foto: unsplash.com
Starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" mudina atsaukt grozījumus Krimināllikumā, kas paredz brīvības atņemšanu par viltus ziņu izplatīšanu
Sabiedrība
2022. gada 4. februāris, 07:38

Starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" mudina atsaukt grozījumus Krimināllikumā, kas paredz brīvības atņemšanu par viltus ziņu izplatīšanu

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" aicina Latvijas Tieslietu ministriju (TM) atsaukt grozījumus Krimināllikumā, kas paredz ieviest Latvijā brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem par viltus ziņu izplatīšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi organizācija, cīnīties pret nepatiesu informāciju Covid-19 kontekstā ir nepieciešams, tomēr viltus ziņu izplatīšanas kriminalizācija esot nesamērīga.

Jau rakstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija 1. februārī, pirms otrā lasījumā izskatot grozījumus Krimināllikumā, atbalstīja priekšlikumu, kas paredz sodu par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu ar apzināti nepatiesām ziņām vai izdomājumiem.

Kā informēja komisijā, atbalstītais tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) un TM priekšlikums paredz papildināt Krimināllikumu ar jaunu pantu par "Nepatiesu ziņu un izdomājumu izplatīšanu".

Priekšlikuma pirmā daļa paredz, ka par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas apzināti nepatiesu ziņu vai izdomājumu publiskā izplatīšanā, traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu, vai organizāciju darbu sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par šādu noziedzīgo nodarījumu, ja tas būtu izraisījis smagas sekas, varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Ja nodarījums izdarīts, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kā ziņots, iepriekš Krimināltiesību politikas apakškomisijas vairākums izskatīšanai Juridiskajā komisijā nolēma virzīt grozījumus Krimināllikumā, kuros iekļauts minētais priekšlikums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās