Fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā notiks Kristiana Brektes izstāde
Brektem notikušas vairākas personālizstādes, viņš piedalījies grupu izstādēs daudzviet pasaulē, tostarp, Ņujorkā, Viļņā, Berlīnē, Maskavā un Vīnē.
Kultūra
2015. gada 17. jūnijs, 17:02

Fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā notiks Kristiana Brektes izstāde

Jauns.lv

Fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā norisināsies mākslinieka Kristiana Brektes izstāde, pavēstīja fonda pārstāve Ieva Nagliņa. Vasaras mājas izstāžu cikla galvenais vadmotīvs ir Džemma Skulme, atzīmējot mākslinieces 90 gadu jubileju.

No konteineriem veidotā mākslas platforma tapusi kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Par vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds uzskata RTU ēku Kaļķu ielā 1.

Izstāžu cikla "Džemma Skulme" otro izstādi veidos gleznotājs Kristians Brekte (1981), kurš ieguvis maģistra grādu scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā un pašlaik ir šīs apakšnozares profesors un Vides mākslas apakšnozares vadītājs. Brekte darbos caur ironiju un grotesku aplūko sabiedrības novirzes, radot jaunu nāves, seksualitātes un reliģijas jēdzienu tēlu sistēmu.

Vasaras mājā Brektes darbu izstāde norisināsies no 25.jūnija līdz 5.jūlijam. Tajā būs skatāmi mākslinieka veidoti objekti, kas sasaucas ar viņa un Džemmas Skulmes daiļrades kontekstā nozīmīgo laika un tā būtības tēmu. Brekte to sasaista ar krusta simboliku, kas pēc Skulmes vārdiem, ir visam pamatā – "visa sākums un nobeigums".

Brektem notikušas vairākas personālizstādes, viņš piedalījies grupu izstādēs daudzviet pasaulē, tostarp, Ņujorkā, Viļņā, Berlīnē, Maskavā un Vīnē. Brektes darbi tikuši iekļauti britu izdevniecības Phaidon izdotajā katalogā "Younger Than Jesus" (2009). Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Vasaras māja ir radošā telpa, kas kalpo par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošajām darbnīcām bērniem. Visu vasaru notiks septiņu latviešu mākslinieku - Arņa Balčus, Kristiana Brektes, Kristas Dzudzilo, Indriķa Ģelža, Raita Hroloviča, Darjas Meļņikovas, Paulas Zariņas - izstāžu sērija "Džemma Skulme". Katrs autors būvē savu personisko dialogu ar Skulmes darbiem un meklē veidus, kā interpretēt Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā. Izstāžu kuratore ir Elīna Sproģe. Vasaras mājas grafisko dizainu veidojis Ģirts Reiniks.