foto: AP/Scanpix
Rīgā notiks diskusija ar Navaļnija līdzgaitnieku Vladimiru Ašurkovu
Aleksejs Navaļnijs (pa labi) un viņa līdzgaitnieks Vladimirs Ašurkovs 2013. gadā.
Politika
2022. gada 4. februāris, 14:03

Rīgā notiks diskusija ar Navaļnija līdzgaitnieku Vladimiru Ašurkovu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) biroja Latvijā sociālā medija "Facebook" lapā 10.februāra plkst.12 būs skatāma diskusija "Izlēcējs. Kur esam ceļā uz cilvēku pamattiesību stiprināšanu Krievijā?" ar pagājušā gada EP Saharova balvas laureāta Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Vladimiru Ašurkovu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, diskusijā piedalīsies arī EP deputāte Sandra Kalniete (JV), kura izstrādājusi EP ziņojuma projektu par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos un dezinformāciju, Latvijas Universitātes profesore, politoloģe Žaneta Ozoliņa, kā arī pilsoniski aktīvs iedzīvotājs, Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš. Pasākumu moderēs Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis.

Krievijas opozīcijas politiķis Navaļnijs, kurš pērn ieguva Andreja Saharova vārdā nosaukto EP ikgadējo balvu par domas brīvību, patlaban izcieš cietumsodu stingra režīma soda kolonijā Krievijā. Viņa vietā balvu decembrī saņēma viņa meita Darja, bet EP rīkotos pasākumos piedalās Navaļnija līdzgaitnieki, kuri turpina viņa darbu.

EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele norādīja, ka jau otro gadu pēc kārtas Saharova balvu iegūst Latvijas kaimiņi - pirms Navaļnija tā bija Baltkrievijas demokrātiskā opozīcija.

"Šis gan nav iemesls priecāties par kaimiņu panākumiem, bet apliecinājums satraucošajai cilvēktiesību situācijai dažu stundu brauciena attālumā no Rīgas. Ir svarīgi turpināt runāt par to, kas notiek Krievijā, jo Latviju tas skar tiešāk nekā citas valstis," pauda Rībele.

Diskusijas vizuālā identitāte veidota, atvasinot speciāli šim notikumam radīto mākslinieka Kriša Salmaņa oriģināldarbu "Izlēcējs". Pasākuma noslēgumā tiks pasniegta dāvana - Kriša Salmaņa oriģinālglezna un Navaļnija iecienīts apģērba gabals - džemperis ar kapuci jeb hūdijs - ar gleznas apdruku.

Pirms šīs diskusijas Ašurkovs tiksies ar masu mediju un interešu grupu pārstāvjiem un uzstāsies ar tiešsaistes lekciju Latvijas studentiem par Navaļnija politisko kustību un Krievijas nākotni.

Ašurkovs ir Krievijas opozīcijas politiķis, kurš dzīvo Londonā. 2011.gadā viņš kopā ar Krievijas opozīcijas kustības līderi Navaļniju nodibināja bezpeļņas organizāciju "Pretkorupcijas fonds", kurā kļuva par izpilddirektoru. 2014.gadā Krievijas varas iestāžu politiski motivētas kriminālvajāšanas rezultātā Ašurkovs pārcēlās uz Londonu un 2015.gadā saņēma politisko patvērumu.

EP katru gadu pasniedz Saharova balvu par domas brīvību. Tā tika izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un naudas balva ir 50 000 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās