Pirmā diena pēc "lokdauna": lielajos tirdzniecības centros ielaiž tikai ar sertifikātiem

gallery icon
41
Sabiedrība
2022. gada 6. februāris, 22:29

Ģimenes ārste: nekādā ziņā nav pienācis īstais brīdis Covid-19 ierobežojumu atcelšanai

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā Covid-19 saslimušo skaitu, kāds šobrīd tiek atklāts dienu no dienas, šobrīd nekādā ziņā nebūtu laiks atcelt ierobežojumus, tieši pretēji - tiem šobrīd būtu noteikti jābūt spēkā, šādu nostāju pauda Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Gan no opozīcijas, gan koalīcijas politiķiem patlaban izskan aicinājumi vai nu jau šobrīd sākt domāt par ierobežojumu atcelšanu, vai vismaz gatavoties tai. Piemēram, opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti sagatavojuši likumprojektu, kas paredz pārtraukt Covid-19 testēšanas, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta lietošanu Latvijā.

Valdība paziņojusi, ka plāno februāra laikā lemt par izejas no Covid-19 pandēmijas pasākumu stratēģiju, izvērtējot visus drošības pasākumus. Kā vēstīja TV3, savukārt vairākas mediķu un pacientu organizācijas Veselības ministrijas veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē aicinājušas vēl vismaz dažas nedēļas nemīkstināt Covid-19 ierobežojumus.

Kozlovska uzsvēra, ka Covid-19 pacientu skaits patlaban ir īpaši augsts ne tikai primārajā aprūpē, bet arī slimnīcās, turklāt tas uzrāda pieaugošu tendenci.

Viņasprāt, mazinot ierobežojumus jau tagad, ciestu visi, jo veselības aprūpes sistēmā iestātos tāda pārslodze, ka rezultātā būtu sarežģīti visiem pacientiem nodrošināt aprūpi. Tas savukārt varētu novest pie situācijas, no kuras mediķe noteikti vēlētos izvairīties un kuru viņa raksturo kā "dabisko izlasi".

Vaicāta par šī brīža epidemioloģiskajām tendencēm, ārste prognozēja, ka saslimstības pīķis varētu turpināties vēl vismaz pāris nedēļas. Tāpat viņa aicināja ņemt, ka vidēji viens saslimušais var inficēt aptuveni četrus cilvēkus, un, lai gan omikrona slimības gaita nav tikpat smaga kā deltas, vīruss tik un tā var smagi atsaukties uz pacientiem ar blakus slimībām. Tas varot arī novest pie tā, ka pacienti tiek stacionēti ar blakus slimību saasinājumiem, ko izraisījis omikrons.

Publiskajā telpā izskanējuši aicinājumi atteikties no Covid-19 testēšanas, vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu sistēmas, turklāt arī citas valstis ir jau spērušas līdzīgus soļus. Kozlovska vērsa uzmanību, ka sertifikātiem ir divas nozīmes - nacionāla, kas saistās ar iespēju personām ar sertifikātiem mazināt konkrētus ierobežojumu, un starptautiska, kas drīzāk atteicas uz ceļošanu.

Starptautiskā kontekstā mediķe uzsvēra, ka ar laiku būs jāpanāk vienota skaidrība, kā sertifikāti tiks izmantoti un kādi būs to termiņi. Savukārt nacionālā līmenī sertifikātu lietošanā Kozlovska saskata divus plusus - pirmkārt, tie apliecina, ka konkrētā persona ir vairāk pasargāta, kas arī nozīmē, ka tā potenciāli arī mazāk apdraud pārējos, un, otrkārt, sertifikāti savā veidā kalpo kā motivācija iedzīvotājiem vakcinēties.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aģentūrai LETA pauda, ka pie pieaugošas Covid-19 saslimstības mazināt ierobežojumus nebūtu prātīgi.

Vienlaikus viņa norādīja, ka jau tagad būtu vajadzīgs kāds plāns, pie kādiem rādītāju uzlabojumiem varētu atvieglot vai atcelt kādus ierobežojumus.

Viņasprāt, vērtējama būtu citu valstu pieredze un attiecīgie rādītāji, piemēram, saslimstības un mirstības dati, kā arī vakcinācijas līmenis. Ārste tostarp uzsvēra, ka būtu jāseko līdzi veselības aprūpes sistēmas kapacitātei - ģimenes ārstu un slimnīcu noslodzei. Šāds plāns būtu svarīgs sabiedrībai, lai pastāvētu skaidrība par to, pie kādiem rādītāju uzlabojumiem, kādi ierobežojumi tiks atcelti. Tāpat mediķes ieskatā būtiski ir, lai lēmumi netiktu pieņemti pārsteidzīgi vai pretēji - novēloti.