvu novada pašvaldība
Stompaku purva bunkerbaznīcas vietu līdz šim iezīmēja akmens ar baltu krustu.