foto: Paula Čurkste/LETA
Dziesmu un Deju svētku norise būs atkarīga no māksliniecisko kolektīvu spējas pilnā sastāvā satikties mēģinājumos
Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte.
Kultūra
2022. gada 3. februāris, 10:59

Dziesmu un Deju svētku norise būs atkarīga no māksliniecisko kolektīvu spējas pilnā sastāvā satikties mēģinājumos

Jauns.lv / LETA

Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku norise būs atkarīga no māksliniecisko kolektīvu spējas pilnā sastāvā satikties mēģinājumos, norādīja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte.

Viņa atzīmēja, ka svētku norises būtisks nosacījums ir, cik ātrā laikā pēc ārkārtējās situācijas valstī mākslinieciskajiem kolektīviem izdosies atgriezties tādā darba režīmā, lai būtu iespēja iespējami pilnā sastāvā satikties regulāros mēģinājumos, kas tradicionāli notiek divas reizes nedēļā, un apgūt svētku repertuāru.

"Monitorēsim situāciju, esot saziņā ar nozares vadošajiem speciālistiem - svētku procesa virsvadītājiem un virsdiriģentiem. Maijā jautājumu atkārtoti skatīsim Dziesmu un deju svētku padomē," sacīja Pujāte.

Dziesmu un deju svētku pasākuma deju koncerts "Vēl simts gadu dejai"

gallery icon

Valdība otrdien lēma atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā Dziesmu un Deju svētku kustības dalībniekiem pirms mēģinājumiem veikt bezmaksas Covid-19 paštestus.

KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale iepriekš ziņoja, ka līdz ar šo lēmumu normatīvajā regulējumā papildinātas fizisko personu grupā uzskaitītās personu kategorijas, kas no pašvaldības bez atlīdzības var saņemt epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursus - dziesmu un deju kustības nodrošināšanā iesaistītie amatierkolektīvu dalībnieki no savām pašvaldībām varēs saņemt Covid-19 paštestus.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda gandarījumu par valdības un Ministru prezidenta izpratni un atbalstu Dziesmusvētku kustībai, par to liecina gan papildu piešķirtais finansējums 2022.gada valsts budžetā kolektīvu vadītājiem, gan lēmums pašvaldībām izsniedzamo valsts apmaksāto Covid-19 testu grupu papildināt ar jaunu pozīciju - testiem dziesmusvētku kustības nodrošināšanā iesaistītajiem 40 000 kolektīvu dalībniekiem. Pēc ministra paustā, tas ir būtisks solis ceļā uz tradīcijas simtpiecdesmitgadi 2023.gadā.

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" ģenerālmēģinājums

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" ģenerālmēģinājums Mežaparka Lielajā estrādē.

gallery icon

Kokale norādīja, ka tuvākā mēneša laikā dziesmu un deju svētku kustības turpinātībā iesaistītajiem koru un deju amatierkolektīvu dalībniekiem epidemioloģiski drošākam mēģinājumu procesam tiks nodrošināti 320 000 Covid-19 paštestu. Plānots, ka paštestus koru un deju mēģinājumu dalībnieki veiks divas reizes nedēļā.